MM logo red

Strijkijzer of stoomgenerator ontkalken

Bram24 NOVEMBER 2023
unknown description

Regelmatig ontkalken is noodzakelijk om je stoomgenerator of strijkijzer in topconditie te houden. Als je een zwakke stoomproductie, vlekken op je kleren, water- of kalkspatten, een onderhoudslampje dat brandt of piept, een ongebruikelijk geluid of een volle kalkcollector vaststelt, dan is een grondige ontkalking nodig om optimale prestaties te waarborgen.

Waarom je stoomstrijkijzer of stoomgenerator ontkalken?

Waarom je stoomstrijkijzer of stoomgenerator ontkalken?

Een stoomstrijkijzer is onmisbaar om jezelf en je gezin elke dag netjes voor de dag te laten komen. Zoals elk veelgebruikt apparaat kan het verstopt raken. De kwaliteit van het water in het reservoir heeft een grote invloed op de prestaties van het toestel. Als je kraanwater gebruikt, kan er kalkaanslag ontstaan in de stoomgenerator en op de strijkzool, aanvankelijk in de vorm van een witachtige substantie die dan verandert in vlekken of kleine steentjes. Deze kalk kan vast komen te zitten in de stoomkanalen, waardoor ze vernauwen en het strijken minder efficiënt verloopt. Ook kan het de gaatjes in de strijkzool blokkeren, wat de stoomafgifte vermindert en condensatie veroorzaakt, resulterend in waterdruppels of gekleurde vlekken op je linnengoed. Daarnaast kan de strijkzool vuil verzamelen, wat resulteert in vlekken op je propere kleding. Om deze problemen te vermijden, is het belangrijk je stoomstrijkijzer en de strijkzool regelmatig te ontkalken.

Hoe ontkalk je je stoomstrijkijzer manueel?

Hoe ontkalk je je stoomstrijkijzer manueel?

Je kan je stoomgenerator handmatig ontkalken met een product dat gemakkelijk in je keuken te vinden is: huishoudazijn. Het is zuinig, effectief tegen kalkaanslag, zuivert het waterreservoir en verwijdert geurtjes.

Hier volgen de stappen voor het ontkalken van je centrale met huishoudazijn:

  1. Vul de tank met een mengsel van evenveel water als huishoudazijn. Gebruik geen pure azijn, dat kan de dichtingen beschadigen.
  2. Verhit het toestel tot de maximale temperatuur en laat 1 of 2 keer stoom vrijkomen.
  3. Schakel het apparaat uit en laat het mengsel enkele uren inwerken, maar niet langer dan 12 uur.
  4. Ledig het reservoir in een plaats met goede verluchting en maak tegelijkertijd de strijkzool en het reservoir proper.
  5. Eens het reservoir leeg is, spoel je het enkele keren uit met zuiver water om alle azijnresten en kalk weg te halen.

Er zijn ook andere ontkalkingsoplossingen verkrijgbaar, voor eenvoudige handmatige reiniging. Volg zorgvuldig de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van het gekozen product.

Automatisch ontkalken

Automatisch ontkalken

Moderne stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn vaak voorzien van automatische reinigingsprogramma's, waardoor ze veel eenvoudiger te onderhouden zijn. Om ze te gebruiken, hoef je alleen maar het juiste programma te selecteren. Neem de tijd om de handleiding van je apparaat goed door te nemen om te leren hoe je deze ontkalkingsfunctie activeert. Eenmaal geactiveerd, neemt de machine de rest van het proces voor haar rekening. Bovendien beschikken sommige stoomstrijkijzers over een innovatief antikalksysteem met vervangbare filterpatronen. Deze cartridges zijn eenvoudig te plaatsen in het strijkijzer of de stoomgenerator, zijn onmisbaar om kalkaanslag te voorkomen en dien je om de 3 maanden te vernieuwen. Door ze regelmatig te vervangen, vermijd je vlekken op kleding en ben je verzekerd van een constante en efficiënte stoomproductie. In de handleiding van je strijkijzer of stoomgenerator vind je alle instructies die je nodig hebt om deze cartridges moeiteloos te vervangen.

Hoe reinig je je strijkijzer?

Hoe reinig je je strijkijzer?

Het is van groot belang om regelmatig de zoolplaat van je strijkijzer schoon te maken om te voorkomen dat het vlekken achterlaat op je kleding of kalkaanslag veroorzaakt, wat ook de verspreiding van stoom kan belemmeren.

Hier volgt een eenvoudige handleiding:

  • Voorbereiding: leg een doek in je gootsteen en laat deze weken in een mengsel van evenveel azijn als water totdat het verzadigd is.
  • Reinigen van de strijkzool: zorg ervoor dat de stekker van je strijkijzer uit het stopcontact is en dat het toestel volledig is afgekoeld. Plaats de strijkzool op de vochtige doek zodat het mengsel kan inwerken op eventuele resten.
  • Inwerktijd: laat het strijkijzer ongeveer 30 minuten op de doek liggen, de tijd die de azijn nodig heeft om de aanslag op te lossen.
  • Afwerking: maak de strijkzool schoon met een schone, vochtige doek om vlekken en resten te verwijderen. Herhaal deze stappen indien nodig voor een grondigere reiniging.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
strijkijzer - preview
Huishouden & Verzorging

25. augustus

Welk strijkijzer moet ik kopen?

Welk strijkijzer voor jou geschikt is, hangt af van de hoeveelheid wasgoed die je hebt. Strijkijzers zijn er namelijk in verschillende uitvoeringen en maten. Zo zijn er stoomgeneratoren, stoomstrijkijzers en kledingstomers. In dit artikel leggen we de functies van de strijkijzers uit en hoe je ze moet onderhouden.

25. augustus

Lees meer over
Wat is een kledingstomer?
Huishouden & Verzorging

24. augustus

Wat is een kledingstomer?

Een kledingstomer is een snelle oplossing voor kreukvrije kleding. Met behulp van stoom maakt het je garderobe in een oogwenk fris en gestreken, zonder strijkplank. Een stoommachine voor kleding is uitermate geschikt voor zowel dagelijks gebruik als lastminute opfrisbeurten.

24. augustus

Lees meer over
kledingstomer - header
Huishouden & Verzorging

14. juli

Waarom kiezen we steeds vaker voor een kledingstomer?

De kledingstomer vindt zijn weg naar steeds meer Belgische huishoudens. Wat doet zo’n toestel precies? Wat zijn de voor- en nadelen? Vervangt het toestel je klassieke strijkijzer? En is het misschien iets voor jou? Wij geven de antwoorden op deze vragen.

14. juli

Lees meer over