MM logo red

Welke laptop kies je best?

Luca21 MAART 2024
unknown description

De beste laptop kiezen, start met het bepalen van je behoeften: kies een basislaptop voor surfen of een krachtiger model voor gaming of videobewerking. Let op de batterijduur voor mobiliteit, een comfortabel schermformaat en houd rekening met het gewicht voor draagbaarheid, zeker als student of professional. Ga voor een merk met goede service en garantie. Dit artikel helpt je met je keuze.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van laptops?

Waar moet je op letten bij het vergelijken van laptops?

Er zijn verschillende punten waarop je moet letten bij het vergelijken van laptops. Eerst en vooral zijn er verschillende soorten laptops, zoals MacBooks, Windows-laptops en Chromebooks, elk met hun eigen besturingssysteem. Ten 2dekijk je naar je behoeften. Gebruik je de laptop voor je werk, studie, gaming, grafisch ontwerp of foto- en videobewerking? Zorg ervoor dat de laptop bij je gebruikseisen aansluit. Ten slotte is de keuze van het merk ook belangrijk. MacBooks maken deel uit van Apple, maar als het gaat om Windows-laptops heb je keuze uit diverse merken waaronder Asus, Acer, HP, Lenovo, MSI.

Soorten laptops: welke past bij jou?

Soorten laptops: welke past bij jou?

Er bestaan diverse soorten laptops: MacBooks van Apple, Chromebooks van Google en een waaier aan merken met Windows. Elk heeft zijn eigen uniek besturingssysteem.

MacBooks werken met macOS, geliefd in de creatieve en grafische sector voor taken als foto- en videobewerking, maar ook sterk in tekstverwerking. Ze bieden topkwaliteit, al ligt de prijs hoger.

Soorten laptops: welke past bij jou?

Chromebooks, ontwikkeld door Google, draaien op Chrome OS. Geschikt voor surfen, mailen, sociale media en het bekijken van filmpjes. Tekstverwerken kan ook, maar zonder ruimte op een interne HDD; alles gebeurt namelijk in de cloud. Chromebooks zijn snel en budgetvriendelijk.

Werk-laptops: welke kies je voor zakelijk gebruik?

Werk-laptops: welke kies je voor zakelijk gebruik?

Nu je de verscheidenheid in laptops en besturingssystemen kent, is het belangrijk je te focussen op het primaire gebruik van je laptop. Als je bijvoorbeeld een laptop voor zakelijk gebruik aanschaft, moet deze professionele-laptop krachtig en robuust genoeg zijn om al de vereiste taken aan te kunnen. Belangrijk zijn voldoende werkgeheugen, rekenkracht en een stevige behuizing. Vergeet ook niet te kijken naar genoeg aansluitmogelijkheden voor zaken zoals een muis, headset, monitor of toetsenbord.

Laptops voor studenten

Laptops voor studenten

Als student is het essentieel om de juiste studenten-laptop voor je studie te kiezen. Voor taken zoals tekstschrijven of onderzoek is een 14-inch-laptop of Chromebook met een lange batterijduur en voldoende opslag de juiste keuze. Beoefen je een grafische studie of werk je veel met video's en foto's? Overweeg dan een grotere 15-16 inch-laptop, een 17-inch met een krachtige processor, of een MacBook die uitstekend geschikt is voor intensieve grafische projecten.

De beste gaming-laptops

De beste gaming-laptops

Voor een goede gaming-laptop zijn er enkele vereisten. Een krachtige processor, zoals minstens een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5, is nodig om zwaardere games met veel grafische elementen vlot te draaien. Hoe sterker de processor, hoe sneller de laptop. Verder is een degelijke videokaart essentieel om grafische beelden helder en scherp te tonen en je games levendiger in beeld te brengen. Een GTX 1650 volstaat voor de meeste games, maar voor intensieve games op hoge instellingen kies je beter een laptop met een RTX-of RX-videokaart.

Beste laptop voor fotobewerking

Beste laptop voor fotobewerking

Of je nu hobbymatig foto's bewerkt of dagelijks als grafisch ontwerper of fotograaf bezig bent, een krachtige laptop is essentieel voor zware fotobewerkingssoftware en om je creaties in hoge resolutie op te slaan. Opteer voor een laptop met een sterke processor zoals AMD Ryzen 5 of 7 of Intel Core i5 of i7. Voor foto-editing is een MacBook, met name de Apple MacBook Pro uitgerust met een M1 8-core of M2 10-core processor, ook een uitstekende keuze. Voor nauwkeurige kleurenweergave op het scherm, overweeg een AMD Radeon RX of NVIDIA GeForce GTX grafische kaart.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn