MM logo red

Welke tv moet je kiezen?

unknown description

Er is niets zo gezellig als een hele avond voor de buis met je favoriete serie of film – in goed gezelschap en met enkele snacks, natuurlijk! Omdat je elke dag al snel enkele uren tv-kijkt, is het belangrijk dat je televisie goed bij je past. MediaMarkt maakt je daarom wegwijs in de verschillende types tv’s, technologieën en formaten. Zo weet je waarop je moet letten als je een nieuwe tv uitkiest.

Waar moet je op letten als je een nieuwe tv koopt?

Waar moet je op letten als je een nieuwe tv koopt?

Wat voor jou de beste tv is, hangt vooral af van je budget en hoe je jouw toestel gebruikt. Kijk je bijvoorbeeld vooral naar series, stream je vaak films of gebruik jij je tv ook om te gamen? Heb je plaats voor een tv met een groot scherm of zoek je een kleiner formaat voor op kot? Daarnaast let je best op belangrijke specificaties zoals de beeldkwaliteit van de tv, het aantal hertz en de verschillende tv-aansluitingen die je nodig hebt. Denk ook goed na of je graag een smart-tv wilt, die je kunt verbinden met internet.

1. Welke beeldkwaliteit heb je minstens nodig?

Welke beeldkwaliteit heb je minstens nodig?

Kijk zeker naar de resolutie van de tv, want die bepaalt hoe scherp het beeld is. Je kunt doorgaans kiezen uit 4 beeldresoluties, gaande van HD ready en Full HD tot Ultra HD 4K en Ultra HD 8K. Een tv met een resolutie van 8K geeft je de scherpste beelden, terwijl een HD ready-televisie aan de minimale eisen van HD (High Definition) voldoet. Naast de beeldresolutie moet je ook een schermtechnologie uitkiezen. De meeste tv’s hebben tegenwoordig een led-, Qled- of oledscherm. Oled-tv’s staan vooral bekend om hun superieure contrast, Qled-televisies pakken dan weer uit met meer helderheid en kleurvolume.

2. Hoe kies je een tv-formaat dat bij je past?

Hoe kies je een tv-formaat dat bij je past?

Tv’s vind je in allerlei formaten. Zo heb je kleine tv’s van 32 inch, middelgrote 55-inch-tv’s en extra grote televisies van 85 inch of meer. Jouw ideale schermformaat hangt vooral af van je kijkafstand en de kijkervaring die je zoekt. Zit je ver van je tv? Dan kies je best een groot exemplaar, zodat je geen enkel detail van je serie of film mist. Een grote tv is ook aan te raden als je graag gamet. Zit je daarentegen te dicht op een groot scherm, dan kan het beeld onscherp lijken. Meet dus goed de afstand tussen je favoriete zitplek en je tv voor je een formaat kiest.

3. Heb je behoefte aan smart-functies?

Heb je behoefte aan smart-functies?

Een smart-tv kun je verbinden met internet, zodat je via de televisie toegang krijgt tot online apps, games en websites. Zo heb je een smart-tv nodig om video’s te kunnen streamen via YouTube, series en films te bekijken op Netflix (of een andere videostreamingdienst) of je favoriete playlist op Spotify af te spelen. Bovendien kun je een smart-tv koppelen aan je thuisnetwerk, zodat al je apparaten met elkaar verbonden zijn. Zo kun je vanop al je toestellen media streamen naar je televisie. Wil jij van deze functies gebruik maken, dan kies je dus best een smart-tv die bij je past.

4. Is het aantal hertz belangrijk voor jou?

Is het aantal hertz belangrijk voor jou?

Het aantal hertz (Hz) van je televisie geeft de beeldfrequentie van het toestel aan. Hoor je het in Keulen donderen? Eenvoudig gezegd bepaalt de beeldfrequentie of verversingssnelheid van een tv hoeveel frames er per seconde worden afgespeeld en hoe vloeiend het beeld daardoor wordt weergegeven. Hoe meer frames er per seconde getoond worden, hoe vloeiender je beeld zal zijn. Kijk je graag naar sportwedstrijden of films met lekker veel actie of ben je een fervente gamer? Dan kies je best voor een tv met een verversingssnelheid van minimaal 100 hertz. Om een sitcom of een praatprogramma te bekijken is 50 hertz dan weer ruim voldoende.

5. Welke aansluitmogelijkheden heb je thuis?

Welke aansluitmogelijkheden heb je thuis?

Misschien denk je niet meteen aan aansluitingen als je een nieuwe tv wilt kopen, maar toch is dit iets waar je best goed op let. Je wilt namelijk vlot je blu-rayspeler, gamingcomputer, headset, soundbar of Google Chromecast op je televisie kunnen aansluiten, toch? Zorg er dus zeker voor dat je nieuwe tv genoeg in- en uitgangen heeft die geschikt zijn voor al je verschillende apparaten. Heb je steevast een wireless koptelefoon op, tijdens het gamen bijvoorbeeld? Let er dan ook op dat je tv draadloze verbinding kan maken via bluetooth.

6. Wat is je budget?

Wat is je budget?

Als je een nieuwe tv wilt kopen, dan hangt je keuze vaak vooral af van je budget. Je beslist dus best vooraf hoeveel je ongeveer wilt uitgeven aan je televisie en welke specificaties je daarvoor zeker in de plaats wilt. Zoals bij elke aankoop krijg je voor een groter budget natuurlijk een tv met betere prestaties en meer features. Zo kost een televisiescherm met een Ultra HD 8K-resolutie doorgaans meer dan een toestel met een beeldresolutie van 4K. En ook een grote tv kost gemiddeld meer dan een klein exemplaar. Weeg dus af wat voor jou belangrijk is als je een budget bepaalt.

De nieuwste televisies kopen

De nieuwste televisies kopen

Wil je er zeker van zijn dat je tv over de nieuwste technologieën en functionaliteiten beschikt? Neem dan zeker eens een kijkje naar de nieuwste televisies. Dat zijn meestal smart-tv’s met een uitstekende beeldschermkwaliteit en heel wat extra nieuwigheden. Zo heb je tv’s met achtergrondverlichting, een hoogwaardige soundbar of zelfs spraakbesturing. In ons aanbod vind je tv’s in verschillende prijsklassen, zodat je zeker een toestel vindt dat bij je past.

Top 10 beste tv’s en smart-tv’s

Top 10 beste tv’s en smart-tv’s

Je kunt ons assortiment tv’s online bekijken of in één van de MediaMarkt-winkels. Maar als je moeite hebt om te kiezen uit het ruime aanbod, dan zetten we je graag op het juiste spoor met een top 10 van de beste tv’s en een overzicht van de allerbeste smart-tv’s van het moment.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over