MM logo red

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Anouk12 MAART 2024
unknown description

De geschikte tv-maat voor jou hangt vooral af van je persoonlijke omstandigheden. Zit je bijvoorbeeld graag relatief dicht bij je tv-scherm, dan is een kleinere tv vaak beter dan een groot model. Op deze pagina vind je een overzicht van gangbare tv-maten, zowel in inches als in centimeters, om je te helpen bepalen welke afmeting het beste bij je situatie past.

De meest voorkomende tv-maten en hun ideale kijkafstand (in inch en centimeter)

EigendomTv-maat (inch)Tv-maat (cm)Breedte (cm)Hoogte (cm)Ideale kijkafstand

32

81

73

43

Tot 2,5 meter

43

109

97

57

1,5 tot 3 meter

50

127

111

64

2 tot 3,5 meter

55

140

123

71

2 tot 4 meter

65

165

145

83

Vanaf 3,5 meter

Waar let je op voor de juiste afmetingen als je een tv kiest?

Waar let je op voor de juiste afmetingen als je een tv kiest?

Bij het kiezen van de juiste afmetingen voor je tv zijn er een paar belangrijke aspecten waar je rekening mee dient te houden. Allereerst is de kijkafstand tussen je zetel en je tv van cruciaal belang. Dit bepaalt in grote mate welke schermgrootte het beste aansluit bij je kijkbeleving. Daarnaast speelt de omvang van je kamer een rol: in een kleine ruimte kan een grote tv overweldigend zijn, terwijl een kleinere tv in een royale kamer niet tot zijn recht komt. Ten slotte is ook de hoogte van je plafond een bepalende factor. Dit heeft invloed op het comfort van het tv-kijken en hiermee bepaal je de ideale hoogte om je tv op te hangen. Door deze 3 punten in acht te nemen, kom je vanzelf uit bij de televisie die het beste bij je past.

1. De kijkafstand tussen je zetel en televisie

De kijkafstand tussen je zetel en televisie

De grootte van je tv hangt vooral af van de afstand tussen de tv en je zetel. Hoe groter deze afstand, hoe groter je tv idealiter moet zijn voor een optimale kijkervaring. Zit je minder dan 2,5 meter van je scherm, dan is een kleine tv van maximaal 32 inch geschikt. Voor een kijkafstand tussen 2 en 4 meter is een middelgrote tv tussen 40 en 58 inch aan te raden. Zit je verder dan 3,5 meter van je scherm, dan komt een grote tv van 60 inch of meer goed tot zijn recht.

2. De grootte van je kamer

De grootte van je kamer

Bij het kiezen van de geschikte tv-grootte is de ruimte van je kamer een belangrijke factor. Je wilt vermijden dat de televisie een te dominante plek inneemt. Voor kleinere ruimtes, zoals een slaapkamer, eetkamer of werkkamer, is een kleinere tv de beste keuze. Middelgrote tv's passen beter in grotere kamers, zoals je woonkamer of zolder. En als je een ruime kamer hebt waarin je een thuisbioscoop-ervaring wilt creëren, zijn de grotere tv's of gaming-tv's een uitstekende optie.

3. De hoogte van je plafond

De hoogte van je plafond

De hoogte van je plafond is cruciaal bij het bepalen van de juiste tv-grootte. Hoe hoger je tv hangt, hoe groter de kijkafstand en dus ook de ideale inchmaat van je tv moet zijn. Een gouden tip is om je bijvoorbeeld je Samsung-tv of LG-tv zo op te hangen dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte is. Zo voorkom je nekklachten bij langdurig tv-kijken.

Zo meet je zelf de grootte van je tv

Zo meet je zelf de grootte van je tv

Twijfel je over de inchmaat van je televisie en is de handleiding zoek? Geen zorgen, je kan dit eenvoudig zelf nameten. Neem een meetlint of een stevige liniaal, maar let goed op dat je het scherm niet beschadigt. Meet de diagonaal van je tv-scherm van de linkerbovenhoek naar de rechteronderhoek. Belangrijk: meet alleen het beeldscherm, niet de randen eromheen. Voor de inchmaat vermenigvuldig je de diagonale lengte in centimeters met 0,39. Het afgeronde resultaat geeft je de maat van je tv-scherm.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?
Televisie

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Lees meer over
5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer - preview
Televisie

5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer

Lees meer over