Kies een winkel
Toon alle winkels

Elektrische verwarming voor in huis

unknown description

Brr, daar zijn de koude winterdagen weer! Om de allerkoudste plekken in je huis bij te verwarmen is een elektrische verwarming geen overbodige luxe. Maar hoe werkt zo’n elektrische verwarming en welk toestel is het zuinigst? We maken je wegwijs in de verschillende soorten en hun voordelen. Zo kies je eenvoudig een elektrisch verwarmingstoestel dat bij je past en zit je er altijd warmpjes bij.

Hoe werkt elektrische verwarming?

Wat is elektrisch verwarmen?

Er bestaan verschillende soorten elektrische verwarming, maar ze hebben allemaal een ding gemeenschappelijk. Elektrische verwarmingstoestellen zijn namelijk voorzien van een verwarmingselement dat elektrische stroom omzet in warmte. De manier waarop dat gebeurt, hangt af van het type verwarming dat je gebruikt. Zo zijn er warmteblazers, die snel je omgeving opwarmen door warme lucht te blazen (duh!), maar je hebt ook infrarood verwarmingen die werken met straling. Convector radiatoren zuigen dan weer koude lucht aan om die vervolgens op te warmen, terwijl keramische kachels stralingswarmte creëren door keramische elementen te verwarmen. Omdat de diverse types elektrische verwarming de lucht telkens op een andere manier opwarmen, hebben ze elk hun eigen voor- en nadelen. Zo wordt het ene toestel veel sneller warm, terwijl het andere voor langdurige warmte zorgt. Sommige apparaten zijn ook zuiniger dan andere. Wat voor jou de ideale elektrische verwarming is, hangt dus af van je eigen wensen.

Wat zijn de voordelen van elektrisch verwarmen?

Wat zijn de voordelen van elektrisch verwarmen?

Elektrisch verwarmen heeft heel wat voordelen. In de eerste plaats is het een milieuvriendelijk, duurzaam alternatief voor verwarming op aardgas of mazout, want je verbruikt geen fossiele brandstoffen. Bovendien schommelen de gasprijzen meer dan die van elektriciteit, wat ervoor zorgt dat elektrisch verwarmen ook zuiniger is. Zeker als je ook over zonnepanelen of een warmtepomp beschikt, want dan kan je zelf energie opwekken voor je elektrische verwarming. Nog een voordeel is dat elektrische verwarmingstoestellen een ruimte sneller opwarmen dan een verwarming op gas of stookolie – en ze ook sneller afkoelen. Je hebt dus veel meer controle over de temperatuur van je kamer. Ten slotte valt er zeker nog iets te zeggen over de installatie en het onderhoudsgemak van elektrische verwarming. Het is doorgaans heel eenvoudig om je toestel zelf te installeren, waar je maar wil, en het af en toe te reinigen met een licht vochtige doek.

Zo kan jij je huis elektrisch verwarmen

Zo kan jij je huis elektrisch verwarmen

Sta je ‘s ochtends vaak te rillen in je badkamer? Dan wil je vast een elektrisch verwarmingstoestel dat snel en efficiënt de ruimte opwarmt, zoals een warmteblazer. Of misschien wil je liever elektrisch verwarmen zonder al te veel lucht- en stofverplaatsing? Dan ga je wellicht beter voor een toestel met stralingswarmte, zoals een infrarood verwarming. We zetten alvast de verschillende soorten elektrische verwarming op een rijtje, zodat je een goed beeld krijgt van welk type best bij je behoeften past.

Elektrische kachels

In een elektrische kachel zitten verwarmingselementen gemaakt uit materialen als inox of metaal. Wanneer die elementen opwarmen, geven ze hun warmte af aan de lucht eromheen. Zo kan je een ruimte efficiënt op- of bijwarmen. De meeste elektrische verwarmingen hebben ook een geïntegreerde thermostaat, waarmee je zelf je kamertemperatuur kan instellen. Een elektrische kachel is meestal compact en zorgt voor langdurige warmte, maar heeft vaak iets langer nodig om warm te worden. Hij verbruikt ook meer energie dan alternatieve elektrische verwarmingen als een infrarood kachel of convector radiator. Elektrische kachels worden daarom vaak eerder gebruikt als bijverwarming.

