Mediamarkt Logo
    MM logo red
    Er is geen beschrijving van de afbeelding

    Een inbouwkoelkast voor jouw IKEA-keuken kiezen doe je zo!

    Amina18 MEI 2025
    Een afbeelding toont een keukenontwerp: links grijze kasten en rechts een schets met een hand die tekent.

    Je hebt net een IKEA-keuken geplaatst en bent nu op zoek naar een nieuwe inbouwkoelkast of koelkast met vriezer. Of misschien had je er al een, maar is de frigo aan vervanging toe. Hoe kun je zeker zijn dat je nieuwe inbouwkoelkast in de keuken past en waarop moet je letten bij je aankoop? MediaMarkt helpt je op weg met enkele tips om de juiste inbouwkoelkast voor je IKEA-keuken te vinden.

    Wat is een inbouwkoelkast?

    Een open, witte koelkast gevuld met glazen potten, flessen water en groenten zoals sla, aubergine en courgette.

    Een inbouwkoelkast of inbouwkoel-vriescombinatie is een type koelkast dat speciaal is ontworpen om naadloos in je keuken te passen. In tegenstelling tot vrijstaande koelkasten, installeer je inbouwkoelkasten in een speciale uitsparing of nis in de keuken. De koelkast is bedekt met een frontpaneel dat met de rest van je keukenkasten overeenkomt. Zo krijgt je keuken een gestroomlijnd uiterlijk. Inbouwkoelkasten zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar. Daarom is het belangrijk om te controleren of je nieuwe koelkast wel in je keuken past. Vergelijk verschillende koelkasten en meet de hoogte en breedte van de frigo en de nis in je keuken altijd goed na voor je aankoop.

    Welke inbouwkoelkasten passen er in een IKEA-keuken?

    Een open witte koelkast staat naast grijze keukenkasten in een moderne keuken. Op de planken staan decoraties.

    Elke IKEA-keuken heeft zijn eigen afmetingen. Daarom is het niet evident om te zeggen welke inbouwkoelkasten er allemaal in een keuken van IKEA passen. Dat hangt namelijk af van welke IKEA-keuken en welk keukensysteem (METOD of FAKTUM) je precies hebt. We geven je wel enkele essentiële tips mee. Kies sowieso een inbouwkoelkast met een sleepdeursysteem (geen deur-op-deursysteem). Dat is namelijk het enige deurmechanisme dat je in een IKEA-keuken kunt gebruiken. Meet verder goed de hoogte van de nis waarin je inbouwkoelkast of koelkast met vriezer moet komen en vergelijk die met de hoogte van de frigo. Ben je niet helemaal zeker? Reken wat marge in en neem een iets kleiner toestel dat zeker in de nis past.

    Hoe kun je een inbouwkoelkast in een IKEA-keuken monteren?

    Een open, witte koelkast toont kaas en fruit. Een wit mechanisme ondersteunt de deur, zichtbaar tegen een zwarte achtergrond.

    Of je nu je koelkast verhuist of een volledig nieuw toestel in huis haalt, je volgt altijd dezelfde stappen om een inbouwkoelkast in een IKEA-keuken te monteren. Leg het juiste gereedschap klaar, zoals een accuboormachine, schroevendraaier, rolmaat, hamer en waterpas. Controleer en onthoud de draairichting van de koelkastdeur. Bevestig vervolgens de meegeleverde afdekplaat en afdekstrips in de nis en schuif er de inbouwkoelkast in. Daarna zet je de frigo vast en bevestig je het frontpaneel op de koelkastdeur. Controleer zeker of je een ventilerende plank onder de koelkast of koel-vriescombinatie hebt voorzien, zodat warme lucht weg kan. Je herkent deze plank aan het smalle rooster.

    Wat zijn de afmetingen van een inbouwkoelkast?

    Een open koelkast gevuld met glazen potten, groenten en flessen op witte planken. Onderin liggen champignons, asperges en druiven.

    De grootte van je inbouwkoelkast hangt van het formaat van de nis in je keuken af. Inbouwkoelkasten hebben vaste hoogtes, die van 82 tot 178 cm gaan. De meeste inbouwkoelkasten zijn ook verkrijgbaar in standaardbreedtes van bijvoorbeeld 60 of 70 cm. IKEA-keukens houden in de regel altijd rekening met de meest courante afmetingen van inbouwkoelkasten. Maar je moet niet alleen op de grootte van het toestel letten, ook de hoogte van het frontpaneel waarachter de machine komt, is belangrijk. Meet alle afmetingen heel goed na, zodat je inbouwkoelkast zeker in je keuken past.

    Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn