MM logo red

De verschillende formaten van wasmachines en hun afmetingen

unknown description

Heb je een locatie in gedachten voor je nieuwe wasmachine? Of wil je jouw wasautomaat in een kast of onder een werkblad plaatsen? Ga dan eerst na wat de diepte, breedte en hoogte van de wasmachine zijn. Zo kun je de juiste wasmachine kiezen voor je wasruimte of badkamer. Op deze pagina vind je de gemiddelde afmetingen van een wasmachine.

Welke formaten van wasmachines zijn er?

Welke formaten van wasmachines zijn er?

Wasmachines van Miele, Bosch, Samsung en andere merken hebben over het algemeen dezelfde standaardhoogte en -breedte. Het verschil zit hem vooral in de diepte. Zo zijn goedkope wasmachines met een kleinere trommel vaak minder diep en dus kleiner van formaat. Ook is er een verschil tussen wasautomaten met een voorlader of bovenlader. Bij wasmachines met een bovenlader steek je jouw was langs een deur of klep langs de bovenkant in de trommel. Dit soort wasmachine is een stuk smaller dan een exemplaar met een voorlader. Als je niet veel plaats hebt, past dit formaat wellicht beter in je interieur.

Wat is de hoogte van een wasmachine?

Wat is de hoogte van een wasmachine?

De standaardhoogte van een wasmachine is 85 à 90 centimeter. Als je een wasmachine met een voorlader kiest, dan is de hoogte doorgaans 85 centimeter. Je wasgoed gaat dan via een deur aan de voorkant in de trommel. Opteer je voor een wasautomaat met een bovenlader, dan is die gemiddeld iets hoger doordat de deur of klep van de machine bovenop zit. Reken op een hoogte van 90 centimeter. De hoogte kan per merk iets verschillen. Meet dus goed na als jij je wasmachine onder een werkblad of in een kast of nis wilt plaatsen.

Wat is de breedte van een wasmachine?

Wat is de breedte van een wasmachine?

Wasmachines met een deur aan de voorkant (voorladers) zijn standaard 60 centimeter breed. Dit is breder dan een bovenlader, die gemiddeld 40 centimeter breed is. Een wasmachine met bovenlader kan dus een goeie optie zijn als je over beperkte ruimte beschikt. Aan de andere kant hebben wasmachines met een bovenlader een kleiner maximaal vulgewicht. Je kunt hiermee dus minder was in een keer doen. Houd hier zeker rekening mee als je een huishouden van meer dan 2 personen hebt.

Wat is de diepte van een wasmachine?

Wat is de diepte van een wasmachine?

In tegenstelling tot de breedte en hoogte varieert de diepte van een wasmachine van model tot model. Reken bij een bovenlader op een standaarddiepte van 60 centimeter. Bij een voorlader komt daar nog 5 à 10 centimeter bij. Dat komt doordat de wasmachinedeur bij dit type aan de voorkant van het apparaat zit. Houd ook rekening met de diepte van de wasmachine als de deur open staat. Om vlot je was te doen, is het natuurlijk belangrijk dat je de deur volledig kunt openen. Kijk naar de productinformatie van de wasmachine voor de exacte afmetingen. Of selecteer op diepte wanneer je door de wasautomaten, was-droogcombinaties en favoriete wasmachines van MediaMarkt bladert.

Een wasmachine en droger op elkaar: kan dat altijd?

Een wasmachine en droger op elkaar: kan dat altijd?

Om te voorkomen dat de wasmachine trilt, zetten veel mensen hun wasautomaat en droogkast op elkaar. Als jij deze 2 toestellen ook opeen wilt stapelen, let dan op de diepte van de wasmachine. Die komt namelijk onderaan. Voor een stabiele basis moet de machine minstens 55 centimeter diep zijn. Met de meeste voorladers zit je dus veilig. Een machine met een bovenlader kun je natuurlijk niet onder de droogkast zetten, anders kun je er geen was in stoppen. Wil je gewoon een ondiepe wasmachine om ruimte te besparen? Als het toestel minder dan 55 centimeter diep is, plaats je de wasdroger best naast de wasmachine.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
wasmachine stinkt - preview
Wassen & drogen

Stinkt je wasmachine? Dit is wat je er aan kunt doen

Lees meer over
goedkope wasmachine - preview
Wassen & drogen

Dit is onze top 10 van de goedkoopste wasmachines

Lees meer over
wasmachine reinigen - header
Wassen & drogen

Wasmachine reinigen: daarom is het belangrijk

Lees meer over