MM logo red

7 tips voor betere foto’s met Snapseed

unknown description

Met een smartphone kun je vandaag goede foto’s maken zonder dat je veel van fotografie moet kennen. Maar bijna elke foto kun je nog net een beetje beter maken voor je hem deelt. Met Snapseed, bijvoorbeeld.

1. Installeer Snapseed

Snapseed installeren

Er bestaan veel apps om foto’s te bewerken, maar Snapseed is onze favoriet. Deze app bevat heel wat krachtige functies en is toch makkelijk te gebruiken. Zet bestaat voor iOS en Android, en is gratis. Installeer de app, open ze en tik ergens om een foto uit je fotogalerij te openen. Bovenaan rechts vind je, van links naar rechts, een functie om bewerkingen ongedaan te maken, om informatie over een foto te bekijken, en om een handleiding voor Snapseed te bekijken.

Snapseed Installeren op Android
Snapseed Installeren op IOS

2. Verken de ‘looks’

Looks Snapseed

Veruit de handigste manier om je foto te bewerken, is door er een ‘look’ op toe te passen. Je kunt die vergelijken met de bekende filters uit Instagram. Standaard bevat Snapseed er zes voor kleur en vier voor zwart-wit. De filters in Snapseed zijn echter alles of niets, je kunt er niets meer aan veranderen. Wel leuk: als je zelf een foto hebt bewerkt via het Tools-menu (zie tip 3), dan kun je jouw recept opslaan als een eigen ‘look’ door naar het Looks-menu te gaan en op het plusteken te klikken.

3. Stel je foto af

Stel je foto af

Wil je niet met kant-en-klare filters werken, dan duik je in het Tools-menu. Een goed vertrekpunt is ‘Afstellen’. Hier kun je de helderheid, het contrast, de verzadiging, de sfeer, de hooglichten, de schaduwen en de warmte van je foto aanpassen. Veeg naar boven of beneden om een instelling te kiezen, en veeg naar links of rechts om die instelling aan te passen. Met het toverstafje onderaan laat je Snapseed automatisch een aanpassing doen.

4. Snij je foto bij

Snij je foto bij

Een heel handige tool is Bijsnijden. Wil je de foto later op Instagram plaatsen, dan kun je hem hier al bijsnijden naar een vierkant formaat (1:1). Wil je dat je foto in portretmodus (dus met de langste zijde verticaal) op Instagram zoveel mogelijk schermruimte inneemt, knip hem dan bij in de verhouding 5:4. Stond je foto niet helemaal recht, gebruik dan ‘Rechtzetten’. Staat een gebouw niet recht op de foto, probeer dan ‘Perspectief’.

5. Maak je foto zwart-wit

Maak je foto zwart-wit

Snapseed bevat nog tientallen tools die je zelf maar eens moet uitproberen. Met een van onze favoriete tools zet je je foto om naar zwart-wit. Snapseed bevat zes voorinstellingen die je al eens kunt proberen. Je kunt ook zelf de helderheid, het contrast en de ‘korrel’ van het zwart-witbeeld instellen, of - een hele leuke - het effect van een kleurfilter nabootsen. Gebruik bijvoorbeeld een rood filter om de lucht donkerder te maken, of een oranje filter om de huid op een portretfoto te verzachten.

6. Doe lokale aanpassingen

Doe lokale aanpassingen

Uniek aan Snapseed is dat je makkelijk een bepaald deel van je foto kunt bewerken. Kies de tool ‘Selectief’, tik op het plusteken en dan op het deel dat je wilt bewerken. Veeg met twee vingers om de selectie groter of kleiner te maken - het geselecteerde deel licht dan rood op. Je kunt nu de helderheid, het contrast, de kleurverzadiging en de structuur (scherpte) van dat deel aanpassen: veeg naar boven of beneden om een instelling te kiezen, en veeg naar links of rechts om die instelling aan te passen. De rest van de foto blijft zoals hij was.

7. Bewaar je werk

Bewaar je werk

Tevreden met je bewerkingen? Dat is het tijd om het resultaat te delen door op ‘Exporteren’ te klikken. Vanuit Snapseed kun je een foto rechtstreeks op Facebook, Twitter of Instagram plaatsen, en verzenden als bericht of e-mail. Er zijn bovendien drie manieren om je foto op te slaan: als bewerkt bestand met wijzigingen die je ongedaan kunt maken; als kopie met wijzigingen die je ongedaan kunt maken; en als nieuw bestand met definitieve wijzigingen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Apple iPhone vs. Samsung: welke past bij jou?
Smartphones

Apple iPhone vs. Samsung: welke past bij jou?

Lees meer over