MM logo red

De was sorteren: hoe begin je eraan?

unknown description

De was sorteren is de eerste stap in het wasproces. Maar twijfel je soms aan hoe je deze onderverdeling het best maakt? Bij het sorteren dien je rekening te houden met de voorschriften op het waslabel. Zo sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op temperatuur en het materiaal van je kledingstuk. Wij nemen je mee en geven je richtlijnen hoe je moeiteloos je was sorteert.

Sorteer de was op kleur

We hebben allemaal wel van die mooie, kleurrijke kledingstukken. Om deze te beschermen en de kleur te behouden, is het apart wassen van deze kledij belangrijk. Dit alles start met je was sorteren op kleur. Zo verleng je de levensduur van je kleding en zorg je ervoor dat de kleuren langer mooi blijven. Met deze richtlijnen helpen we je op weg:

Sorteer de was op kleur
  • Donkere kleuren: sorteer donkere kledingstukken op een aparte stapel. Dit helpt voorkomen dat lichte kledingstukken verkleuren door contact met donkere kleurstoffen.
  • Lichtere kleuren: sorteer lichtere kledingstukken op een aparte stapel. Dit voorkomt dat ze verkleuren door mengeling met donkere kleurstoffen. Heb je voldoende witte kleding, dan kan je deze kleding ook apart wassen met een speciaal wasmiddel voor witte was.
  • Rode en felgekleurde kleding: rode en felgekleurde kledingstukken sorteer je het beste apart om te voorkomen dat ze andere kleding verkleuren.

Let naast de kleur, ook altijd op de wasinstructies die je vindt op het waslabel van elk kledingstuk. Sommige kledingstukken moet je afzonderlijk wassen of hebben specifieke wasvereisten. Ben je geen kenner en heb je hulp nodig? Wij maakten een gids over hoe en hoe vaak je kleding moet wassen. Ben je nog in een tweestrijd over welke wasmachine je moet kopen? Wil je graag op budget, verbruik of een specifieke vereiste letten? Lees onze wasmachinegids en vind de wasmachine die op je lijf geschreven is.

Sorteer de was op temperatuur

Het is belangrijk om de wasinstructies op het waslabel van elk kledingstuk te controleren, omdat sommige stoffen gevoeliger zijn voor warmte dan andere. Zo mag je sommige kledingstukken niet hoger dan 30°C wassen omdat ze anders kunnen krimpen, en hebben andere stuks zoals handdoeken of sportkledij juist baat bij een hogere temperatuur, om alle bacterieën te verwijderen. Hier zijn algemene richtlijnen voor het sorteren van was op temperatuur:

Sorteer de was op temperatuur
  • Koude (hand)was: kledingstukken met delicate stoffen zoals zijde, wol of kant hebben in hun waslabel de melding ‘koud wassen’ of een symbooltje van een handje boven een teiltje. Deze kleding was je op de laagste temperatuur. Veel wasmachines bieden de optie ‘handwas’. Dit is vaak een kort programma met koud water en een lage centrifugesnelheid. Indien jouw wasmachine dit programma niet aanbiedt, is het aangewezen deze kleding zelf met de hand te wassen in een teiltje water en met een wasmiddel voor delicate stoffen.
  • Warme was: kledingstukken die je op een warmere temperatuur kunt wassen (bijv. 30°C of 40°C) sorteer je apart. Hieronder vallen kledingstukken van katoen, linnen, polyester en viscose.
  • Hete was: kledingstukken die geschikt zijn voor heet wassen (60°C of hoger) moet je gescheiden sorteren vanwege de hogere wasvereisten. Hieronder vallen witte kleding, beddengoed, ondergoed en handdoeken. Ook sommige katoenen stuks kan je wassen op 60°C, wat handig kan zijn als je kleding erg vuil is.

Vraag je je af of wassen op temperatuur iets uitmaakt voor het verbruik? Lees alle details in onze gids over het verbruik van je wasmachine.

Sorteer de was op stof

Naast sorteren op kleur of temperatuur kan je je wasgoed ook op stof sorteren. Door te sorteren op materiaal zorg je ervoor dat je delicate stoffen op de juiste manier behandelt en dat kleding langer meegaat. Het is ook belangrijk om de wasinstructies op het waslabel van elk kledingstuk te raadplegen om specifieke aanbevelingen voor elke stof te volgen.

Volg hiervoor deze richtlijnen:

Sorteer de was op stof
  • Delicate stoffen: delicate stoffen, zoals zijde, kant, wol en fijne breisels, dien je te scheiden van de normale was. Deze stoffen vereisen zachtere wasprogramma's en mag je niet wassen met ruwere items zoals een jeansbroek, waardoor er wrijving kan ontstaan.
  • Normale stoffen: kledingstukken gemaakt van normale stoffen, zoals katoen, linnen, polyester of samengestelde stoffen, mogen op een aparte stapel. Deze stoffen kun je over het algemeen wassen met standaard wasprogramma's.
  • Speciale stoffen: kledingstukken gemaakt van speciale stoffen, zoals waterafstotende materialen, dien je gescheiden te houden vanwege hun unieke wasvereisten.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
wasmachine stinkt - preview
Wassen & drogen

Stinkt je wasmachine? Dit is wat je er aan kunt doen

Lees meer over
goedkope wasmachine - preview
Wassen & drogen

Dit is onze top 10 van de goedkoopste wasmachines

Lees meer over
wasmachine reinigen - header
Wassen & drogen

Wasmachine reinigen: daarom is het belangrijk

Lees meer over