MM logo red

Waarom maakt je koelkast lawaai?

Amina13 NOVEMBER 2023
unknown description

Iedere koelkast produceert af en toe geluiden tijdens het koelen van producten. Dat is heel normaal. Maar als je frigo opeens veel meer lawaai dan anders maakt en je een ratelend, zoemend, borrelend of piepend geluid hoort, is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Met deze tips controleer je de bron van het lawaai en verminder je het geluid van je koelkast.

Verminder koelkastgeluiden met deze tips

Verminder koelkastgeluiden met deze tips

Het is belangrijk om te weten dat sommige koelkasten sowieso al stiller zijn dan andere. Als jij een stil exemplaar wilt, kun je het geluidsniveau (aangegeven in decibel of dB) van verschillende koelkasten vergelijken voor je er een kiest. Stille koelkasten produceren maximaal 35 decibel. Maakt je koelkast toch nog lawaai? Zet ze waterpas zodat ze niet trilt, en plaats ze niet in een te koude of warme omgeving. Dan moet de frigo meer aanslaan om de binnentemperatuur in balans te houden. Houd verder minstens 5 centimeter vrij rondom de koelkast. Zo heeft het apparaat voldoende ruimte om warmte af te geven en verkleint de kans op lawaai.

Jouw koelkast maakt lawaai na het sluiten van de deur?

Jouw koelkast maakt lawaai na het sluiten van de deur?

Als je merkt dat je koel-vriescombinatie of frigo alleen lawaai maakt net na het sluiten van de koelkastdeur, controleer dan de rubberen afdichting van de deur. Die is misschien losgeraakt, waardoor er telkens koude lucht ontsnapt en warme lucht naar binnen sluipt. Of mogelijk is er een scheur of barst in het rubber. Een kapotte afdichting maakt een soort krakend geluid en jaagt je energiefactuur bovendien de hoogte in. Het rubber rond de deur van de koelkast kun je gelukkig eenvoudig zelf vervangen. Zo kom je snel van dat vervelende geluid af.

Wat voor geluiden kan een koelkast maken?

Wat voor geluiden kan een koelkast maken?

Hoor je een borrelend of klotsend geluid? Dan hoor je waarschijnlijk koelmiddel door de leidingen van het koelsysteem lopen. Een druppelend geluid wijst er dan misschien weer op dat je koelkast water lekt. En wat als de frigo een zoemend, blazend of brommend geluid maakt dat van de achterkant van het toestel lijkt te komen? Dat is wellicht de compressor of ventilatormotor van de verdamping. Op warme dagen moeten die harder werken om de koelkasttemperatuur aan te houden. Ook een tikkend lawaai is vaak aan het koelproces te wijten. Tot slot kunnen de leidingen en het rooster aan de achterkant van het apparaat ook de oorzaak zijn van een ratelend geluid.

Waar komt het lawaai van je koelkast vandaan?

Waar komt het lawaai van je koelkast vandaan?

Afhankelijk van het soort geluid dat de koelkast maakt, kun je soms afleiden vanwaar het lawaai komt. Als de koelkast langs achteren ratelt, kijk dan bijvoorbeeld na of er niets tegen de leidingen of het verluchtingsrooster aan zit. Komt er een brommend of blazend geluid van de achterwand? Dan weet je dat je het probleem waarschijnlijk bij de processor of ventilator achter het achterpaneel moet zoeken. Een klotsend geluid rondom de koelkast wijst mogelijk op verschuivende koelvloeistof, terwijl een druppelend lawaai aan de achterkant eerder op een lek in de afvoerbuis duidt. Probeer dus het geluid van de koelkast te lokaliseren om een gepaste oplossing te vinden.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn