MM logo red

Welk strijkijzer moet ik kopen?

Bram25 AUGUSTUS 2023
unknown description

Welk strijkijzer voor jou geschikt is, hangt af van de hoeveelheid wasgoed die je hebt. Strijkijzers zijn er namelijk in verschillende uitvoeringen en maten. Zo zijn er stoomgeneratoren, stoomstrijkijzers en kledingstomers. In dit artikel leggen we de functies van de strijkijzers uit en hoe je ze moet onderhouden.

Hoe gebruik je een strijkijzer?

Strijkijzers zijn huishoudelijke apparaten die veel warmte genereren. Raak het strijkijzer daarom nooit aan nadat je het inschakelt.
Met het stappenplan van MediaMarkt gebruik jij je strijkijzer altijd op de juiste manier.

Stap 1: Vul het waterreservoir met water tot het aangegeven niveau. Gebruik kraanwater om het strijkijzer te vullen.

Stap 2: Steek de stekker in het stopcontact en zet het strijkijzer aan. Afhankelijk van het model kan het enkele minuten duren voordat het apparaat is opgewarmd.

Hoe gebruik je een strijkijzer?

Stap 3: Pas de gewenste temperatuur aan. Kleding en textiel moeten op een specifieke temperatuur worden gestreken. De meeste strijkijzers hebben een temperatuurknop of -stand waarmee je de juiste temperatuur bepaalt.

Stap 4: Strijken. Leg de te strijken kleding op de strijkplank. Strijk de strijkzool gelijkmatig van boven naar beneden over het kledingstuk. Strijk vervolgens de kreuken glad. Als je de kreuken er niet in één keer uit krijgt, gebruik dan extra stoom en strijk er opnieuw overheen.

Stap 5: Herhaal de vorige stap totdat de kreuken verdwijnen.

Stap 6: Gelukt? Zet het strijkijzer uit en trek de stekker uit het stopcontact. Wacht tot het water is afgekoeld voordat je het strijkijzer opbergt.

Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?

Stoomgenerators en stoomstrijkijzers werken eigenlijk op dezelfde manier. Door een vochtig kledingstuk en stoom te gebruiken, maken deze producten het eenvoudiger om kreuken te verwijderen. Er zijn echter verschillen tussen deze twee apparaten.

stoomgenerator

De stoomgenerator is de krachtigste onder de strijkijzers. Ze zijn het meest geschikt voor middelgrote tot grote ladingen wasgoed. Stoomgeneratoren hebben een groter waterreservoir dan stoomstrijkijzers, en geleiden meer stoom naar je overhemden, waardoor het strijken soepeler verloopt en kleding kreukvrij wordt. Een stoomgenerator is veel groter dan een stoomstrijkijzer en bestaat uit 2 delen. Deze onderdelen zijn de generator, die de stoom produceert en via een slang naar het strijkijzer voert.

stoomstrijkijzer

Een stoomstrijkijzer is dus iets kleiner dan een stoomgenerator en is voor kleine tot middelkleine ladingen wasgoed ontworpen. Het apparaat warmt snel op, waardoor je er in korte tijd mee aan de slag kan. Het is iets zuiniger dan de stoomgenerator maar heeft minder vermogen. Voeg water toe aan het waterreservoir dat in het strijkijzer ingebouwd. Kortom, als je een kleine lading was hebt, is een stoomstrijkijzer de beste optie.

Strijkijzer reinigen

Strijkijzer reinigen

Een strijkijzer kan sporen nalaten, denk aan vlekken of aanslag op het ijzer. Dit kan het stomen verstoren of vlekken op kleding achterlaten. Het is daarom goed om het strijkijzer regelmatig te reinigen.

Het volgende stappenplan helpt je hierbij:

  • Stap 1. Leg een theedoek in de gootsteen. Giet gelijke hoeveelheden azijn en water op de theedoek totdat deze vochtig is.
  • Stap 2. Zorg ervoor dat het strijkijzer van het stopcontact is losgekoppeld. Plaats vervolgens het strijkijzer op de vochtige doek zodat het azijn en water het ijzer raken.
  • Stap 3. Laat het strijkijzer ongeveer 30 minuten staan.
  • Stap 4. Verwijder met een vochtige poetsdoek de vlekken van het ijzer. Herhaal bovenstaande stappen als de vlekken niet meteen verdwijnen.

Strijkijzer ontkalken

Strijkijzer ontkalken

Lees altijd eerst de gebruikershandleiding van de fabrikant om te zien of er ontkalkingsinstructies in staan. Heb je deze niet meer?

Lees dan verder om te leren hoe je kalk van je strijkijzer verwijdert.

  • Stap 1. Zorg ervoor dat het waterreservoir helemaal leeg is. Daarna even doorspoelen met water.
  • Stap 2. Voeg vervolgens gelijke hoeveelheden water en witte natuurazijn toe aan het waterreservoir.
  • Stap 3. Steek de stekker van je strijkijzer in het stopcontact en zet het in de stoommodus of maak, indien nodig, gebruik van de ontkalkingsknop.
  • Stap 4. Schakel het strijkijzer uit en laat het mengsel van water en azijn een half uur tot een uur inwerken.
  • Stap 5. Maak het waterreservoir leeg, spoel het meerdere keren uit met kraanwater en berg je strijkijzer op.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
strijkijzer ontkalken - preview
Huishouden & Verzorging

24. novembre

Strijkijzer of stoomgenerator ontkalken

Regelmatig ontkalken is noodzakelijk om je stoomgenerator of strijkijzer in topconditie te houden. Als je een zwakke stoomproductie, vlekken op je kleren, water- of kalkspatten, een onderhoudslampje dat brandt of piept, een ongebruikelijk geluid of een volle kalkcollector vaststelt, dan is een grondige ontkalking nodig om optimale prestaties te waarborgen.

24. novembre

Lees meer over
Wat is een kledingstomer?
Huishouden & Verzorging

24. agosto

Wat is een kledingstomer?

Een kledingstomer is een snelle oplossing voor kreukvrije kleding. Met behulp van stoom maakt het je garderobe in een oogwenk fris en gestreken, zonder strijkplank. Een stoommachine voor kleding is uitermate geschikt voor zowel dagelijks gebruik als lastminute opfrisbeurten.

24. agosto

Lees meer over
kledingstomer - header
Huishouden & Verzorging

14. luglio

Waarom kiezen we steeds vaker voor een kledingstomer?

De kledingstomer vindt zijn weg naar steeds meer Belgische huishoudens. Wat doet zo’n toestel precies? Wat zijn de voor- en nadelen? Vervangt het toestel je klassieke strijkijzer? En is het misschien iets voor jou? Wij geven de antwoorden op deze vragen.

14. luglio

Lees meer over