Mediamarkt Logo
    MM logo red
    Er is geen beschrijving van de afbeelding

    Een slim huis is veilig

    Bram2 DECEMBER 2024
    Een tablet aan een witte muur toont een smart home-interface. Een vinger wijst naar het scherm. Op de achtergrond een sofa en een plant.

    Veiligheid in huis is een breed begrip. Dat gaat van inbraakpreventie tot rookmelders. Van een betere luchtkwaliteit tot slimme babyfoons. Stuk voor stuk dingen waar een slim huis je niet enkel bij kan helpen, maar je ook steeds meer mogelijkheden aanreikt.

    Inbraakpreventie met slimme beveilingsystemen

    Witte Eufy-beveiligingsset met toetsenbord, camera's en sensoren tegen een witte achtergrond.

    Laten we aftrappen met inbraakpreventie. Vroeger kwam dat neer op investeren in goede sloten. Koos je daarbij ook nog voor een alarminstallatie, dan was je aangewezen op professionals. Een goed slot bewijst vandaag nog steeds zijn nut. Maar voor een privéwoning bestaan er tegenwoordig uitstekende doe-het-zelf alternatieven als het om alarminstallaties en andere beveiligingssystemen gaat. Meestal met meer mogelijkheden en voor een fractie van de prijs die je toen nog aan die professionals betaalde.

    Draadloos verbonden bewakingscamera’s

    Een witte beveiligingscamera staat op een houten plank, naast een kleurrijk speelgoed en een decoratief konijnenbeeld.

    Dat is vooral te danken aan de nu draadloos verbonden wereld en aan camera’s die elk jaar beter, compacter en goedkoper worden. Die bewakingscamera’s vind je in alle formaten, gewichten en budgetklassen. Je hebt er voor binnen en voor buiten. Vaste, draaiende en modellen die in het donker kunnen zien. De slimste zijn uitgerust met bewegingssensoren en de allerslimste zijn in staat om zelfs gezichten te herkennen. Handig wanneer je wilt dat ze niet reageren op familieleden of de poetshulp die wekelijks langskomt.

    Alarmen en beveiligingscamera’s ophangen

    Een witte beveiligingscamera is aan een wit dak bevestigd, naast een lichtgrijze muur. Bomen en een huis zijn op de achtergrond te zien.

    Nagenoeg al deze camera’s laten zich in je draadloze thuisnetwerk hangen en langs die weg kun jij zien wat zij zien. Op je laptop, tablet of smartphone - altijd en overal dus. Via de app bij de camera’s of eentje die er compatibel mee is, kun je je hele beveiligingssysteem op jouw wensen afstemmen of bijsturen. Bijvoorbeeld om zich enkel te activeren bij beweging, ’s nachts of wanneer niemand thuis is. Dat werkt overigens in twee richtingen. Zo kun je vanop je vakantiebestemming checken of het thuis allemaal oké is. En je kunt je slim beveiligd huis ook actief meldingen laten uitsturen wanneer dat niet zo is. Naar jou, maar eventueel ook naar je buren, je alarmsirene of een alarmcentrale. Een ander deel van de totale beveiligingsaanpak zijn eenvoudige sensoren die je makkelijk aan ramen of binnendeuren bevestigt, en in je overkoepelende systeem opneemt.

    Niet thuis? Licht aan

    Buitenopname 's nachts: grijs huis met lamp, donkere tuin met groen blad.

    Een andere manier om met een slim huis aan inbraakpreventie te doen, is wanneer je op vakantie bent of gewoon niet thuis, toch de indruk te geven dat er wel iemand thuis is. Heb je een slim lichtsysteem, dan kun je daarmee op de passende momenten het licht aan en weer uit laten gaan. Maar er bestaan ook WiFi-stopcontacten. Die plug je in een bestaand stopcontact en die geven je via je thuisnetwerk en smartphone toegang tot elk toestel dat je erin plugt. Ook handig om vanuit je bed je koffiemachine aan te zetten. Maar net zo handig om vanop vakantie een paar lampen aan en weer uit te schakelen en eventuele dieven te ontmoedigen.

    Brand, rook, co2

    Een grijze muur met een witte slimme sensor. Er staat een bed met kussens en een tafel met een foto en decoraties.

    Een slim huis maakt het leven ook veiliger door bijvoorbeeld rook-, gas- en koolmonoxidemelders in je waarschuwingssysteem te passen. Minder vaak voorkomend, maar voor jou misschien wel het overwegen waard: een waterdetector of lekkagemelder. Niet alle slimme toestellen moeten trouwens in zo’n totaalsysteem ingepast worden. Heel wat moderne apparaten laten zich wel monitoren en eventueel bijsturen via je smartphone, maar doen hun ding vooral zelfstandig en automatisch. Zoals slimme dampkappen die hun vermogen opvoeren wanneer dat nodig is. Of luchtreinigers die een tandje bijsteken wanneer er gekookt wordt of uitlaatgassen door een open venster binnenwaaien.

    De zwakke schakel

    Een interieur met een blauwe, kegelvormige bewakingscamera overlay, een plant, een deur en een wandlamp.

    Weer een heel ander veiligheidsgevoel komt van een woning die jou letterlijk overal kan horen. Handig voor wie bijvoorbeeld niet meer zo goed te been is en na een val familie, vrienden of eventueel hulpdiensten wil contacteren. Een slot van topkwaliteit op je deur is geweldig, maar verliest alle efficiëntie als je het keukenraam laat openstaan. Dat beroep doen op gezond verstand geldt ook voor slimme beveiligingssystemen. Heb je je hele alarmopstelling tijdelijk even uitgeschakeld, vergeet dan achteraf niet om die weer te activeren. Al bestaan er intussen wel al systemen die slim genoeg zijn om dit op te merken en je daar attent op maken.

    Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn

    Een huis met zonnepanelen op het dak en blauwe pictogrammen die slimme functies weergeven, zoals temperatuur en beveiliging.
    Smart home

    Alles wat je wilt weten over geofencing voor je smarthome

    Lees meer over
    Een witte ladder staat tegen een beige muur, iemand installeert een witte beveiligingscamera en gebruikt een telefoon.
    Smart home

    Welkom in het huis dat meer rekening met je houdt

    Lees meer over