MM logo red

Earth Day 2024: zo maken we de wereld samen duurzamer

Milan26 JANUARI 2024
unknown description

Op maandag 22 april vieren we Earth Day 2024. De Dag van de Aarde is de perfecte gelegenheid om even na te denken over ons consumentengedrag. Hoe kopen we, wat kopen we en hoe beïnvloedt dat onze mooie wereldbol? Bij MediaMarkt werken we hard aan meer duurzaamheid en ook jij kunt een verschil maken. We zetten enkele tips om milieubewust te winkelen op een rijtje. Samen staan we sterker!

Wanneer is Earth Day en wat is het?

Day

Earth Day of de Dag van de Aarde vieren we elk jaar wereldwijd op 22 april. Op die dag staan we even stil bij onze bijzondere planeet en denken we na over ons eigen koopgedrag en de invloed daarvan op de aarde. Earth Day staat met andere woorden volledig in het teken van milieubescherming. En als je de wereld wilt verbeteren, begin je eerst bij jezelf. Op de Dag van de Aarde worden daarom vaak heel wat activiteiten georganiseerd die mensen bewust willen maken van hun eigen consumentengedrag. Ook MediaMarkt draagt graag een steentje bij met tips om milieubewust en duurzaam te winkelen.

Wat kun jij doen op de Dag van de Aarde?

Planeet

Niet alleen op Earth Day, maar eigenlijk het hele jaar door kun je zelf al enkele eenvoudige dingen doen die je impact – en dat van je koopgedrag – op onze planeet beperken. Kies bijvoorbeeld voor energiezuinige producten die slijtvast, makkelijk te herstellen en recycleerbaar zijn. Hieronder ontdek je hoe je milieubewust winkelt bij MediaMarkt.

1. Kies voor een duurzamer gebruik van je apparaten

Duurzaam

Je hoeft echt niet je hele levensstijl aan te passen om bewuster om te gaan met het milieu. Enkele kleine stappen helpen je elke dag op weg naar meer duurzaamheid. Schakel elektrische toestellen bijvoorbeeld volledig uit in plaats van ze op stand-by te zetten wanneer je gaat lunchen of een snelle boodschap doet. Doe je was aan lagere temperaturen en zet de wasmachine pas aan als de trommel volledig vol zit. En door de zones in je koelkast juist te gebruiken, vermijd je dat voedingsmiddelen bederven, waardoor je afval voorkomt. Maar alles begint bij je aankoop: denk dan al aan energie-efficiëntie en let op het energielabel op het toestel.

2. Repareer je apparaten indien mogelijk

Repareren

Is je gsm, computer of tablet defect of beschadigd? Gooi het toestel niet onmiddellijk weg, maar ga eerst na of je het kunt laten herstellen. Dat bespaart geld voor een nieuw apparaat, maar ook kostbare grondstoffen die gebruikt zouden worden bij de productie van nieuwe producten. Ook bij MediaMarkt kun je terecht voor de reparatie van smartphones, tablets en computers. In winkels met een Smartbar kun je bijvoorbeeld je iPad laten herstellen (of een ander toestel) als het scherm gebarsten is of de batterij niet meer werkt. Een gecertificeerde medewerker repareert je favoriete toestel en zo kan het nog een rondje mee.

3. Recycleer en ga bewust om met verpakkingen

Recycleren

Kan je elektrisch apparaat niet meer hersteld worden? Gooi het dan niet zomaar in de vuilbak, maar breng het naar een recyclagepark of inzamelpunt van Recupel. Zo wordt het toestel correct gerecycleerd en komen er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht. Wist je trouwens dat ook MediaMarkt een inruilservice heeft? Daar kun je jouw oude apparaat inleveren. Jij ontvangt een cadeaukaart met de inruilwaarde van je toestel en wij zorgen ervoor dat het correct gerecycled wordt. Win-win! Ook belangrijk is hoe je met verpakkingen omgaat. Recycleer verpakkingsmateriaal op de juiste manier of lever het gratis in bij een van onze afvalstations en wij doen de rest.

4. Winkel milieubewust

Winkel

Let jij er tijdens het winkelen al op dat producten milieubewust geproduceerd worden en dat ze energiezuinig en recycleerbaar zijn? Je keuze voor een duurzaam product helpt de impact op onze planeet te beperken. Je kunt natuurlijk ook meteen kiezen voor een refurbished product, een gebruikt toestel dat een tweede leven krijgt. Zo’n gereviseerd toestel werkt even goed als een nieuw apparaat, maar kost minder. Zo verlengen we de levensduur van deze producten, besparen we grondstoffen én verminderen we elektronisch afval. Help je mee? Bonuspunten als je met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer komt shoppen!

Ook MediaMarkt streeft naar groene en milieuvriendelijke producten

Betterway

Verandering begint bij jezelf, en dat nemen we bij MediaMarkt letterlijk. Met ons BetterWay-label willen we bijdragen aan een duurzame(re) wereld. Zo vind je bij MediaMarkt al duizenden BetterWay-producten. Die besparen bijvoorbeeld energie en/of water, worden duurzaam gemaakt en zijn slijtvast, makkelijk te herstellen en recycleerbaar. Als onderdeel van ons BetterWay-label nemen we ook oude toestellen terug, die we dan correct recyclen of reviseren en opnieuw verkopen. En dan is er nog onze Solutions Corner – een reparatiedienst zodat je gsm, computer en tablet extra lang meegaan. Bovendien gebruiken we zo veel mogelijk hernieuwbare energiebronnen om onze winkels van energie te voorzien.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
EK 2024 in Duitsland: alles wat je nodig hebt om te genieten van de matchen
Seizoensitems

15. mei

EK 2024 in Duitsland: alles wat je nodig hebt om te genieten van de matchen

Van 14 juni tot en met 14 juli 2024 organiseert Duitsland het EK voetbal. Dat betekent weer tal van matchen bekijken, spanning, frustratie en plezier. We hebben alle benodigdheden voor je op een rijtje gezet, zodat je het EK 2024 thuis of onderweg zorgeloos kan beleven.

15. mei

Lees meer over
BTW-dagen bij MediaMarkt
Seizoensitems

27. februari

BTW-dagen bij MediaMarkt: shop met BTW-voordeel

Het beste moment om een smartphone, laptop of smart-tv te scoren? Markeer de BTW-dagen in je agenda, want tijdens deze actieweek betaal jij geen belasting op je aankopen van meer dan €100,-. Je kan kiezen uit een groot deel van ons assortiment, zowel online als in de winkel.

27. februari

Lees meer over
Wat is een TSA-slot en hoe stel je het in?
Seizoensitems

16. januari

Wat is een TSA-slot en hoe stel je het in?

Een TSA-slot is een essentieel reisaccessoire voor iedereen die naar of binnen de Verenigde Staten reist. Deze speciale sloten stellen de Transportation Security Administration in staat je bagage te inspecteren zonder schade te berokkenen. In dit artikel duiken we dieper in het hoe en waarom van TSA-sloten. Lees verder om meer te ontdekken.

16. januari

Lees meer over