MM logo red

De oplossing voor AirPods die haperen

unknown description

Als de audio van je Apple AirPods hapert of het geluid blikkerig klinkt of kraakt, kan dat verschillende redenen hebben. Hier vind je enkele veelvoorkomende oorzaken van haperende of krakende AirPods en wat je eraan kunt doen.

1. Maak de AirPods goed schoon

Maak de AirPods goed schoon

Er kan oorsmeer of ander vuil in je AirPods terechtkomen, waardoor de geluidskwaliteit niet optimaal meer is. Je AirPods schoonmaken is dan aan de orde. Wrijf voorzichtig met een zachte, pluisvrije doek over de oortjes om het opgehoopte vuil weg te halen. Let extra goed op met het schoonmaken van de speakers. Het gaas van de behuizing is namelijk erg gevoelig. Gebruik een droog wattenstaafje om zacht langs het gaas te gaan en oefen niet te veel druk uit.

2. Installeer de meest recente iOS-versie op je smartphone

Installeer de meest recente iOS-versie op je smartphone

Een haperend of krakend geluid kan er ook op wijzen dat je iPhone niet over de laatste versie van iOS beschikt. In de instellingen van je smartphone ga je eenvoudig na of dit het geval is. Kies ‘Algemeen’ en tik op ‘Info’ om jouw iOS-versie te zien. Als je terug naar het vorige scherm gaat, zie je daar ook de rubriek ‘Software-update’. Hier kun je controleren welke updates beschikbaar zijn. Selecteer vervolgens ‘Download en installeer’ om de meest recente iOS-versie op je iPhone te installeren.

3. Controleer de bluetoothverbinding

Controleer de bluetoothverbinding

Je Apple AirPods communiceren via bluetooth met je iPhone of ander apparaat. Als het bluetoothsignaal te zwak is, kan het dat je audio hapert of je een krakend geluid ondervindt. Hieronder vind je enkele tips voor een stabiele bluetoothverbinding:

  • Zorg ervoor dat je AirPods en het apparaat waarmee ze verbinding maken dicht in elkaars buurt zijn.
  • Andere bluetoothapparaten in je omgeving schakel je best uit, want die kunnen storing veroorzaken.
  • Ook je koelkast of microgolfoven kan het bluetoothsignaal van je AirPods blokkeren. Ga indien mogelijk niet te dicht bij deze apparaten in de buurt zitten terwijl je luistert.
  • Je kunt ook proberen je AirPods van je apparaat los te koppelen en dan opnieuw verbinding met bluetooth te maken. Dat lost het probleem met de audio meestal vanzelf op.

4. Update de firmware van je AirPods

Update de firmware van je AirPods

Voor een optimale geluidservaring hebben je Apple AirPods de laatste nieuwe firmware-versie nodig. Je oortjes krijgen automatisch een firmware-update telkens als je ze oplaadt. Daarvoor moeten de AirPods zich wel binnen het bluetoothbereik van je Apple-apparaat bevinden. Bovendien werkt de automatische update alleen als je apparaat van de meest recente iOS-versie voorzien is. Bovenaan dit artikel lees je hoe je dit kunt controleren.

Reset je oortjes als je nog steeds een krakend geluid hoort

Reset je oortjes als je nog steeds een krakend geluid hoort

Of je nu oordoppen van Apple of een alternatief voor AirPods gebruikt, je oortjes resetten kan allerlei problemen verhelpen, ook krakende of haperende audio. Ontkoppel je AirPods van je apparaat voor je ze reset en steek de oortjes dan in hun oplaadcase. Laat het deksel open staan en houd de configuratieknop aan de achterkant van de case ongeveer 15 seconden ingedrukt om je AirPods te resetten.

Conclusie: wat als het kraken of haperen van je AirPods niet is opgelost?

Conclusie: wat als het kraken of haperen van je AirPods niet is opgelost?

Heb je alle bovenstaande stappen gevolgd, maar blijf je problemen met de geluidskwaliteit van je Apple AirPods ondervinden? Dan is er mogelijk een intern probleem in de oortjes zelf. We raden je aan om in dat geval de hulp van een expert in te schakelen. Als je de AirPods bij MediaMarkt kocht, dan kun je van onze reparatiedienst gebruikmaken.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Alles over spatial audio
Hoofdtelefoons

23. april

Alles over spatial audio

Spatial audio dompelt je onder in een muzikale ervaring die aanvoelt alsof je midden in een concertzaal staat. Ben jij een echte muziekfanaat? Dan is deze baanbrekende geluidstechnologie echt iets voor jou. Vind je je favoriete koptelefoon niet terug met de spatial audio-feature? Geen paniek, elk merk gebruikt namelijk een andere benaming. Daar vertellen we je op deze pagina meer over.

23. april

Lees meer over
AirPods-alternatieven - preview
Hoofdtelefoons

19. december

Wat zijn de beste Apple AirPods-alternatieven?

Ben je op zoek naar volledig draadloze oortjes met noise-cancelling, maar wil je liever geen Apple AirPods? Misschien vind je het ontwerp van AirPods niet zo mooi of wil je oordoppen die beter bij je budget passen. Wat de reden ook is, er zijn voldoende volwaardige Apple AirPods-alternatieven die je een luisterervaring van hoge kwaliteit bezorgen. We zetten onze aanraders op een rij.

19. december

Lees meer over
JBL-hoofdtelefoon koppelen - preview
Hoofdtelefoons

18. december

Jouw JBL-hoofdtelefoon koppelen

MediaMarkt vertelt je hoe je jouw JBL-hoofdtelefoon aan een laptop of smartphone koppelt, zodat je op elk moment met je koptelefoon naar je favoriete audio kunt luisteren. Lukt het koppelen niet meteen? Op deze pagina zie je welke stappen je kunt ondernemen.

18. december

Lees meer over