MM logo red

Wat is bone conduction?

unknown description

Bone conduction of botgeleiding is een technologie die geluidstrillingen via het schedelbot naar je oren stuurt. Zo beperk je het risico op gehoorschade. Er bestaan ook draadloze oortjes en koptelefoons met bone conduction. Die rusten op je jukbeenderen om zo geluid naar je binnenoor te transporteren. Benieuwd naar de voor- en nadelen van bone conduction? We zetten ze op een rij.

Hoe werkt bone conduction bij oortjes en koptelefoons?

Koptelefoons en oortjes met bone conduction bestaan uit 2 kleine luidsprekers die via een nekband met elkaar verbonden zijn. Deze oortjes en koptelefoons zitten niet in je oor of over je oorschelp heen, maar rusten op je jukbeenderen. De luidsprekers sturen vibraties door het bot naar je binnenoor, waarna je hersenen ze als geluid waarnemen. De bone conduction-technologie is erop gericht om gehoorschade te verminderen. Die schade ontstaat meestal aan de trommelvliezen. Omdat geluidsgolven bij botgeleiding het trommelvlies omzeilen, is er minder kans op gehoorverlies.

Wat zijn de voordelen van bone conduction?

Wat zijn de voordelen van bone conduction?

Oordoppen en koptelefoons met bone conduction gaan niet direct je gehoorgang in. Daardoor verkleint het risico op gehoorschade. Ook hoor je met dit type oortjes en koptelefoons nog omgevingsgeluid, zodat je veilig aan het verkeer deelneemt als je ze buitenshuis gebruikt. Het draagcomfort van deze oortjes is nog een ander pluspunt: doordat ze op je jukbeenderen rusten, krijg je geen oorpijn na een lange luistersessie. En omdat de koptelefoon of oortjes met een oorhaak en nekband bevestigd zijn, blijven ze tijdens het sporten beter op hun plaats zitten. Ben jij op zoek naar de beste sportoortjes of de beste koptelefoon voor je work-out, overweeg dan zeker bone conduction-oortjes en -koptelefoons.

Is bone conduction veilig en wat is het risico op gehoorschade?

Is bone conduction veilig en wat is het risico op gehoorschade?

Bone conduction is een technologie die speciaal ontworpen is om gehoorschade te voorkomen en te verminderen. Ook als je al aan gehoorverlies of -schade lijdt, kun je veilig oortjes en koptelefoons met bone conduction gebruiken. Het geluid reist bij dit type oortjes niet via de lucht, maar gaat via trillingen op je schedelbot naar je binnenoor en hersenen. Zo kunnen ook mensen met een hoorapparaat of tinnitus van muziek genieten. Wat bone conduction-koptelefoons en -oortjes extra veilig maakt, is dat ze nog geluid van je omgeving doorlaten. Zo hoor je het verkeer en de mensen om je heen als je bijvoorbeeld aan het joggen bent.

Wat zijn de nadelen van bone conduction?

Niet iedereen vindt het prettig om tijdens het luisteren omgevingsgeluid te horen. Als je het lawaai om je heen zo veel mogelijk wilt dempen, kun je beter voor noise cancelling headphones gaan in plaats van oortjes of een koptelefoon met bone conduction. Hoewel je met bone conduction-oortjes van een goede geluidskwaliteit geniet, is de audio wat vlakker en minder gedetailleerd. Vooral lage tonen dringen moeilijker door. Dat komt omdat het geluid via een omweg je oren binnenkomt. De krachtigste geluidservaring krijg je dus met in-ear oortjes en koptelefoons.

De beste bone conduction-oortjes en -koptelefoons

De beste bone conduction-oortjes en -koptelefoons

Sommige bone conduction-koptelefoons of -oortjes bieden een volledig waterdicht ontwerp, zodat je er ook mee kunt zwemmen. Andere modellen zijn met een extra grote batterij uitgerust, waardoor je tot wel 12 uur lang naar je favoriete podcasts en hits kunt luisteren. En nog weer andere oortjes en koptelefoons met bone conduction zetten in op een hoogwaardige microfoon of extra comfortabele pasvorm. Voor elke gebruiker is er wel een model. We adviseren je om de eigenschappen die je oortjes of koptelefoon zeker moeten hebben op te lijsten om zo makkelijker de beste bone conduction-oortjes of -koptelefoon te kunnen vinden.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Met oortjes lopen? Dit zijn de beste modellen
Hoofdtelefoons

Met oortjes lopen? Dit zijn de beste modellen

Lees meer over
Alle mogelijke redenen waarom je AirPods niet verbinden
Hoofdtelefoons

Alle mogelijke redenen waarom je AirPods niet verbinden

Lees meer over
Bluetooth-oortjes verbinden - preview
Hoofdtelefoons

Bluetooth-oortjes verbinden met een laptop doe je zo

Lees meer over