MM logo red

Je diepvriezer ontdooien: zo ga je te werk

unknown description

Door je diepvries regelmatig te ontdooien, blijft het apparaat goed functioneren en verbruikt hij minder energie. Ben jij van plan je diepvriezer te ontdooien, maar weet je niet goed hoe je hier best aan begint? MediaMarkt begeleidt je stap voor stap.

Hoe ontdooi je een diepvries?

Je diepvries ontdooien is niet moeilijk. Je hebt er gewoon een beetje geduld voor nodig. We leggen je uit hoe je deze klus aanpakt.

Hoe ontdooi je een diepvries

1. Zet je diepvries uit. Als je toestel geen aan/uit-knop heeft, trek dan de stekker uit het stopcontact.

2. Maak de diepvriezer helemaal leeg. Idealiter heb je weinig producten in de diepvries zitten op het moment dat je deze ontdooit. Zitten er toch nog bevroren producten in? Steek ze in een koeltas of -box om ze koel te houden.

3. Haal de lades uit je diepvries, maar laat de onderste la op haar plek zitten. Zo vang je het smeltwater al grotendeels in deze lade op en vermijd je dat er water op de grond loopt.

4. Heeft je diepvries een lekbak? Plaats deze dan voor de uitloop van het apparaat om gesmolten ijs en water op te vangen. Als je geen lekbak hebt, kun je een teil of emmer gebruiken. Verifieer welke hoogte onder de uitloop van de diepvriezer past. De uitloop vind je doorgaans onderaan aan de voorkant van de vriezer.

Hoe ontdooi je een diepvries - ijskrabber

5. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, leg je nog een handdoek voor de diepvries om waterschade aan de vloer te voorkomen, voor het geval er toch water naast de lekbak of emmer terechtkomt.

6. De diepvriezer begint nu te ontdooien.

7. Wil jij de diepvries snel ontdooien? Ga aan de slag met een houten of plastic spatel of ijskrabber om ijsvorming op de achterwand van de diepvriezer weg te schrapen. Of zet een pot heet water in de diepvries en doe de deur toe. De stoom helpt je diepvriezer sneller te ontdooien.

8. Wanneer je apparaat helemaal ontdooid is, is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Gebruik een vochtige doek met een mild reinigingsmiddel en maak de diepvries vervolgens goed droog voordat je hem terug aanzet en vult.

Hoe vaak moet je de diepvriezer ontdooien?

Hoe vaak moet je de diepvriezer ontdooien

Het goede nieuws is dat je de diepvries slechts 1 tot 2 keer per jaar hoeft te ontdooien. Deze termijn is natuurlijk slechts een leidraad: als je merkt dat er ijsvorming in je vriezer ontstaat, is het aan te raden om het toestel al sneller te ontdooien. Je kunt ook de koelelementen van de diepvriezer controleren om te zien of het tijd is om hem te ontdooien. Zit er tussen de koelelementen wit ijs? Volg dan de instructies hierboven om de diepvries te ontdooien.

Waarom de diepvries ontdooien?

Waarom de diepvries ontdooien

Wist je dat een dunne ijslaag van slechts 2 millimeter je diepvries maar liefst 10% meer energie doet verbruiken? IJsvorming zorgt ervoor dat het apparaat harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken en aan te houden. Het is dus in je eigen belang om je diepvriezer regelmatig te ontdooien. Daarnaast verleng je hiermee ook de levensduur van de diepvries. Een dikke laag ijs in de vriezer is immers belastend voor de compressor en koelelementen.

Wat zijn No Frost-diepvriezers?

Wat zijn No Frost-diepvriezers

Er zijn natuurlijk leukere manieren om je tijd door te brengen dan met het ontdooien van een diepvriezer. Als je het niet ziet zitten om je diepvries enkele keren per jaar te ontdooien, raden we je aan om voor een No Frost-diepvries te kiezen. Dit type diepvriezer is voorzien van No Frost, een technologie die ijsvorming voorkomt. De diepvries heeft dan een ventilatiesysteem om vocht af te voeren voordat het kan condenseren. Daardoor krijgt ijs geen kans en hoef jij de diepvries dus niet handmatig te ontdooien. Lijkt je dit wel iets en twijfel je nog welke diepvriezer je moet kopen, dan is een No Frost-diepvries dus wellicht iets voor jou.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over