MM logo red

iPad Air vs. iPad Pro: dit zijn de belangrijkste verschillen

unknown description

Staat er een nieuwe iPad op je wishlist, maar weet je niet goed wat het verschil nu precies is tussen een iPad Air en een iPad Pro? Geen paniek, want MediaMarkt zet de belangrijkste verschillen en specificaties van beide modellen op een rij. Zo kun je deze tablets van Apple eenvoudig vergelijken en de beste iPad kiezen voor jouw behoeften en budget.

IPad Air (2022) vs. iPad Pro (2022) vergelijken

IPad Air (2022) vs. iPad Pro (2022)

Hoewel de nieuwste iPad Air en iPad Pro er op het eerste gezicht heel gelijkaardig uitzien, zijn er toch enkele belangrijke verschillen waarmee je rekening moet houden voor je aankoop. Die verschillen zitten vooral in het formaat van de tablets, de kleuren waarin ze beschikbaar zijn, de camerakwaliteit en het soort processor. De keuze voor een model hangt dan ook vooral af van hoe jij je iPad gebruikt en welk budget je hebt. Maar welk model je ook kiest, de nieuwste iPad Pro en iPad Air zijn hoogwaardige tablets die heel wat te bieden hebben. Hieronder ontdek je de voornaamste specificaties van elk model.

1. Scherm en formaat

Scherm en formaat

De iPad Air heeft een 10,9-inch-display en is 24,76 cm lang en 17,85 cm breed. De iPad Pro uit 2022 is dan weer verkrijgbaar in 2 verschillende formaten. Zo kun je kiezen voor een iPad Pro met een scherm van 11 inch, die verder wel dezelfde afmetingen heeft als de iPad Air (24,76 cm lang en 17,85 cm breed). Maar als je liever een extra grote iPad Pro hebt, kies dan voor de uitvoering met een 12,9-inch-display van 28,06 cm lang en 21,49 breed. Die biedt ook nog een net iets betere schermkwaliteit dan de kleinere iPad Pro en de iPad Air.

2. Ontwerp en kleuren

Ontwerp en kleuren

Het ontwerp van de iPad Pro en de iPad Air 2022 is bijna identiek. Beide iPads hebben een hoogwaardige aluminium behuizing en een strak design met afgeronde hoeken. Toch is er een klein verschil, want de USB-C-poort van de iPad Pro ondersteunt ook Thunderbolt, waardoor je er een extern scherm op kunt aansluiten. De iPad Air is in maar liefst 5 verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: spacegrijs, sterrenlicht, roze, paars en blauw. De iPad Pro is daarentegen alleen beschikbaar in spacegrijs en zilver.

3. Processor en werkgeheugen

Processor en werkgeheugen

Een ander verschil tussen de iPad Air en de iPad Pro is de processor waarop de tablets draaien. Met de M2-chip heeft de iPad Pro de krachtigste processor, maar ook de M1-chip van de iPad Air zorgt voor snelle prestaties. Ook op het vlak van werkgeheugen verschillen beide modellen. Zo heeft de iPad Air 8 GB RAM, maar krijg je maar liefst 16 GB RAM als je een iPad Pro koopt met 1 of 2 TB opslagruimte. De iPad Pro is dus nog net iets krachtiger en sneller dan de iPad Air.

4. Gebruikssituatie

Gebruikssituatie

Als je op zoek bent naar een tablet die je makkelijk kunt meenemen naar school of kantoor, dan komt de iPad Air in aanmerking. Die weegt iets minder. De iPad Pro is dan weer prima geschikt voor creatievelingen die vaak foto- en videosoftware of tekenprogramma’s gebruiken op hun tablet. Door de krachtige processor en veel werkgeheugen kan de Pro zware apps beter aan, zodat je zorgeloos aan de slag kunt met je illustraties, foto’s en filmpjes. De iPad Pro is om diezelfde reden ook erg fijn om op te gamen – al mag je ook een hoogwaardige beeldkwaliteit verwachten als je gamet op de iPad Air.

5. Compatibel met accessoires

Accessoires

Of je nu een iPad Air koopt of een iPad Pro, beide toestellen zijn compatibel met een Apple Pencil 2, een Magic Keyboard en een Smart Folio, die je tablet langs beide kanten beschermt zodat hij langer meegaat. De iPad Pro biedt wel een extra Thunderbolt-aansluiting, zodat je er een beeldscherm, een tv of een ander apparaat, zoals een extern opslagapparaat, op aan kunt sluiten. Als dit belangrijk is voor jou – tijdens het gamen, bijvoorbeeld – dan kijk je dus best naar een iPad Pro.

6. Camera

Camera

Hoewel beide iPads een uitstekende groothoekcamera van 12 megapixels hebben, biedt de iPad Pro bijkomend nog een ultragroothoeklens van 10 megapixels. De Pro heeft ook nog extra camerafuncties die je helpen om nog betere filmpjes en foto’s te maken. Zo kun je tot 2 keer optisch uitzoomen en zorgt True Tone Flash voor realistischere kleurtinten op het scherm. Daarnaast krijg je bij dit model iPad ook lenscorrectie en rode-ogencorrectie. Als je graag video’s maakt, voor sociale media bijvoorbeeld, dan is het handig om te weten dat je zowel met de iPad Air als met de iPad Pro kunt filmen in 4K.

7. Prijs

Prijs

Tot slot kan ook de prijs van een iPad voor jou een doorslaggevende rol spelen om te kiezen voor een specifiek model. Over het algemeen is de iPad Pro de duurste van de 2 modellen omdat deze tablet de meest geavanceerde functies en specificaties heeft. Toch hangt de prijs van je iPad Air of Pro ook samen met andere elementen, zoals de hoeveelheid opslagruimte. Hoe meer opslagcapaciteit je iPad heeft, hoe meer je doorgaans betaalt. Kijk dus goed na hoeveel je aan je Apple Tablet wilt uitgeven en welke specs je daarvoor zeker in ruil wilt krijgen.

iPad Air of iPad Pro: welke iPad moet je kopen?

iPad Air of iPad Pro: welke iPad moet je kopen?

Afhankelijk van hoe je je iPad gebruikt en welke kenmerken van de tablet je het belangrijkst vindt, kun je kiezen voor de Air of de Pro. Zo is de iPad Air iets lichter en in meerdere kleuren verkrijgbaar, terwijl de iPad Pro nog net iets krachtiger en groter is. Je kunt natuurlijk ook eerst nog de iPad vergelijken met de iPad Air om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. Twijfel je toch nog, bekijk dan gerust nog eens alle verschillen tussen de iPad, iPad Air, iPad Mini en iPad Pro en vind de beste iPad voor jou.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?
Tablets

Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?

Lees meer over
Wij helpen je de beste e-reader kiezen
Computer & Multimedia

Wij helpen je de beste e-reader kiezen

Lees meer over