MM logo red

Wassymbolen eenvoudig uitgelegd

unknown description

Aan de binnenkant van een kledingstuk zit een etiket met wassymbolen. Daarop zie je hoe je het item best wast (en droogt). Maar wat betekenen al die verschillende symbolen nu precies? MediaMarkt zet ze op een rij. We leggen ook de vaakst voorkomende pictogrammen op een wasmachine en droogkast uit, zodat je jouw wasgoed op het juiste programma wast.

Symbolen voor het wassen

Symbolen voor het wassen

Op het bedieningspaneel van een wasmachine staan allerlei symbolen. De tekst en pictogrammen op het display verschillen per wasmachinemerk, maar sommige wassymbolen komen overeen voor bijna alle merken. Hieronder lichten we enkele veelvoorkomende symbolen op wasmachines toe.

unknown description

Symbolen voor het drogen

Symbolen voor het drogen

Net als bij een wasmachine, staan ook op een droogkast symbolen. Die zijn niet voor elk merk hetzelfde, maar er zijn toch enkele pictogrammen die vaak dezelfde betekenis hebben. We zetten ze hieronder op een rij.

unknown description

Symbolen in je wasmiddellade

Symbolen in je wasmiddellade

De meeste wasmachines hebben een wasmiddellade met 3 vakken (ook wel zeepbakjes genoemd): voor de voorwas, hoofdwas en wasverzachter. Elk vak heeft zijn eigen symbool.

  • Voorwas: is je wasgoed sterk vervuild? Doe dan je wasmiddel in de lade voor voorwas. Dat is een extra programma dat je was extra krachtig reinigt, maar ook het verbruik van de wasmachine verhoogt. Je gebruikt een voorwas dus best alleen om hardnekkige vlekken en vuil te verwijderen.
  • Hoofdwas: als je kleding niet erg vuil is, stop je het wasmiddel in het vak voor hoofdwas. Dit is het meest gekozen programma. Koos je ook een voorwas? Giet het wasmiddel dan in zowel dit vak als in het zeepbakje voor voorwas.
  • Wasverzachter: in dit vak doe je wasverzachter om je wasgoed extra zacht te maken. De wasautomaat voegt automatisch de wasverzachter toe aan het einde van het programma.

unknown description

Wassymbolen op je kleding

Wassymbolen op je kleding

Hoe weet je of je een nieuwe trui of broek in de wasmachine of droogkast mag steken? Dat zie je aan de hand van de symbolen op het label van het kledingstuk. Er zijn veel verschillende wassymbolen die soms best op elkaar lijken. Maar geen zorgen, hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende wassymbolen op kledij en hun betekenis.

unknown description

Heeft elk merk wasmachine dezelfde wassymbolen?

Heeft elk merk wasmachine dezelfde wassymbolen?

Net zoals de afmetingen en functies van een wasmachine variëren, verschillen ook de wassymbolen afhankelijk van het merk. Grote wasmachinemerken als AEG, Beko, Bosch, LG, Miele en Samsung hebben vaak merkeigen pictogrammen. De betekenis van die symbolen vind je terug in de handleiding van de wasmachine, droogkast of was-droogcombinatie. Wel zijn er vaak overeenkomsten. De meest courante symbolen op wasmachines en droogkasten die we hierboven oplijsten, zijn dus goed te herkennen bij elk wasmachinemerk.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Hoe kleding wassen - preview
Wassen & drogen

9. februari

Hoe was je je kleding?

Het wassen van je kledij is een veelvoorkomende huishoudelijke taak. Om je kledingstukken schoon en fris te houden, moet je ze regelmatig wassen. Maar je wil natuurlijk vermijden dat je kleding krimpt of van kleur verandert in de was. Hoe vaak mag je je kleding wassen en verschilt het aantal graden per soort stof? Wij geven je tips zodat je langer van je kledij kan genieten.

9. februari

Lees meer over
was sorteren - preview
Wassen & drogen

9. februari

De was sorteren: hoe begin je eraan?

De was sorteren is de eerste stap in het wasproces. Maar twijfel je soms aan hoe je deze onderverdeling het best maakt? Bij het sorteren dien je rekening te houden met de voorschriften op het waslabel. Zo sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op temperatuur en het materiaal van je kledingstuk. Wij nemen je mee en geven je richtlijnen hoe je moeiteloos je was sorteert.

9. februari

Lees meer over
Vlekken verwijderen - preview
Wassen & drogen

18. januari

Hoe verwijder je vlekken uit je kleding?

Een rode wijnvlek op je witte hemd gemorst tijdens een avondje uit of wil je die hardnekkige grasvlekken uit de broek van je kind wassen? Op deze pagina ontdek je alles over het verwijderen van vlekken uit je witte of bonte kleding.

18. januari

Lees meer over