MM logo red

Wat is een smart-tv?

Anouk28 JUNI 2023
unknown description

Smartphones hoeven we je waarschijnlijk niet meer te leren kennen, maar ben je ook al thuis in smart-tv’s? Met zo’n slimme televisie kun je veel meer dan alleen tv-kijken, want je kunt het toestel verbinden met internet. En dat heeft heel wat voordelen. Op deze pagina leggen we uit wat een smart-tv is en geven we je tips om de beste smart-tv voor jouw behoeften te kiezen.

Hoe werkt een smart-tv?

Hoe werkt een smart-tv?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een smart-tv slimmer dan een gewoon televisietoestel. Een smart-tv kun je namelijk met internet verbinden, zodat je toegang krijgt tot verschillende apps, games en zelfs websites. Die kun je dan rechtstreeks op je tv-scherm bekijken. Ook streamingdiensten zoals Netflix, Spotify of Disney+ kun je alleen op een smart-tv openen. Als kers op de taart kun je ook andere apparaten verbinden met je smart-tv. Denk maar aan je smartphone, computer of tablet. Om te kunnen genieten van een smart-tv heb je natuurlijk wel een goede internetverbinding nodig – draadloos of via een netwerkkabel.

Wat zijn de voordelen van een smart-tv?

Wat zijn de voordelen van een smart-tv?

Je kunt natuurlijk gewoon tv-kijken op een smart-tv (gelukkig maar!), maar je krijgt daarnaast nog heel wat extra voordelen. Zo kan jouw smart-tv je favoriete playlists op Spotify afspelen en krijg je toegang tot games en videostreamingdiensten als YouTube, Disney+ en Netflix. Die laatste biedt trouwens een ruim aanbod films en series in 4K, zodat je van de allerbeste beeldkwaliteit geniet. Je slimme televisie kun je bovendien ook gemakkelijk verbinden met je smartphone of computer om draadloos media naar het tv-scherm te streamen. Ten slotte zijn sommige smart-tv’s zo intelligent dat ze je aanbevelingen geven op basis van je kijkgedrag.

Welke apps zijn er beschikbaar op smart-televisies?

Welke apps zijn er beschikbaar op smart-televisies?

De meeste apps die beschikbaar zijn voor smart-tv’s richten zich – vanzelfsprekend – op films en series. Zo zijn er apps van videostreamingdiensten als Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV, Google Play Movies en YouTube. Je kunt ook apps van tv-zenders installeren, zoals VTM GO en VRT MAX. En ook muziekliefhebbers komen aan hun trekken met apps als Spotify en Deezer. Daarnaast geven smart-tv’s je de mogelijkheid om te gamen zonder dat je een aparte gameconsole nodig hebt. Al kun je best een gamecontroller aansluiten voor de beste ervaring. Tot slot kun je ook socialemedia-apps rechtstreeks op je smart-tv openen.

Hoe kun je een gewone televisie smart maken?

Hoe kun je een gewone televisie smart maken?

Er zijn enkele eenvoudige manieren om van een gewone tv een smart-tv te maken. Er bestaan namelijk enkele handige apparaatjes die je op je televisie kunt aansluiten om onmiddellijk te genieten van smart-functies. Het bekendste apparaat is de Google Chromecast. Dat is een externe mediaspeler die muziek, films en apps van je smartphone, tablet of computer naar je tv kan streamen. Het enige dat je daarvoor moet doen, is de Chromecast in de HDMI-poort van je televisietoestel steken. Dan installeer je de Google Home App op je computer, smartphone of tablet, zodat al je toestellen en de Chromecast met hetzelfde wifinetwerk verbonden zijn. En hopla, je hebt een smart-tv!

Waar moet je op letten bij het kiezen van de beste smart-tv?

Waar moet je op letten bij het kiezen van de beste smart-tv?

Niet alle apps voor smart-tv’s zijn beschikbaar op elk toestel. Als je zeker wilt zijn dat je toegang hebt tot een specifieke app, dan kijk je dus best vooraf na of je smart-tv die ondersteunt. Sommige tv-merken hebben ook een groter gamingaanbod dan andere. Verder moet je bij je aankoop vooral letten op de algemene specificaties van het toestel, net zoals bij een gewone tv. Zo kun je bekijken welk tv-formaat je liefst wilt, maar ook welke beeldkwaliteit, beeldschermtechnologie en verversingssnelheid het best bij je passen. Bovendien speelt ook je budget een grote rol in de keuze van een smart-tv.

Welk formaat smart-tv past bij jou?

Welk formaat smart-tv past bij jou?

Zoek je een kleine smart-tv voor op je kot, kies je een middelgroot model of ga je meteen voor een heerlijk groot scherm om je favoriete films, series en games op af te spelen? Van kleine 32-inch-tv’s tot smart-tv’s van maar liefst 85 inch: bij MediaMarkt vind je het allemaal.

Top 10 beste smart-tv’s

Top 10 beste smart-tv’s

Soms is het ook wel eens fijn om een kant-en-klaar overzicht van de beste smart-tv’s van het moment te zien, zodat je makkelijker kunt kiezen uit het ruime aanbod op de markt. Wij delen onze top 10 smart-tv’s en hun belangrijkste specificaties.