MM logo red

Wat zijn de verschillende types radiatoren?

Bram10 OKTOBER 2023
unknown description

Op zoek naar een manier om je door de koudste dagen van het jaar te helpen? Ontdek de verschillende types verwarmingstoestellen en vind de radiator die je nodig hebt voor een lange maar betaalbare winter.

Welke verwarming kies je best?

Welke verwarming kies je best?

Verwarmingssystemen variëren naargelang de woning. De keuze voor een radiator hangt af van verschillende zaken, zoals je woning, je budget, de te verwarmen ruimte en het aantal personen dat de verwarming zal gebruiken. MediaMarkt legt je uit welke types radiatoren voor jou interessant kunnen zijn.

Blazer

Blazer

Een blazer, soms ook convectorblazer genoemd, is een elektrisch toestel dat nu en dan kleine ruimtes (tussen 15 en 25 vierkante meter) kan opwarmen. Deze soort verwarming is geschikt als aanvullende verwarming of reserveverwarming en is dus niet bedoeld om een volledig verwarmingssysteem te vervangen. Hij is meestal compact en makkelijk verplaatsbaar. Het principe is simpel: de blazer zuigt koude lucht aan uit de kamer, warmt deze op via zijn elektrische weerstand en blaast vervolgens warmte uit met behulp van een ingebouwde ventilator. Naargelang het model, beschikt de blazer over extra functies zoals een timer, een koude luchtstand, een thermostaat waarmee je de gewenste temperatuur instelt zodat het toestel werkt tot die bereikt is of een kantelbeveiliging.

Keramische verwarming

Keramische verwarming

Een keramische verwarming werkt met een droge inertie. Dit wil zeggen dat de kern van de verwarming solide is, bestaande uit keramische stenen, en niet vloeibaar zoals bij verwarmingen met warmteoverdrachtsvloeistof. De warmte spreidt zich gelijk en constant uit over de koude lucht die de ruimte binnenkomt. Deze lucht verwarmt zich vervolgens door het keramiek en verspreidt zich verder in de kamer. Meestal zijn keramische verwarmingen voorzien van een temperatuurregeling, waardoor je energieverspilling vermijdt. Dit zorgt voor een combinatie van aangename warmte en energie-efficiëntie. Je kan ze inzetten als bijverwarming of als hoofdverwarming. Ze zijn eenvoudig en voordelig te plaatsen. Voor middelgrote, goed geïsoleerde ruimtes is dit type verwarming een aanrader.

Elektrische convector

Elektrische convector

De elektrische convector is zowat het basis type onder de elektrische verwarmingstoestellen. Hoe het werkt is vrij simpel: de elektrische weerstand ruilt koude lucht in voor warme lucht en verspreidt die doorheen de ruimte. Hierdoor stijgt de temperatuur snel, wat dit type radiator efficiënt maakt, vooral als hij in een degelijk geïsoleerde kamer staat. Je zal de elektrische convector ook waarderen om zijn stille werking. Qua installatie komt er niet veel bij kijken. Je hangt hem gewoon op en steekt de stekker in het stopcontact. Om hem op te starten, duw je simpelweg op een knop. Meestal hebben elektrische convectoren een draaiknop gaande van 0 tot 5, of zelfs meer, waarmee je de gewenste warmte kan instellen.

Verwarming op olie

Verwarming op olie

De oliegevulde verwarming is een mobiele elektrische radiator die vooral als bijverwarming dient. Hij werkt volgens het traagheidsprincipe door warmte op te slaan in de vorm van een warmteoverdrachtsvloeistof en deze vervolgens geleidelijk aan de te verwarmen ruimte af te geven. Hierdoor heb je een gelijkmatige en langdurige warmteverdeling, zelfs nadat je het toestel hebt uitgezet. Dit soort radiator staat bekend om zijn efficiëntie, stille werking en gebruiksvriendelijkheid. Je kan je comfort verder optimaliseren dankzij verschillende functies zoals een ventilator om de warmte sneller te verspreiden, een beveiligingssysteem, en een digitale thermostaat met meerdere standen. Om hem aan te zetten, hoef je hem alleen maar in het stopcontact te steken en op een eenvoudige knop te drukken. Het enige wat je daarna nog moet doen, is genieten van de warmte. En als de zomer er aankomt, berg je hem eenvoudig op in je kelder of zolder.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming zet elektriciteit meteen om in warmte via infraroodstralen. Ze onderscheidt zich van andere elektrische radiatoren die via convectie werken. De infraroodverwarming biedt een alternatief voor de traditionele convectieverwarming. De warmte is aangenaam en verspreidt zich gelijkmatig. Alle verbruikte elektriciteit zet zich rechtstreeks om in warmte, wat verspilling tegengaat. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is infraroodverwarming niet schadelijk voor de gezondheid. Ze geven langgolvige infraroodstralen af, type C, tussen 2 en 10 micrometer, en zijn dus veilig voor huid en ogen. Wel is het aangeraden enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt, is het goed om de verwarming minstens 1,20 meter boven de grond te hangen om contact en mogelijke verbrandingen te voorkomen.

De beste elektrische radiatoren van 2023: top 5
Verwarming

De beste elektrische radiatoren van 2024: top 5

Lees meer over
Hoe bepaal je het vermogen van een radiator voor centrale verwarming?
Verwarming

Hoe bepaal je het vermogen van een radiator voor centrale verwarming?

Lees meer over