MM logo red

Wat verbruikt een wasmachine aan energie en water?

unknown description

Staat er een nieuwe wasmachine op je verlanglijst? Dan wil je wellicht graag weten hoeveel water en stroom dat apparaat verbruikt, zodat je een beeld van de te verwachten energiekosten krijgt. MediaMarkt geeft je inzicht in het gemiddelde water- en stroomverbruik van een wasmachine en toont hoe je kunt zien hoeveel energie het toestel per wasbeurt en per jaar verbruikt.

Hoeveel water gebruikt een wasmachine?

Hoeveel water gebruikt een wasmachine?

De gemiddelde wasmachine verbruikt ongeveer 45 à 60 liter water per wasbeurt. Factoren die het waterverbruik beïnvloeden, zijn het gekozen wasprogramma en de belading van de machine. Het exacte waterverbruik van een wasmachine zie je op het energielabel van het toestel. Dat duidt aan hoeveel water de wasautomaat op het ECO 40-60 programma verbruikt. Zo kun je eenvoudig wasmachines met elkaar vergelijken om te zien welke het energiezuinigst is. Wasmachines met een waterslot zorgen er trouwens voor dat er maar een beperkt aantal liter water uit de kraan kan stromen. Als er een lek ontstaat, ben je dus zeker dat je waterverbruik niet de hoogte in gaat.

Hoeveel verbruikt een wasmachine aan stroom?

Hoeveel verbruikt een wasmachine aan stroom?

Hoeveel stroom een wasmachine precies gebruikt, lees je op het energielabel. Daar staat in kilowattuur (kWh) aangegeven hoeveel de machine per 100 wasbeurten aan stroom verbruikt. Dat gemiddelde elektriciteitsverbruik gaat uit van een was op het ECO 40-60 programma van de machine. Het energielabel zegt dus niets over het energieverbruik van andere wasprogramma’s. Als je zeker wilt zijn dat je wasautomaat niet onnodig verbruikt in de stand-bymodus, schakel het toestel dan uit wanneer je het niet gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een stekkerdoos met schakelaar. Doe jij je was in de badkamer? Met een trekschakelaar voor wasmachines kun je de stroomtoevoer naar de machine veilig in- en uitschakelen.

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine per jaar?

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine per jaar?

Het energielabel van een wasmachine toont het gemiddelde energieverbruik in kilowattuur (kWh) per 100 wasbeurten. Een gemiddeld huishouden komt jaarlijks aan ongeveer 220 wasbeurten. Vermenigvuldig dus het aantal kilowattuur op het energielabel met 2,2 om het theoretische jaarlijkse energieverbruik van de wasautomaat te achterhalen. Wil je een energiezuinige wasmachine? Opteer dan voor een model met energieklasse A of B. Dat is doorgaans duurder dan een minder zuinig apparaat. Maar als je bedenkt dat de levensduur van een wasmachine gemiddeld 10 jaar is, verdient deze investering zich via het lagere energiegebruik helemaal terug.

EigendomGemiddeld energieverbruik per jaarGemiddelde energiekosten per jaar*
Energielabel A

99 kWh

€ 34,65

Energielabel B

114 kWh

€ 39,90

Energielabel C

130 kWh

€ 45,50

Energielabel D

152 kWh

€ 53,20

Energielabel E

172 kWh

€ 60,20

*Op basis van een tarief van € 0,35 per kWh.

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine per wasbeurt?

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine per wasbeurt?

Het gemiddelde energieverbruik van een wasautomaat staat per 100 beurten aangeduid op het energielabel. Deel dit getal dus door 100 om te zien hoeveel stroom in kilowattuur je wasautomaat elke wasbeurt gebruikt. Let erop dat dit cijfer theoretisch is, op basis van het verbruik bij een wasbeurt met een ECO 40-60 programma. Als jij erg vuile kleding wast, vaak hete programma’s draait of de wasmachine te zwaar belaadt, zal het verbruik hoger liggen dan wat op het label is aangegeven. Overbelading jaagt trouwens niet alleen je stroomverbruik de hoogte in. Het kan ook tot problemen met de centrifuge leiden, zodat je wasmachine gaat trillen en mogelijk schade oploopt.

A-label voor wasmachines: wat betekent het?

Vroeger varieerde het energielabel van elektrische apparaten van A+++ tot en met D, waarbij A+++ het zuinigste label was. Vanaf 1 maart 2021 gelden er nieuwe energielabels. Die lopen van A (donkergroen) tot G (rood). Wasmachines met een A-label verbruiken het minste energie en zijn dus het zuinigst. Energieklasse A staat daarbij voor een gemiddeld jaarlijks energieverbruik van 99 kWh. Toestellen met energielabel A, zoals de Samsung AI EcoBubble, de nieuwste AEG-wasmachines en de Samsung Quick Drive QBubble besparen je ongeveer € 25,- per jaar in vergelijking met een wasmachine met label E. Over een gemiddelde levensduur van 10 jaar is dat een aanzienlijke besparing.

EigendomGemiddelde energiekost per jaarGemiddelde jaarlijkse besparing (in vergelijking met label E)
Energielabel A

€ 34,65

€ 25,55

Energielabel B

€ 39,90

€ 20,30

Energielabel C

€ 45,50

€ 14,70

Energielabel D

€ 53,20

€ 7,-

Energielabel E

€ 60,20

€ 0,-

Bekijk soortgelijke artikelen
Hoe werkt een waterslot bij een wasmachine?
Wassen & drogen

Hoe werkt een waterslot bij een wasmachine?

Lees meer over
Wat is een trekschakelaar voor je wasmachine?
Wassen & drogen

Wat is een trekschakelaar voor je wasmachine?

Lees meer over
De afvoer van je wasmachine: op deze manier onderhoud je ze het best
Wassen & drogen

De afvoer van je wasmachine: op deze manier onderhoud je ze het best

Lees meer over