MM logo red

Nieuwe elektrische verwarming voor in huis

Bram3 JULI 2023
unknown description

Voor extra warmte in koude ruimtes, biedt een elektrische radiator uitkomst als bijverwarming. We helpen je om het energiezuinigste model te kiezen. Ontdek verschillende typen elektrische verwarmingen en hun voordelen om jouw verbruik te optimaliseren. Zo selecteer je eenvoudig de beste elektrische verwarming als hoofd- of bijverwarming, en geniet je van behaaglijke warmte in huis.

Hoe werkt elektrische verwarming?

Wat is elektrisch verwarmen?

Elektrische verwarming is een veelzijdige optie, zowel geschikt als hoofdverwarming in kleinere ruimtes of als bijverwarming in je hele huis. Elk radiator gebruikt een verwarmingselement dat elektriciteit omzet in warmte, met unieke eigenschappen afhankelijk van het model. Warmteblazers verwarmen snel door warme lucht te blazen, terwijl infraroodverwarmingen werken met straling. Convectorradiatoren zuigen koude lucht aan die ze in warmte omzetten, en keramische kachels genereren stralingswarmte met behulp van keramische verwarmingselementen. Elk radiator heeft zijn eigen voordelen: sommige leveren snel warmte, andere zorgen voor een constante warmteafgifte. Ook het verbruik verschilt per model. Je keuze voor de geschikte elektrische verwarming hangt dus af van je specifieke wensen, verwarmingsbehoeften en beschikbare budget.

Wat zijn de voordelen van elektrisch verwarmen?

Wat zijn de voordelen van elektrisch verwarmen?

Elektrische verwarming biedt meerdere voordelen, waaronder duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, aangezien het geen fossiele brandstoffen verbruikt zoals aardgas of mazout. Dit resulteert in een lager verbruik van niet-hernieuwbare energiebronnen. Bijkomend zijn de prijsschommelingen bij elektriciteit vaak minder volatiel dan bij gas, wat kan leiden tot een zuiniger verbruik. Indien je over zonnepanelen of een warmtepomp beschikt, kan je zelfs je eigen energie opwekken voor je verwarming. Elektrische radiatoren warmen een ruimte sneller op en koelen ook sneller af dan traditionele verwarmingssystemen, wat je meer controle geeft over de kamertemperatuur. Installatie en onderhoud van elektrische verwarmingstoestellen zijn doorgaans eenvoudig en gebruiksvriendelijk; meestal is het enkel nodig om ze met een licht vochtige doek af te nemen.

Zo kan jij je huis elektrisch verwarmen

Heb je een hekel aan een koude badkamer als je 's morgens net uit je bed komt? Overweeg dan een elektrische blazer voor snelle en efficiënte verwarming. Zoek je een stiller alternatief met minder lucht- en stofverplaatsing? Dan is een infraroodverwarming of verwarmingspaneel met zachtere stralingswarmte een betere keuze. We lijsten de diverse elektrische verwarmingen voor je op, zodat je eenvoudig de juiste match vindt. Of je nu op zoek bent naar een hoofdverwarming of bijverwarming, bij MediaMarkt vind je radiatoren die naadloos aansluiten bij je eisen en levensstijl.

> Bekijk ook onze andere verwarmingen

Zo kan jij je huis elektrisch verwarmen

Elektrische kachels

Elektrische radiatoren bevatten verwarmingselementen vervaardig uit roestvrij staal of metaal. Deze elementen warmen op en verspreiden vervolgens warmte in de lucht, en dankzij de ingebouwde thermostaat regel je eenvoudig de kamertemperatuur. Hoewel een elektrische radiator langdurige warmte biedt, duurt het opwarmen wat langer en is het energieverbruik hoger dan bij alternatieven zoals infraroodverwarming of convectorradiatoren. Daarom gebruik je ze beter als bijverwarming, ter ondersteuning van de hoofdverwarming in je woning.

