MM logo red

Welke elektrische verwarming kiezen?

Bram6 OKTOBER 2023
unknown description

De zoektocht naar de geschikte elektrische verwarming kan overweldigend zijn met zoveel opties op de markt. Of je nu een knus hoekje of een ruimere plek wilt verwarmen, elke keuze heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel helpen we je navigeren door de verschillende types, zodat jij de elektrische verwarming kiest die het beste bij je wensen en behoeften aansluit.

Welk elektrisch vuurtje kopen?

Welk elektrisch vuurtje kopen?

Een elektrisch vuurtje, vaak beschouwd als een snelle oplossing voor het verwarmen van je badkamer, heeft de afgelopen jaren een ware evolutie doorgemaakt. Waar het ooit een eenvoudig toestel was dat een kamer snel opwarmde, is er nu een breed scala aan types en functionaliteiten beschikbaar. Maar welke is nu de beste keuze? Het antwoord hangt af van je specifieke behoeften en het gewenste energieverbruik. Over het algemeen zijn elektrische vuurtjes niet de meest energiezuinige verwarmingsopties, maar ze kunnen wel efficiënt zijn wanneer je ze doelgericht gebruikt. Het verbruik van een elektrisch vuurtje hangt nauw samen met het vermogen, uitgedrukt in watt. Hoe hoger het wattage, hoe hoger het verbruik, maar ook hoe krachtiger de verwarming. Voor een kleine kamer, zoals een badkamer, volstaat vaak een vuurtje van 1000 watt, terwijl een grotere ruimte een toestel van 2000 watt of meer vereist. Bij het kiezen is het ook essentieel te letten op veiligheidskenmerken, zoals een kantelbeveiliging en een oververhittingsbeveiliging. Je uiteindelijke keuze hangt dus af van de te verwarmen ruimte, je budget en verwarmingsbehoeften.

Wat is een elektrische convector?

Een elektrische convector verwarmt een ruimte met elektriciteit. Terwijl traditionele radiatoren vaak warm water nodig hebben dat een centrale verwarmingsketel aanlevert, werkt een elektrische convector zelfstandig en trekt hij rechtstreeks stroom uit het elektriciteitsnet. Binnenin de convector bevindt zich een verwarmingselement dat elektriciteit omzet in warmte. Wanneer de lucht in contact komt met dit hete element, warmt hij op en stijgt, waardoor er een natuurlijke luchtcirculatie ontstaat. Koude lucht trekt vanaf de vloer naar het verwarmingselement en warme lucht verspreidt zich vervolgens gelijkmatig door de kamer.

Wat is een elektrische convector?

Een voordeel van elektrische convectoren is hun snelle opwarmtijd. Doordat ze rechtstreeks op elektriciteit draaien, verwarmen ze een kamer in korte tijd. Dit maakt ze geschikt voor sporadisch gebruik, zoals in kamers die je niet continu verwarmt. Daarnaast hebben ze vaak een slank en discreet design, waardoor ze moeiteloos in verschillende interieurs passen. Het is wel belangrijk op te merken dat elektrische convectoren over het algemeen een hoger energieverbruik hebben dan andere verwarmingssystemen. Ondanks hun snelle opwarmcapaciteit, kan hun aanhoudende gebruik leiden tot een hogere elektriciteitsrekening. Het is daarom aan te raden ze te combineren met goede isolatie en een thermostaat.

Wat is een elektrische blazer?

Een elektrische blazer is een type verwarmingstoestel dat elektriciteit gebruikt om warmte te produceren en vervolgens een ingebouwde ventilator gebruikt om deze warmte snel in een ruimte te verspreiden. In essentie is het een combinatie van een elektrisch verwarmingselement en een ventilator. Als je een elektrische blazer inschakelt, warmt de elektrische stroom het verwarmingselement op, dat vaak bestaat uit weerstandsdraden of keramische platen. Eens het element heet is, verspreidt de ventilator de opgewarmde lucht in de kamer. Zo verwarm je een ruimte in een mum van tijd, wat aangenaam is op een kille ochtend in de badkamer.

Wat is een elektrische blazer?

Elektrische blazers zijn doorgaans compact en draagbaar. Hierdoor verplaats je ze moeiteloos van de ene naar de andere ruimte, afhankelijk van waar je warmte nodig hebt. Dit maakt ze bijzonder populair in huishoudens waar niet elke kamer een vaste verwarming heeft. Maar let op, net zoals bij andere elektrische verwarmingstoestellen kan het voortdurend gebruik van een elektrische blazer je elektriciteitsrekening doen stijgen. Vaak zetten mensen ze in als bijkomende warmtebron of voor sporadische verwarming, eerder dan als hoofdverwarming. Ondanks het mogelijke hogere verbruik, bieden ze wel onmiddellijk warmte waar en wanneer je die wil.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Radiatorventilator: wat is het en hoe werkt het?
Verwarming

Radiatorventilator: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer over
Energie besparen met een slimme thermostaat, verlichting en stekkers
Smart home

Energie besparen doe je met een slimme thermostaat, slimme verlichting en slimme stekkers.

Lees meer over