MM logo red

Je tv goed aansluiten en ophangen? MediaMarkt helpt je!

Anouk7 JULI 2023
unknown description

Je hebt een nieuwe tv gekocht en je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van het toestel beginnen te genieten. Maar je tv aansluiten of ophangen, hoe begin je daar eigenlijk aan? MediaMarkt vertelt je alles wat je moet weten om je televisie en bijhorende apparatuur zelf te installeren of hoe je een afspraak kunt maken met een van onze installateurs.

Je nieuwe tv ophangen

Ophangen

Een televisie ophangen is helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen goed opletten dat je de juiste muurbeugel voor je tv kiest. Bevestig het frame van de muurbeugel aan de televisie en monteer de beugel op de gewenste hoogte aan je wand. Dan hoef je alleen nog de tv met het frame aan de tv-muurbeugel vast te maken. Sommige muurbeugels zorgen er zelfs voor dat er bijna geen ruimte is tussen je tv en de muur, zodat je tv er als een schilderij uitziet.

Je tv aansluiten via de kabel

Aansluiten

Om je televisie aan te sluiten via de kabel heb je alleen een tv-ontvanger, een coaxkabel en een HDMI-kabel nodig. Zet de tv-ontvanger in de buurt van je televisie en sluit er de ene kant van de coaxkabel op aan. De andere kant van de kabel plug je in de coax-wandcontactdoos. Neem dan de HDMI-kabel en sluit daarmee de ontvanger aan op je televisie. Nog even de voedingsadapter aansluiten en je bent klaar om tv te kijken.

Je tv aansluiten zonder kabel

Zonder

Je kunt je tv ook aansluiten zonder kabel. Dat kan bijvoorbeeld door draadloos tv te kijken via wifi of mobiel internet. Je hebt dan natuurlijk wel een stabiele internetverbinding nodig. Zo kun je je favoriete zenders, apps, websites, games en andere online content afspelen. Nog een manier om draadloos tv te kijken is via een Chromecast. Dat is een klein apparaat dat je via een HDMI-kabel op je televisie aansluit, zodat je via internet vanaf je smartphone, computer of tablet naar de tv kunt streamen.

Een laptop, gameconsole of blu-rayspeler aansluiten op je tv

Laptop

Je hebt je nieuwe tv uitgepakt, aangesloten en geïnstalleerd. Dan is het nu tijd om je andere apparaten aan te sluiten op de televisie, zoals een Xbox, PlayStation, blu-rayspeler of laptop. Zo kun je films, foto’s en video’s bekijken, games spelen en andere apps openen op je tv-scherm. De meeste van deze apparaten verbind je eenvoudig met je televisietoestel via een HDMI-kabel.

Een soundbar of box aansluiten op je tv

Soundbar

Wil je genieten van de allerbeste geluidskwaliteit? Sluit dan een soundbar of speakerbox aan op je televisie. Vele soundbars hebben een HDMI-aansluiting, zodat je ze via een HDMI-kabel makkelijk met je tv-toestel verbindt. Voor sommige soundbars is daarentegen een optische kabel vereist. Check dus eerst goed welke kabel je nodig hebt. Zet de soundbar of speakers naast, boven of voor de tv en sluit het toestel aan op je tv met de juiste kabel. Het zou kunnen dat je daarna nog even het uitvoerapparaat van je televisie moet selecteren in de instellingen van de tv.

Je smart-tv aansluiten

Smart

Tegenwoordig zijn heel veel tv’s smart-tv’s, waarmee je games, apps en websites kunt afspelen op je scherm. De voorwaarde is wel dat je tv verbonden is met het internet. De meeste smart-tv’s beschikken over een ingebouwde wifimodule waarmee je heel eenvoudig verbinding kunt maken met je thuisnetwerk. Is dat niet het geval? Dan kun je een ethernetkabel aansluiten op de televisie of een draadloze ontvanger aansluiten.

Je tv kalibreren: wat houdt dat precies in?

Kalibreren

De allerlaatste stap bij de installatie van een tv is de kalibratie. Je televisie kalibreren betekent dat je de instellingen zo aanpast dat je een optimale kijkervaring krijgt. Zo kun je een beeldmodus kiezen, achtergrondverlichting instellen en de lichtintensiteit en zwartwaarden van het tv-scherm aanpassen. Daardoor kun je genieten van meer details, diepte en realistischere kleuren. Je kunt je tv zelf kalibreren, maar elke tv en elk model is anders. Doe gerust een beroep op onze medewerkers om jouw televisie juist te kalibreren zodat je van de beste kwaliteit kunt genieten.

Je tv aansluiten lukt niet. Wat nu?

Onmogelijk

Vind je het moeilijk om je nieuwe tv en muurbeugel op de juiste plek te hangen in huis of lukt het niet meteen om het toestel correct aan te sluiten? Of misschien heb je geen tijd om zelf je tv te installeren en er al je apparaten op aan te sluiten? Geen probleem, want MediaMarkt plaatst, installeert en kalibreert vakkundig je televisie tegen een vergoeding. Zo geniet je zorgeloos van je nieuwe tv.