MM logo red

De schermtijd van je iPhone of iPad instellen

Jasper19 APRIL 2024
unknown description

Een belangrijke deadline in aantocht? Spelen je kinderen graag stiekem spelletjes op hun iPad wanneer ze eigenlijk moeten slapen? Er zijn verschillende redenen om de schermtijd van je iPhone of iPad te beperken. Stel de schermtijd in en focus je zonder afleiding op je kerntaken. Op deze pagina lees je alles wat je hierover moet weten.

Waarom je schermtijd instellen?

Waarom je schermtijd instellen?

Als je via de instellingen van je iPhone of iPad naar schermtijd gaat, kom je wel eens tot de confronterende conclusie dat je veel te veel tijd spendeert achter je scherm. Je beseft plots waarom de batterij van je iPhone zo snel leeg is of waarom de dag zo weinig uren lijkt te hebben. Bij de schermtijd-instellingen vind je zelfs een overzicht van de apps waar je het meeste tijd op besteedt. Je kan dit niet enkel voor je eigen toestellen raadplegen, maar ook voor die van je kinderen. Kijken ze ’s avonds stiekem te veel Netflix of spelen ze vaak spelletjes op hun iPad? Dan is het tijd om in je scherminstellingen te duiken.

Hoe stel je schermtijd in op een iPhone of iPad?

Hoe stel je schermtijd in op een iPhone of iPad?

De schermtijd van je iPhone of iPad instellen werkt hetzelfde voor alle modellen, zoals voor de iPad Air of de iPad Pro, en voor de nieuwste modellen van iPhone zoals de iPhone 14 en de iPhone 15 Pro. Ga naar instellingen > schermtijd en tik vervolgens op ‘bekijk alle activiteit’. Selecteer een categorie in de lijst en stel limieten in. De volgende instellingen kun je beheren:

  1. Apparaatvrije tijd: wanneer je deze optie instelt, zijn enkel de door jou gekozen telefoongesprekken en apps beschikbaar.
  2. App-limieten: hier stel je dagelijkse tijdslimieten in voor app-categorieën. Handig om bijvoorbeeld op het werk geen meldingen te krijgen van je sociale netwerk-apps of spelletjes. Ze vernieuwen elke dag om middernacht.
  3. Communicatie-limieten: hier bepaal je met wie je kinderen kunnen communiceren gedurende de dag en tijdens hun app-vrije tijd. Zo kunnen ze enkel jou en hun grootouders contacteren tijdens de schooluren. Communicatie met bekende alarmnummers blijft altijd mogelijk.
  4. Altijd toegestaan: soms zijn er bepaalde apps zoals berichten, telefoon, facetime en kaarten die je tijdens je app-vrije tijd toch altijd nodig hebt. Dat stel je hier in.
  5. Beperkingen voor materiaal en privacy: hier blokkeer je ongepaste inhoud, ongewenste aankopen en downloads. Een belangrijke instelling om je kinderen te beschermen.

Hoe monitor je de schermtijd van een gezinslid?

Hoe monitor je de schermtijd van een gezinslid?

Je wil je kinderen altijd beschermen, zeker voor zichzelf. Maak een kinderaccount aan voor je kids en stel ouderlijk toezicht in op basis van hun leeftijd. Dit doe je via de instellingen van de iPad of iPhone, via de knop ‘Voeg gezinslid toe’. Vervolgens stel je hier ook hun schermtijd in, om te bepalen op welke momenten jouw kind het toestel mag gebruiken. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar je apparaat-instellingen en klik op ‘schermtijd’.
  2. Scrol omlaag en selecteer een gezinslid onder ‘gezin’.
  3. Volg de instructies onder ‘schermvrije tijd inplannen’ om apparaatvrije tijd in te stellen.
  4. Om de limieten voor app-gebruik van je gezinslid in te stellen, volg je de instructies in ‘limieten voor app-gebruik instellen’.
  5. Om apps te selecteren die je gezinslid altijd mag gebruiken, ga je naar ‘apps en contacten kiezen die je altijd kunt gebruiken’.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Apple iPhone vs. Samsung: welke past bij jou?
Smartphones

Apple iPhone vs. Samsung: welke past bij jou?

Lees meer over