MM logo red

Welke thermostaat is geschikt voor vloerverwarming?

unknown description

Verwarm jij thuis met vloerverwarming? Dan kun je de temperatuur van je verwarming met een thermostaat regelen. Welke thermostaat je hiervoor best kiest, hangt af van het type vloerverwarming. Hieronder geven we je advies om de meest geschikte thermostaat voor je vloerverwarming te bepalen en deze op de aanbevolen temperatuur in te stellen.

Hoe werkt de thermostaat van je vloerverwarming en welke kies je?

Een thermostaat voor vloerverwarming functioneert op dezelfde manier als een thermostaat voor een radiator. Je regelt er met andere woorden de kamertemperatuur mee. De thermostaat meet voortdurend hoe warm het in huis is en stuurt indien nodig de temperatuur bij.

Om een geschikte thermostaat te vinden, let je op het aansturingssysteem van je vloerverwarming.

Hoe werkt de thermostaat van je vloerverwarming en welke kies je?
  • Heb je zowel vloerverwarming als radiatoren in dezelfde ruimte? Dan raden we je aan om een slimme thermostaat te kiezen in combinatie met slimme regelknoppen die je op je radiatoren aansluit.
  • Verwarm jij je huis in zones? Dan heeft elke zone of ruimte een afzonderlijke thermostaat nodig. Een aan/uit-thermostaat is in dit geval een prima optie, vergelijkbaar met het gebruik van een lichtschakelaar.
  • Stuurt je cv-ketel de vloerverwarming aan? Overweeg dan om er een slimme thermostaat op aan te sluiten. Als je cv-ketel dit niet ondersteunt, kun je voor een aan/uit-thermostaat gaan.
  • Voor elektrische vloerverwarming die via een warmtepomp verloopt, zijn er speciale thermostaten beschikbaar. Ga bij je vakman na welke regeling bij het aangelegde systeem past.

Hoe stel je een thermostaat voor vloerverwarming in?

  1. Zet de thermostaat op een hoge temperatuur, bijvoorbeeld 30 graden Celsius. Zo zorg je ervoor dat de warmtebron die de vloerverwarming aanstuurt voldoende lang aan blijft om de thermostaat in te stellen.
  2. Draai de regelknop van je vloerverwarming open. Deze zet je op een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius.
  3. Het systeem begint nu op te warmen. Dit kan even duren, afhankelijk van de grootte van je ruimte.
  4. Controleer ondertussen of de aanvoerleidingen warmte aan de verdeler afgeven. Die laatste zorgt ervoor dat het water van je warmtebron naar de verwarmingsbuizen onder de vloer stroomt.
  5. Wacht 20 minuten en controleer dan of ook de retourleiding opwarmt.

Welke temperatuur stel je in?

Welke temperatuur stel je in?

Uiteraard bepaal je helemaal zelf op hoeveel graden je jouw verwarming en airconditioning thuis zet. Kies een temperatuur die voor jou het fijnst aanvoelt. Maar als je niet goed weet wat de aanbevolen temperatuur voor je vloerverwarming is, helpen we je hier graag op weg. De ideale temperatuur voor je vloerverwarming is tussen 30 en 40 graden Celsius. Bij deze relatief lage temperatuur warmt de vloer gelijkmatig op, waardoor je temperatuurwisselingen vermijdt en op elk moment van een aangename temperatuur geniet.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Radiatorventilator: wat is het en hoe werkt het?
Verwarming

Radiatorventilator: wat is het en hoe werkt het?

Lees meer over
Energie besparen met een slimme thermostaat, verlichting en stekkers
Smart home

Energie besparen doe je met een slimme thermostaat, slimme verlichting en slimme stekkers.

Lees meer over