MM logo red

Alles wat je wilt weten over geofencing voor je smarthome

unknown description

Maak jij al gebruik van geofencing om de slimme apparaten in je smarthome te automatiseren? Je gebruikt dan je locatie om toestellen automatisch aan- of uit te zetten wanneer je je woning betreedt of verlaat. Lees snel verder om te weten te komen wat je allemaal met geofencing kunt doen en voor welke apparaten het werkt.

Hoe werkt geofencing?

Hoe werkt geofencing?

Geofencing is een technologie waarmee je slimme apparaten aan je locatie koppelt. Dat betekent dat je smarthome de locatie van je smartphone of tablet gebruikt om bepaalde acties uit te voeren, afhankelijk van waar je je bevindt. Zo gaat je slimme verlichting bijvoorbeeld automatisch aan wanneer je jouw straat in rijdt of schakelt je slimme thermostaat zichzelf uit telkens je de woning verlaat. Bij geofencing stel je uiteraard zelf de straal rond je smarthome in die je wenst te gebruiken om je slimme apparaten te besturen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je verwarming al 10 minuten voor je aankomt in te schakelen, maar je kunt er evengoed voor kiezen om haar pas aan te zetten wanneer je thuiskomt.

Energie besparen

Energie besparen

Een smarthome is energiezuinig omdat hij je in staat stelt meer inzicht in je energieverbruik te krijgen en je gewoonten hierop af te stemmen. In een slim huis kun je je apparaten ook automatiseren, zodat je ze alleen gebruikt tijdens dalmomenten of wanneer het echt nodig is. Wat geofencing daaraan toevoegt? Wel, je locatie activeert en deactiveert automatisch je slimme verlichting, thermostaat, stekkers, enzovoort zodat je nog eenvoudiger energie bespaart. Je hoeft je geen zorgen meer te maken als je een keer vergeet het licht uit te doen of de verwarming lager te zetten: via geofencing gebeurt dit vanzelf eens je je buiten de ingestelde straal rondom je huis begeeft.

Slimme beveiliging

Slimme beveiliging

Geofencing komt ook goed van pas om je huis slimmer te beveiligen. Je kunt de technologie op verschillende manieren inschakelen. Je krijgt bijvoorbeeld meteen een melding als je huisgenoten het ingestelde geofencing-gebied verlaten. Een handige functie voor ouders die een oogje in het zeil willen houden wanneer hun kind alleen thuis is. Daarnaast gebruik je geofencing ook om je slimme alarmsysteem of beveiligingscamera pas aan te zetten zodra je zelf je woning verlaat. Omgekeerd werkt natuurlijk ook: zodra je de oprit op rijdt, schakelt je beveiligingssysteem zichzelf uit.

Apparaten koppelen

Om van de voordelen van geofencing te genieten, heb je minimaal één slim apparaat met ingebouwde geofencing nodig, zoals een slimme thermostaat, lamp of stekker. Dit toestel koppel je vervolgens via de IFTTT-app aan al je andere slimme apparaten. IFTTT staat voor If This, Then That. Het is een onlineplatform waarin je gepersonaliseerde acties voor je smarthome programmeert. Je kunt zo onder andere instellen dat je slimme verlichting aanspringt telkens als je thuiskomt of dat je laptop in slaapstand moet gaan wanneer je weggaat.

Apparaten koppelen

Zo koppel je apparaten in de IFTTT-app:

  • Download de app en creëer een account.
  • Navigeer naar ‘My Applets’. Hier voeg je nieuwe acties (commando’s) toe voor elk slim apparaat.
  • Zoek het apparaat dat je wilt toevoegen en selecteer een van de mogelijke acties.
  • Bevestig eenmalig dat je IFTTT toestemming geeft om met je slimme apparaten te verbinden.

Combineren met schema’s

Om het meeste uit geofencing te halen, combineer je de technologie met vooraf ingestelde tijdschema’s in de app van je slimme apparaat of in een smarthomeplatform. Je voorkomt zo dat je locatie de enige voorwaarde is om een bepaalde actie uit te voeren en koppelt er vooraf ingestelde tijdstippen aan. Bijvoorbeeld: je geeft aan dat je slimme thermostaat de temperatuur alleen overdag mag verhogen. Daardoor verbruik je niet nodeloos energie als je na middernacht pas thuiskomt en je meteen gaat slapen.

Welke apparaten zijn compatibel met geofencing?

Welke apparaten zijn compatibel met geofencing?

Geofencing werkt in combinatie met heel wat slimme apparaten. Om je locatie tegenover je smarthome te bepalen, gebruik je doorgaans een smartphone. Die is dankzij de ingebouwde gps prima geschikt voor geofencing. Andere voorbeelden van apparaten die geschikt zijn voor geofencing, zijn slimme stekkers, slimme thermostaten, slimme beveiligingssystemen en slimme sloten. Soms kan het gebeuren dat het toestel zelf niet over geofencing-technologie beschikt. Je kunt het dan via het IFTTT-platform aan je smarthome koppelen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Google Nest - preview
Huishouden & Verzorging

Welkom in het huis dat meer rekening met je houdt

Lees meer over