Zo kan jij je huis elektrisch verwarmen

Warmteblazers

Warmteblazers zijn compacte, lichte elektrische verwarmingstoestellen die snel warme lucht blazen, wat ze handig maakt voor het opwarmen van kleinere ruimtes zoals de badkamer. Je merkt meteen het verwarmingseffect, waardoor ze goed dienen als bijverwarming. Warmeluchtblazers verspreiden warmte efficiënt, maar kunnen ook veel stof en lucht verplaatsen, wat soms minder aangenaam is als je daar gevoelig voor bent. Overweeg in dat geval een alternatief type elektrische verwarming, zoals een elektrische radiator.

Comment chauffer sa maison électriquement ?

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming werkt door het uitzenden van infraroodstralen, vergelijkbaar met de warmte van de zon. In plaats van de lucht te verwarmen, zoals traditionele verwarmingen, zetten deze stralen energie direct om in warmte wanneer ze solide objecten, zoals muren, meubels en mensen, raken. Dit proces maakt infraroodverwarming efficiënt in het gericht opwarmen van specifieke zones en objecten in een ruimte. Het resultaat is een snelle, efficiënte warmte die heel aangenaam aanvoelt. Daarbij veroorzaakt deze vorm van verwarming geen luchtcirculatie, wat gunstig is voor het verminderen van stof en allergenen in de lucht. Een infraroodradiator verwarmt echter minder goed op afstand. Je plaatst dit type radiator dus best dicht bij je.

Keramische verwarming

Keramische verwarming maakt gebruik van keramische elementen die elektrische energie omzetten in warmte. Deze keramische platen verspreiden warmte op een efficiënte manier, wat zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte. Deze methode is energiezuinig en levert een constante warmtestroom, uitermate geschikt voor langdurig gebruik thuis of op kantoor. Deze verwarmingstoestellen zijn meestal compact, eenvoudig te verplaatsen, en bieden snelle, energiezuinige opwarming zonder lucht- of stofverplaatsing. Keramische verwarming produceert directe stralingswarmte, dus ze zijn het meest effectief als je ze naast je zet. Houd hier rekening mee bij het positioneren van de radiator in je ruimte.

> Ontdek ons assortiment keramische verwarming


Convectorverwarming

Convectorverwarming maakt gebruik van de natuurlijke beweging van lucht om een ruimte te verwarmen. Binnen in de convector verwarmen elementen de lucht die ervoor langs stroomt. Deze warme lucht stijgt op in de kamer, trekt koelere lucht naar beneden en verwarmt deze vervolgens met behulp van de verwarmingselementen. Dit continue proces creëert een gelijkmatige convectieve warmtestroom. De warmte verspreidt zich snel en gelijkmatig, terwijl de radiator zelf geruisloos werkt. Convectoren zijn bij uitstek geschikt om snel te verwarmen, maar ze kunnen stof en lucht verplaatsen, dus daar dien je wel rekening mee houden. Ze dienen vaak als hoofd- of bijverwarming in huizen en kantoren.

> Bekijk onze convectoren

Welke elektrische verwarming is het zuinigst?

Welke elektrische verwarming is het zuinigst?

Verwarmingspanelen en infraroodradiatoren behoren tot de zuinigste elektrische verwarmingen. Een verwarmingspaneel gebruikt elektriciteit efficiënt om gelijkmatige warmte te verspreiden en is daardoor een uitstekende optie voor hoofdverwarming met laag energieverbruik. Infraroodradiatoren verwarmen direct objecten en mensen, wat minder energie kost dan luchtverwarming. Dit resulteert in snellere warmte en lager verbruik, praktisch voor zowel algemene verwarming als gerichte warmte in specifieke ruimten. Verder zijn keramische kachels zijn een energiezuinige optie, ze leveren langdurige warmte met een efficiënte energieomzetting.

Hoe bepaal je het vermogen van een radiator voor centrale verwarming?
Verwarming

Hoe bepaal je het vermogen van een radiator voor centrale verwarming?

Lees meer over