MM logo red

Waarom kiezen we steeds vaker voor een kledingstomer?

unknown description

De kledingstomer vindt zijn weg naar steeds meer Belgische huishoudens. Wat doet zo’n toestel precies? Wat zijn de voor- en nadelen? Vervangt het toestel je klassieke strijkijzer? En is het misschien iets voor jou? Wij geven de antwoorden op deze vragen.

De kledingstomer in het kort

Stoom ontkreuker

Een kledingstomer, vaak ook steamer of stoomontkreuker genoemd, komt in verschillende varianten. De meest courante modellen hebben een stoomgenerator, die via een dunne flexibele slang stoom door het handvat met mondstuk jaagt. Andere types combineren alle onderdelen in een iets groter handvatmondstuk. Over het algemeen zijn kledingstomers compacter, lichter en nemen ze minder ruimte in dan een strijkijzer met stoomgenerator. In sommige gevallen komt een kledingstomer vergezeld van een staande, vaak in de hoogte verstelbare kapstok.

Troef nr. 1: geen strijkplank nodig

geen strijkplank nodig

Nog snel even de kreuken uit je vestje of blouse halen voor je de deur uit gaat? Een kledingstomer is in minder dan een minuut bedrijfsklaar. Zonder gezeul met een zware stoomgenerator én zonder het dansje met de strijkplank. Hang je kledingstuk gewoon op een kapstok, met het mondstuk eroverheen en klaar! Het ontkreuken zelf gaat ook sneller en je maakt geen nieuwe kreuken door de stof tegen de strijkplank te drukken. Traditioneel strijken vereist ook een zekere handigheid, terwijl iedereen in geen tijd met kledingstomer overweg kan.

Troef nr. 2: veiliger voor je kleren

Veiliger voor je kleren

Hoewel heel wat van de betere, moderne stoomstrijkijzers al technologie opvoeren die het schroeirisico gevoelig terugschroeven, is dat met een kledingstomer gewoonweg niet aan de orde. De stoom mag dan wel heet genoeg zijn om zelfs hardnekkige kreuken mee aan te pakken, het blijft veiliger. Ook voor het meest delicate textiel. Denk bijvoorbeeld aan zijde, kasjmier, kant, … Elk onderdeel van deze toestellen is voorzien van warmte-isolatie en dus ook veilig voor jou.

Troef nr. 3: meer dan c

Meer dan ontkreuken

Stoom heeft sterke reinigende en antibacteriële eigenschappen. Zonder dat daar chemicaliën aan te pas komen. Dat werkt ook goed tegen nare geurtjes. Ideaal om nog even snel je hemd mee op te frissen voor je de deur uit gaat, of tussen twee wasbeurten in. Met zo’n kledingstomer hou je dus ook kleren langer schoon die niet in de was mogen. Je kunt er ook makkelijk je gordijnen, bankstel of matras zo’n bacteriedodende reiniging mee geven. Niet onbelangrijk in deze tijden die extra aandacht voor hygiëne vragen.

Welk model voor mij?

Welk model voor mij?

We hadden het al over de twee grote categorieën van kledingstomers: die met de stoomgenerator op de grond en die met alles in het handvat-mondstuk ingebouwd. Die eerste hebben een lichter mondstuk en een groter waterreservoir. Dat maakt hen handiger om er langer mee te werken. De handkledingstomers geven je dan weer meer bewegingsvrijheid. Het aanbod blijft groeien en je vindt er vandaag zeker een die aansluit op jouw budget en specifieke verwachtingen. Factoren die kunnen meespelen in je keuze zijn de capaciteit van dat waterreservoir, de snelheid waarmee het toestel bedrijfsklaar is, de lengte van de stoomslang, de stoomdruk (hoe hoger, hoe efficiënter bij diepe kreuken) en of je er graag zo’n kapstok bij wilt.

Mag je strijkijzer naar het containerpark?

Mag je strijkijzer naar het containerpark?

Dat hangt ervan af. Wie beddengoed strijkt, zal praktisch moeite ondervinden om zo’n laken of donsovertrek ergens op te hangen. Heb je kleding die op de juiste plek om een scherpe plooi vraagt, dan kan zo’n kledingstomer je daar niet bij helpen. En bij sommige van de hardnekkigste plooien bewijst een stoomstrijkijzer zijn nut ook nog. Maar meestal zijn zowel jij als je kleren sneller, veiliger en makkelijker af met een kledingstomer.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
strijkijzer ontkalken - preview
Huishouden & Verzorging

24. november

Strijkijzer of stoomgenerator ontkalken

Regelmatig ontkalken is noodzakelijk om je stoomgenerator of strijkijzer in topconditie te houden. Als je een zwakke stoomproductie, vlekken op je kleren, water- of kalkspatten, een onderhoudslampje dat brandt of piept, een ongebruikelijk geluid of een volle kalkcollector vaststelt, dan is een grondige ontkalking nodig om optimale prestaties te waarborgen.

24. november

Lees meer over
strijkijzer - preview
Huishouden & Verzorging

25. augustus

Welk strijkijzer moet ik kopen?

Welk strijkijzer voor jou geschikt is, hangt af van de hoeveelheid wasgoed die je hebt. Strijkijzers zijn er namelijk in verschillende uitvoeringen en maten. Zo zijn er stoomgeneratoren, stoomstrijkijzers en kledingstomers. In dit artikel leggen we de functies van de strijkijzers uit en hoe je ze moet onderhouden.

25. augustus

Lees meer over
Wat is een kledingstomer?
Huishouden & Verzorging

24. augustus

Wat is een kledingstomer?

Een kledingstomer is een snelle oplossing voor kreukvrije kleding. Met behulp van stoom maakt het je garderobe in een oogwenk fris en gestreken, zonder strijkplank. Een stoommachine voor kleding is uitermate geschikt voor zowel dagelijks gebruik als lastminute opfrisbeurten.

24. augustus

Lees meer over