MM logo red

De ideale plaats om je rookmelder en koolmononoxiemeter te hangen

Bram5 FEBRUARI 2024
unknown description

Heb jij al een rookmelder of een koolstofmonoxidemeter in huis en wil je die installeren? Ontdek hier meer over het ophangen van je rookmelders en CO-meters.

Waar hang je een rookmelder en hoeveel rookmelders heb je nodig?

Waar hang je een rookmelder en hoeveel rookmelders heb je nodig?

Voor het installeren van een rookmelder geven we graag de richtlijnen van de Vlaamse overheid mee:

 • Installeer de rookmelder idealiter in het midden van het plafond.
 • Zorg ervoor dat je deze op minstens 30 cm van de muur plaatst.
 • Laat de fabrikant het toe om de rookmelder op de wand van de muur te hangen, bevestig deze dan zo hoog mogelijk, maar blijf 15 cm weg van het plafond en 30 cm van de hoek.
 • Volg altijd de installatie-instructies voor de beste plaatsing.

Het aantal rookmelders hangt af van de grootte en indeling van je woning. Over het algemeen plaats je best minstens een rookmelder per verdieping. Reken daar zeker de gang(en) en slaapkamer(s) bij. Installeer tot slot ook rookmelders in de buurt van potentieel ‘gevaarlijke’ plekken, zoals de keuken en de wasruimte.

Hoe werkt een rookmelder?

Hoe werkt een rookmelder?

Een rookmelder heeft een sensor die reageert op de aanwezigheid van rookdeeltjes in de lucht. Wanneer de rookmelder rook detecteert, activeert de sensor een alarm om je te waarschuwen voor mogelijk gevaar. Zo kan je bij echte brand snel actie ondernemen en jezelf in veiligheid brengen.

Heb jij een domoticasysteem in huis zoals Apple One of Google Nest? Dan kan je gebruik maken van een slimme rookmelder. Deze communiceert, net als de andere toestellen in je slimme huis, met een app op je smartphone. Lees meer over hoe domotica je huis extra veilig maakt.

Hoe plaats ik een rookmelder?

Hoe plaats ik een rookmelder?

Om een rookmelder te plaatsen, volg je deze algemene stappen:

 1. Kies een centrale locatie aan het plafond, bij voorkeur in het midden van de kamer of hal.
 2. Gebruik schroeven en pluggen om de rookmelder stevig aan het plafond te bevestigen.
 3. Zorg ervoor dat de rookmelder op minstens 30 cm van de muur of hoeken is geplaatst.
 4. Test de rookmelder na installatie om er zeker van te zijn dat deze goed werkt.

Raadpleeg altijd de specifieke installatie-instructies van de rookmelder die de fabrikant aanlevert voor de beste resultaten.

Hoe reset ik een rookmelder?

Hoe reset ik een rookmelder?

Om een rookmelder te resetten, volg je over het algemeen deze stappen:

 1. Verwijder de rookmelder van zijn montagebeugel op het plafond.
 2. Zoek naar de resetknop op de rookmelder. Dit kan een aparte knop zijn of geïntegreerd in de testknop.
 3. Houd de resetknop ingedrukt totdat het alarm stopt met piepen en de rookmelder gereset is.

Waar hang je een koolmonoxidemeter en hoeveel koolmonoxidemeters heb je nodig?

Waar hang je een koolmonoxidemeter en hoeveel koolmonoxidemeters heb je nodig?

Een koolmonoxidemeter, ook wel koolmonoxide-detector genoemd, is een apparaat dat de aanwezigheid van koolmonoxide (CO) in de lucht detecteert. Koolmonoxide is een kleur-, geur- en smaakloos gas dat giftig is. Het ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, olie, hout en steenkool. Apparaten zoals gasgestookte kachels, boilers, open haarden en auto's kunnen bronnen van koolmonoxide zijn. Het is dus belangrijk om dit gas te meten.

Een koolmonoxidemelder plaats je op een vergelijkbare manier als een rookmelder of op ‘ademhoogte’, bij voorkeur in de buurt van slaapkamers. Plaats er minstens een per verdieping. Volg hierbij de specifieke instructies van de fabrikant en lokale voorschriften. Hoe groter je huis, hoe meer koolmonoxidemelders je moet plaatsen.

Hoe werkt een koolmonoxidemeter?

Hoe werkt een koolmonoxidemeter?

Een koolmonoxidemelder werkt door de lucht constant te controleren op de aanwezigheid van koolmonoxide. Als de rookmelder koolmonoxide detecteert, activeert hij een alarm om je te waarschuwen voor het gevaarlijke gas. Dit stelt je in staat snel te reageren en jezelf in veiligheid te brengen bij een koolmonoxidelek.

Hoeveel koolmonoxide is gevaarlijk?

Hoeveel koolmonoxide is gevaarlijk?

Zelfs lage niveaus van koolmonoxide (CO) kunnen schadelijk zijn. Koolmonoxideconcentratie meet men in delen per miljoen (ppm). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een blootstelling aan concentraties van 9 ppm gedurende 8 uur al schadelijk voor de gezondheid. Hogere concentraties zijn nog gevaarlijker en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood. Het is daarom belangrijk om koolmonoxide serieus te nemen en preventieve maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van koolmonoxidemelders.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Hoe gebruik je best je Dyson-stofzuiger?
Stofzuigers

16. mei

Hoe gebruik je best je Dyson-stofzuiger?

Stofzuigers zijn onmisbaar voor het schoonhouden van je leefruimte. Dyson, bekend om zijn elektrische huishoudapparaten, biedt verschillende reeksen stijlvolle, hoogwaardige stofzuigers. Benieuwd hoe je deze optimaal kan gebruiken en de prestaties kan maximaliseren? Op deze pagina ontdek je er alles over.

16. mei

Lees meer over
Op zoek naar een huisdiervriendelijke stofzuiger?
Stofzuigers

14. mei

Op zoek naar een huisdiervriendelijke stofzuiger?

Als je een stofzuiger zoekt die katten- en hondenharen moeiteloos verwijdert, ben je bij MediaMarkt aan het juiste adres. Opteer voor een model met sterke zuigkracht en speciale borstels die specifiek ontworpen zijn voor huishoudens met huisdieren. Op deze pagina wijzen we je de weg.

14. mei

Lees meer over
Hoeveel geluid maakt mijn stofzuiger?
Stofzuigers

15. mei

Hoeveel geluid maakt mijn stofzuiger?

Bij MediaMarkt kan je terecht voor stofzuigers die variëren in geluidsniveau van 60 tot 80 decibel (dB), afhankelijk van het merk en type. Voor meer gedetailleerde informatie over het geluidsniveau van stofzuigers, lees verder op deze pagina.

15. mei

Lees meer over