MM logo red

Advies over tv-beugels

Anouk27 FEBRUARI 2024
unknown description

Een tv-beugel is een elegante en praktische optie om je tv aan de muur te hangen. Je televisie komt met een tv-ophanging extra stijlvol tot zijn recht en bespaart plaats. Ook voor het tv-kijken zelf biedt een ophangsysteem voor je tv bijkomend gemak. De keuze van de juiste muurbeugel hangt af van factoren zoals de grootte van je tv en je kijkvoorkeuren. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Waarom een tv-beugel?

Een tv-beugel biedt een slimme en elegante oplossing om je televisie op te hangen, of het nu een Oled- of led-tv is.

Waarom een tv-beugel?

Deze muurbeugels toveren je tv om tot een kunstwerk aan de muur, waardoor je woonkamer er direct stijlvoller uitziet. Dankzij het platte design van moderne televisies gaan ze naadloos op in je interieur. Je bespaart ook ruimte met een tv-beugel, een belangrijk pluspunt in elke woonkamer. Bovendien bieden tv-beugels met een ingebouwd kabelmanagementsysteem je de mogelijkheid om alle kabels netjes weg te werken, wat bijdraagt aan een strak en georganiseerd aanzicht. Wat echt uitblinkt bij een tv-beugel is de flexibiliteit: je bepaalt zelf de ideale hoogte om je tv op te hangen, onafhankelijk van een tv-meubel. Dit verbetert niet alleen je kijkervaring, maar maakt je tv-opstelling ook veiliger want je Oled-tv kan immers niet van een tv-meubel of kast vallen.

Hoe kies je de juiste tv-beugel?

Hoe kies je de juiste tv-beugel?

Bij het kiezen van een geschikt tv-ophangsysteem is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en het gewicht van je tv, vooral bij grote tv's. Controleer de VESA-maat, die aangeeft hoe de montagegaten op je televisie zijn gepositioneerd. Deze maat moet overeenkomen met die van de tv-houder. Denk ook na over de gewenste flexibiliteit. Wil je dat je tv kan kantelen of draaien voor een betere kijkhoek? Zo ja, kies dan een tv-beugel met deze mogelijkheden. Houd ook rekening met de ruimte waarin je tv komt te hangen. Voor kleinere ruimtes of hoeken is een draaibare of kantelbare muurbeugel een goede optie.

De installatie is een ander belangrijk aspect. Kijk of de muur waarop je de beugel wilt bevestigen, het gewicht van de smart-tv kan dragen. Tot slot, kijk naar het design en de afwerking van het ophangsysteem om ervoor te zorgen dat het past bij je interieur en een strakke look creëert.

Welke verschillende tv-beugels zijn er?

Bij het uitkiezen van een tv-beugel voor bijvoorbeeld je 4K of 8K-tv moet je nadenken over verschillende punten. Zoals hoe vaak je samen met vrienden of familie tv-kijkt, waar in huis de tv komt te hangen en hoeveel ruimte je wilt sparen.

Welke verschillende tv-beugels zijn er?
  • Supports pivotants : idéaux pour les séances de visionnage en groupe. Ils te permettent de tourner l'écran pour que chacun bénéficie d'une vue optimale. En solo, ajuste simplement l'angle selon ta position.

Welke verschillende tv-beugels zijn er?
  • Kantelbare tv-beugels: voor de slaapkamer zijn kantelbare tv-beugels een uitkomst. Je kantelt het scherm gemakkelijk naar voren voor een comfortabele kijkervaring vanuit bed. Veel beugels combineren kantel- en draaifuncties voor nog meer flexibiliteit.

Welke verschillende tv-beugels zijn er?
  • Vaste tv-beugels: wil je je tv zo stijlvol mogelijk ophangen? Kies dan voor een vaste tv-beugel. Deze muurbeugels hangen je televisie strak tegen de muur, wat zowel ruimte bespaart als er netjes uitziet. Houd er rekening mee dat het aansluiten en loskoppelen van kabels bij deze beugels iets lastiger kan zijn.

Wat is een VESA-maat?

Wat is een VESA-maat?

De VESA-maat is een internationale standaard die de afstand tussen de montagegaten op de achterkant van een tv of monitor aangeeft. Wanneer je een tv-beugel koopt, moet je de VESA-maat van zowel de beugel als je tv met elkaar laten overeenstemmen. Deze maat, uitgedrukt in millimeters, geeft de horizontale en verticale afstand tussen de montagegaten aan. Neem bijvoorbeeld een VESA-maat van 100x100: dit betekent dat de gaten 100 millimeter uit elkaar staan, zowel horizontaal als verticaal. VESA-maten variëren van klein, zoals 75x75, tot groot, zoals 800x400, afhankelijk van de grootte en het model van je tv. Controleer dus altijd de VESA-maat van je smart-tv voordat je overgaat tot de aankoop van een tv-beugel.

Welke specificaties heeft een tv-beugel?

Welke specificaties heeft een tv-beugel?

Bij het kopen van een tv-beugel hou je rekening met enkele belangrijke specificaties. Kies een beugel die past bij de afmetingen en grootte van je tv; elke muurbeugel heeft een specifiek minimum- en maximumbeeldschermformaat. Controleer ook het draagvermogen van de muurbeugel en vergelijk dit met het gewicht van je tv. De meeste tv-beugels zijn sterk genoeg om een aanzienlijk gewicht te dragen. Zorg er daarnaast voor dat de tv-beugel overeenkomt met de VESA-maat van je televisie. Deze maat geeft de afstand tussen de montagegaten aan en is cruciaal voor een correcte montage. Wil je je kabels netjes wegwerken? Sommige muurbeugels zijn voorzien van een kabelgeleidingssysteem. Je kan ook kiezen voor een externe kabelgoot om je kabels buiten de muurbeugel ordelijk te houden.

Hoe bevestig je de muurbeugel?

Om een tv-ophangsysteem te bevestigen, kies je een muur waar je veilig in kan boren. Controleer altijd eerst of er geen leidingen door de muur heen lopen. Gebruik hiervoor een leidingdetector die je bij de bouwmarkt of een doe-het-zelf winkel kan kopen. Alle benodigdheden voor de bevestiging, zoals wandpluggen en schroeven, zijn meestal meegeleverd bij de tv-beugel. Voor montage aan een gipswand heb je wel speciale pluggen nodig, maar die vind je eveneens in elke bouwmarkt. Gebruik een waterpas om te garanderen dat de beugel recht hangt. Sommige tv-beugels zijn uitgerust met een ingebouwde waterpas. Verder is het handig om de boorgaten eerst met een potlood op de muur af te tekenen. Veel tv-beugels laten nog wat bijstelling toe na de montage. Heb je hulp nodig bij het ophangen van je nieuwe tv, of is je tv kapot? Bij MediaMarkt staan we klaar om je te assisteren bij zowel de installatie als de reparatie van je televisie.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?
Televisie

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Lees meer over
5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer - preview
Televisie

5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer

Lees meer over