Mediamarkt Logo
Kies een winkel
Toon alle winkels
MM logo red

Oled-tv: alles wat je moet weten

unknown description

Als je een nieuwe tv wilt kopen, ga je vooraf best na welke eigenschappen je toestel moet hebben. Zo is de beeldkwaliteit van je tv een erg belangrijke specificatie om op te letten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de oledtechnologie, die ervoor zorgt dat je hoogstaande beelden te zien krijgt. Maar wat is een oled-tv nu precies en wat zijn de voor- en nadelen van oled? We zetten alle info op een rijtje.

Wat is een oled-tv?

Wat is een oled-tv

De term oled staat voor Organic Light-Emitting Diode. Een hele mond vol! Wat je vooral moet weten, is dat oled een beeldschermtechnologie is waarvan ook televisies gebruikmaken. In tegenstelling tot traditionele ledtelevisies, die achtergrondverlichting gebruiken om de pixels van het scherm te verlichten, stralen oled-tv’s zelf licht uit. Elke pixel wordt afzonderlijk aangestuurd door een ledlampje. Daardoor kunnen de pixels van het beeldscherm individueel in- en uitgeschakeld worden, wat dan weer leidt tot een beter kleurencontrast en diepere zwarttinten. Met een oled-televisie geniet je met andere woorden van diepe contrasten en realistische kleurnuances.

De voordelen van oled

De voordelen van oled

Het grootste voordeel van een oled-televisie is het diepe contrast. oled-tv’s kunnen namelijk perfecte zwartniveaus bereiken doordat de pixels van het scherm afzonderlijk verlicht en uitgeschakeld kunnen worden. Dat merk je vooral als je een film of serie bekijkt met donkere scènes. Daarnaast kan een oled-tv een breder scala aan kleuren weergeven dan een traditionele ledtelevisie, zodat je geniet van realistische, levendige beelden. Een oledscherm heeft bovendien een bredere kijkhoek dan een LED-tv of een QLED-tv. Dat betekent dat het beeld helder en levendig blijft, zelfs als je het vanuit een schuine hoek bekijkt. Ten slotte hebben oled-tv’s doorgaans ook het dunste scherm.

De nadelen van oled

De nadelen van oled

Hoewel oled-tv’s de diepste contrasten en zwartwaarden hebben, pakken QLED-tv’s uit met een groter kleurvolume en een grotere piekhelderheid. Eenvoudiger gezegd geniet je van levendigere kleuren en meer kleurschakeringen op een QLED-scherm. oled-televisies zijn ook gevoelig voor beeldretentie of ‘inbranden’. Dat gebeurt wanneer een statisch beeld gedurende langere tijd op het scherm wordt weergegeven, waardoor de pixels ongelijkmatig verouderen en het beeld doorschijnt in de volgende beelden. Toch is de kans op inbranden klein als je je televisietoestel normaal gebruikt, omdat moderne oled-tv’s uitgerust zijn met maatregelen tegen beeldretentie. Tot slot is een oled-tv iets minder goed bestand tegen lichtreflectie dan een QLED-tv.

Wat hebben oled en 4K met elkaar te maken?

Wat hebben oled en 4K met elkaar te maken?

Oled verwijst naar de schermtechnologie die je tv gebruikt. Bij een oled-tv straalt elke afzonderlijke pixel zelf licht uit, wat zorgt voor diepe zwartwaarden en een groot contrast. De term 4K slaat dan weer op de resolutie van het beeldscherm. Een 4K-tv heeft een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels, wat 4 keer meer is dan een Full HD-tv. Oled en 4K zijn dus geen concurrerende begrippen. Integendeel: als je ze combineert, kun je een hoogwaardige kijkervaring creëren. De oledtechnologie levert namelijk een diep contrast en nauwkeurige kleuren op, terwijl een 4K-resolutie voor meer details en scherpere beelden zorgt.

Bekijk de beste oled-tv’s van MediaMarkt

Bekijk de beste oled-tv’s van MediaMarkt - Les meilleurs téléviseurs OLED de MediaMarkt

Zie je zo’n oledtelevisie wel zitten? We maakten alvast een handig overzicht van de beste oled-tv’s volgens MediaMarkt. Al deze televisies hebben een 4K-resolutie, zodat je het beste van twee werelden krijgt op het vlak van beeldkwaliteit.

Wanneer moet jij een oled-tv kopen?

Wanneer moet jij een oled-tv kopen? - Acheter un téléviseur OLED

Een Oled-tv is sowieso een prima keuze als je van een uitstekende beeldkwaliteit wilt genieten. Oled is bovendien zeker iets voor jou als je van diepe contrasten en zwartwaarden houdt. Ook als je vaak in groep tv-kijkt, is de brede kijkhoek van een oled-televisie een meerwaarde. Een Oled-tv is vaak ook nog net iets dunner dan een led- of QLED-tv, wat ook een rol kan spelen in je keuze.