MM logo red

Koelkasten vergelijken: welke kies jij?

Amina19 OKTOBER 2023
unknown description

Een grote koelkast, een tafelmodel of een koel-vriescombinatie: het zijn maar enkele opties als je een nieuwe koelkast zoekt. Frigo’s zijn er namelijk in allerlei maten en uitvoeringen. Welke soorten koelkasten er allemaal bestaan en hoe jij het beste model en merk voor jouw huishouden kiest, ontdek je op deze pagina.

Welke soorten koelkasten zijn er?

Welke soorten koelkasten zijn er?

Een van de populairste koelkasten is de koel-vriescombinatie. Dat is een frigo met een koel- en vriesgedeelte achter 2 afzonderlijke deuren. Je hebt natuurlijk ook koelkasten zonder diepvriezer. Zo bestaan er grote koelkasten met een deur waarin de boodschappen van een heel gezin passen en kleinere tafelmodellen die eerder voor een huishouden van 2 personen geschikt zijn. Je kunt het ook grootser aanpakken met een Amerikaanse koelkast: een hele ruime frigo met een koel- en vriesruimte naast elkaar. Daarnaast vind je ook minikoelkasten, bijvoorbeeld voor op kot of de camping. Vergelijk goed de voor- en nadelen van elk model om de beste koelkast te selecteren.

Vergelijk koelkasten van verschillende merken

Vergelijk koelkasten van verschillende merken

Niet alleen het model van de koelkast, maar ook het merk, is een belangrijke overweging als je een nieuwe frigo kiest. Sommige merken, zoals Beko en Domo, bieden bijvoorbeeld koelkasten voor een budget van minder dan € 400,-. Dikwijls zijn dat dan wel koelkasten met een energielabel D, E of F. Wil je liever een energiezuinige frigo? Opteer dan eerder voor een iets duurder model, zoals een Samsung-koelkast met energieklasse A, B of C. En wie op zoek is naar de grootste en meest luxueuze koelkast, kan eens naar de koelkasten van LG kijken. Dit merk verkoopt veel grote koel-vriescombinaties en Amerikaanse koelkasten voor grote huishoudens.

Welke koelkast is het zuinigst?

Welke koelkast is het zuinigst?

Om een idee van je energiekosten te krijgen, kijk je best naar het verbruik van een koelkast voordat je er een aanschaft. Koelkasten met energielabel A zijn het zuinigst, terwijl frigo’s met energieklasse G het meest verbruiken. Logischerwijze heeft een heel groot toestel, zoals een Amerikaanse koelkast, ook meer energie nodig dan een kleiner model om boodschappen koel te houden. Controleer goed of het soort koelkast dat jij graag wilt in een laag energielabel beschikbaar is. Tafelmodellen vind je bijvoorbeeld meestal pas vanaf label D, maar koel-vriescombinaties zijn ook in zuinigere energieklassen verkrijgbaar.

Wat is het verschil tussen een inbouwkoelkast en een vrijstaande koelkast?

Wat is het verschil tussen een inbouwkoelkast en een vrijstaande koelkast?

Inbouwkoelkasten zijn weggewerkt in een uitsparing in je keuken en hebben een frontpaneel in dezelfde stijl als de andere keukenkasten. Daardoor zie je de frigo niet en bespaar je ruimte. Een vrijstaande koelkast zet je daarentegen waar je maar wilt. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat er een stopcontact in de buurt zit, maar je bent niet aan kastruimte in je keuken gebonden. Vrijstaande koelkasten zijn in vele maten, kleuren en stijlen verkrijgbaar, zodat je ze op je interieur kunt afstemmen. Of je voor inbouw of vrijstaand kiest, hangt dus volledig af van je smaak en de ruimte waarover je beschikt.

Wat is de meerwaarde van een Amerikaanse koelkast?

Wat is de meerwaarde van een Amerikaanse koelkast?

Het grootste voordeel van een Amerikaanse koelkast is haar formaat. Dit soort frigo heeft namelijk een heel ruim koel- en vriesgedeelte, naast elkaar. Dat is handig voor grote gezinnen van meer dan 5 personen. Amerikaanse koelkasten beschikken verder dikwijls over extra functies, zoals een ijs- of waterdispenser in de deur van de koelkast en een vershoudzone. Dat is een lade met een temperatuur van 0 graden Celsius en een regelbare vochtigheidsgraad. Hierdoor verspreiden bacteriën zich minder snel en blijven verse producten extra lang goed. Tot slot waarderen vele mensen de stijl van een Amerikaanse koelkast en gebruiken ze het apparaat graag als blikvanger in de ruimte.

Bekijk soortgelijke artikelen
Een inbouwkoelkast voor jouw IKEA-keuken kiezen doe je zo!
Koelkasten

Een inbouwkoelkast voor jouw IKEA-keuken kiezen doe je zo!

Lees meer over