Warmteblazers

Een warmteblazers of warmeluchtblazer is een elektrisch verwarmingstoestel dat warme lucht blaast. What’s in a name, right? Het is doorgaans een klein, licht apparaat, dus je kan het meenemen naar elke ruimte die je wil bijwarmen. Een warmteblazer werkt ook snel. Je voelt meteen het effect. Dit type elektrische verwarming is dan ook prima geschikt voor kleine kamers die je tijdelijk vlug wil bijwarmen, zoals de badkamer. Warmteblazers zorgen voor een gelijkmatige spreiding van de warmte, maar ze verplaatsen ook best veel stof en lucht. Ben je daar gevoelig aan, dan kies je misschien beter een ander type elektrische verwarming.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming gebruikt infrarood stralen om een omgeving op te warmen. Wat zo bijzonder is aan dit type elektrische verwarming, is dat het eerst personen en voorwerpen in de kamer verwarmt en dan pas de ruimte zelf. Een infrarood verwarmingstoestel verbruikt dan ook weinig energie voor een direct warmtegevoel. Dat maakt hem milieuvriendelijker en zuiniger dan sommige alternatieven. Als je verwarmt met infrarood stralen, krijg je ook geen droge lucht of stofverplaatsing. Bovendien heeft infrarood straling een positieve invloed op je spierwerking, gewrichten en bloedcirculatie. Een infrarood toestel verwarmt echter minder goed op afstand. Je zet hem dus best lekker dichtbij.

Keramische verwarming

Bij een warmteblazers worden er keramische elementen in de kachel verwarmd. De radiator blaast de vrijgekomen warmte de ruimte in … et voilà, jij geniet van een heerlijk warme luchtstroom. Een keramisch verwarmingstoestel is vaak compact en makkelijk te verplaatsen. Daarnaast warmt het een ruimte snel en energiezuinig op zonder lucht- of stofverplaatsing. Een keramische verwarming geeft daarentegen vooral directe stralingswarmte af. Dat betekent dat je relatief dicht bij de verwarming moet zitten om z’n effect te voelen. Hier houd je dus best rekening mee als je het toestel een plek in je ruimte geeft.

Convector radiator

Net als bij een elektrische kachel geven de verwarmingselementen in een convector radiator hun warmte af aan de voorbijkomende luchtstroom. De opgewarmde lucht stijgt en maakt plaats voor koelere lucht, die opnieuw wordt verwarmd. En zo gaat het maar door en door tot je hele ruimte aangenaam warm is. Dat fenomeen heet convectiewarmte. Een convector warmt de lucht gelijkmatig en snel op en is stil in gebruik. Daarentegen bevordert dit type elektrische verwarming wel stof- en luchtverplaatsing. Convectiekachels hebben ook een kleiner warmtebereik dan kachels met een ventilator.

Welke elektrische verwarming is het zuinigst?

Welke elektrische verwarming is het zuinigst?

Infrarood verwarming is een van de zuinigste manieren om elektrisch te verwarmen. Een infrarood kachel werkt namelijk op basis van stralingswarmte om de massa in een ruimte te verwarmen in plaats van de lucht. Concreet wil dat zeggen dat een infrarood verwarming eerst en vooral personen en voorwerpen opwarmt, waardoor er geen onnodige warmte verloren gaat. Bovendien houden voorwerpen warmte ook langer vast dan lucht. Dat maakt van infraroodstraling dus een bijzonder efficiënte verwarmingsmethode. Een andere zuinige elektrische verwarming is de keramische kachel. Een keramisch verwarmingselement wordt namelijk minder warm dan een klassiek radiatorelement, maar warmt je kamer wel sneller op. Dat merk je ook aan je energieverbruik. Daarnaast kan je ook zuinig elektrisch verwarmen door een kachel met een ingebouwde thermostaat te kopen. Zo beslis je op elk moment zelf hoeveel warmte uit je verwarming komt.