Sta je ‘s ochtends vaak te rillen in je badkamer? Dan wil je vast een elektrisch verwarmingstoestel dat snel en efficiënt de ruimte opwarmt, zoals een warmteblazer. Of misschien wil je liever elektrisch verwarmen zonder al te veel lucht- en stofverplaatsing? Dan ga je wellicht beter voor een toestel met stralingswarmte, zoals een infrarood verwarming. We zetten alvast de verschillende soorten elektrische verwarming op een rijtje, zodat je een goed beeld krijgt van welk type best bij je behoeften past.
Elektrische kachels
In een elektrische kachel zitten verwarmingselementen gemaakt uit materialen als inox of metaal. Wanneer die elementen opwarmen, geven ze hun warmte af aan de lucht eromheen. Zo kan je een ruimte efficiënt op- of bijwarmen. De meeste elektrische verwarmingen hebben ook een geïntegreerde thermostaat, waarmee je zelf je kamertemperatuur kan instellen. Een elektrische kachel is meestal compact en zorgt voor langdurige warmte, maar heeft vaak iets langer nodig om warm te worden. Hij verbruikt ook meer energie dan alternatieve elektrische verwarmingen als een infrarood kachel of convector radiator. Elektrische kachels worden daarom vaak eerder gebruikt als bijverwarming.
Warmteblazers
Een warmteblazers of warmeluchtblazer is een elektrisch verwarmingstoestel dat warme lucht blaast. What’s in a name, right? Het is doorgaans een klein, licht apparaat, dus je kan het meenemen naar elke ruimte die je wil bijwarmen. Een warmteblazer werkt ook snel. Je voelt meteen het effect. Dit type elektrische verwarming is dan ook prima geschikt voor kleine kamers die je tijdelijk vlug wil bijwarmen, zoals de badkamer. Warmteblazers zorgen voor een gelijkmatige spreiding van de warmte, maar ze verplaatsen ook best veel stof en lucht. Ben je daar gevoelig aan, dan kies je misschien beter een ander type elektrische verwarming.
Infrarood verwarming
Infrarood verwarming gebruikt infrarood stralen om een omgeving op te warmen. Wat zo bijzonder is aan dit type elektrische verwarming, is dat het eerst personen en voorwerpen in de kamer verwarmt en dan pas de ruimte zelf. Een infrarood verwarmingstoestel verbruikt dan ook weinig energie voor een direct warmtegevoel. Dat maakt hem milieuvriendelijker en zuiniger dan sommige alternatieven. Als je verwarmt met infrarood stralen, krijg je ook geen droge lucht of stofverplaatsing. Bovendien heeft infrarood straling een positieve invloed op je spierwerking, gewrichten en bloedcirculatie. Een infrarood toestel verwarmt echter minder goed op afstand. Je zet hem dus best lekker dichtbij.
Keramische verwarming
Bij een warmteblazers worden er keramische elementen in de kachel verwarmd. De radiator blaast de vrijgekomen warmte de ruimte in … et voilà, jij geniet van een heerlijk warme luchtstroom. Een keramisch verwarmingstoestel is vaak compact en makkelijk te verplaatsen. Daarnaast warmt het een ruimte snel en energiezuinig op zonder lucht- of stofverplaatsing. Een keramische verwarming geeft daarentegen vooral directe stralingswarmte af. Dat betekent dat je relatief dicht bij de verwarming moet zitten om z’n effect te voelen. Hier houd je dus best rekening mee als je het toestel een plek in je ruimte geeft.
Convector radiator
Net als bij een elektrische kachel geven de verwarmingselementen in een convector radiator hun warmte af aan de voorbijkomende luchtstroom. De opgewarmde lucht stijgt en maakt plaats voor koelere lucht, die opnieuw wordt verwarmd. En zo gaat het maar door en door tot je hele ruimte aangenaam warm is. Dat fenomeen heet convectiewarmte. Een convector warmt de lucht gelijkmatig en snel op en is stil in gebruik. Daarentegen bevordert dit type elektrische verwarming wel stof- en luchtverplaatsing. Convectiekachels hebben ook een kleiner warmtebereik dan kachels met een ventilator.