MM logo red

De ideale temperatuur voor jouw koelkast

Amina4 OKTOBER 2023
unknown description

Je koelkast is 24 uur per dag aan het werk om al je etenswaren vers te houden. Maar wist je dat producten langer houdbaar blijven als je de koelkast op de juiste temperatuur zet? Bij een te hoge koelkasttemperatuur bederft het eten sneller. Een te lage temperatuur kan dan weer leiden tot torenhoge energiefacturen. We geven je advies om de ideale temperatuur voor je koelkast in te stellen.

Waarom is de juiste koelkasttemperatuur belangrijk?

Waarom is de juiste koelkasttemperatuur belangrijk?

De temperatuur van je koelkast speelt een grote rol in de houdbaarheid van gekoelde voedingsmiddelen. Als het te warm is in de frigo, bederven producten namelijk sneller. Je moet dan meer eten weggooien en dat is slecht voor het milieu en je portemonnee. Bovendien vergroot een te hoge temperatuur de kans op schimmels en bacteriën in de koelkast, wat zelfs tot een voedselvergiftiging kan leiden. Ook een te koude koelkasttemperatuur is nadelig: het verbruik van je koelkast schiet dan de hoogte in, wat voor fikse energierekeningen zorgt. Genoeg redenen dus om de temperatuur van je koelkast of koelkast-diepvriescombinatie zorgvuldig in te stellen.

Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast?

Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast?

De ideale temperatuur voor een koelkast is 4 à 5 graden Celsius. Bij die temperatuur zijn voedingswaren zoals verse groenten, fruit, vlees en zuivel het langst houdbaar en krijgen bacteriën als salmonella en listeria het minste kans. Weet wel dat het niet overal in de frigo even koud is. Een koelkast heeft verschillende temperatuurzones waarmee je best rekening houdt. In de meeste gevallen is het helemaal bovenaan 1 à 2 graden warmer dan in het midden en onderaan. Ook in de groente- en fruitbakken van de frigo en de koelkastdeur is het wat warmer. Houd hier dus rekening mee bij de indeling van je koelkast.

Hoe stel je de temperatuur van jouw koelkast in?

De beste koelkasten hebben veelal een handig aanraakscherm waarop je afleest hoeveel graden het in de koelkast is en waarmee je de temperatuur kunt aanpassen. Maar vele frigo’s zijn uitgerust met een draaiknop waarmee je hem kouder of warmer maakt. Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Onthoud dat ook de buitentemperatuur invloed heeft op hoeveel graden het binnenin de koelkast is. Bijvoorbeeld: als je koelkast buiten onder een afdak of in het tuinhuis staat, is de ruimte doorgaans kouder en heeft de frigo meer moeite om producten koel te houden. Stel in dat geval best een iets hogere stand in om te voorkomen dat je eten snel bederft.

De temperatuur van mijn koelkast is te koud. Wat moet ik doen?

De temperatuur van mijn koelkast is te koud. Wat moet ik doen?

Om te zien hoeveel graden het in de koelkast is, kun je een speciale koelkastthermometer gebruiken. Sommige frigo’s zijn vanzelf al voorzien van een display die de temperatuur weergeeft. Zie je dat de koelkasttemperatuur veel lager is dan 4 of 5 graden? Dan kun je hem best een paar graden warmer zetten. Als het toestel een aanraakscherm heeft, pas je met een tik op het scherm de temperatuur aan. Heeft je koelkast een draaiknop, dan draai je die op een lagere stand. In de handleiding van je koelkast vind je welke temperatuur bij welke stand hoort.

De temperatuur van mijn koelkast is te hoog. Wat moet ik doen?

De temperatuur van mijn koelkast is te hoog. Wat moet ik doen?

Als de temperatuur van de koelkast te hoog is, bewaart de inhoud minder lang. Een ander risico is dat je koelkast water verliest. Dat kan gebeuren wanneer het water aan de achterwand van het toestel ontdooit en er te veel water naar de afvoer stroomt. Je houdt dus best de temperatuur van de koelkast goed in het oog. Gebruik een thermometer voor koelkasten en stel het aantal graden bij als je ziet dat de koelkast veel warmer is dan 4 à 5 graden Celsius. Dit doe je ofwel via het aanraakscherm of de draaiknop van de koelkast.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn