MM logo red

Je tv-scherm schoonmaken: onze tips

Anouk4 JULI 2023
unknown description

Voor echte tv-liefhebbers en gamers is een schoon tv-scherm essentieel. Vuil en stof verstoren immers je kijkervaring. Op deze pagina lees je hoe je je televisiescherm het beste schoonmaakt, of het nu van een led-, oled- of Qled-tv is. Zo geniet je altijd van een smetteloos beeld en optimaal kijkplezier.

Je tv-scherm schoonmaken: welke middelen gebruik je?

Je tv-scherm schoonmaken: welke middelen gebruik je?

Om je tv-scherm schoon te maken is het belangrijk om de juiste producten te kiezen. Gebruik geen chemische middelen die ammoniak, alcohol of aceton bevatten, zoals bleekmiddel of afwasmiddel, want die zijn schadelijk voor het beeldscherm. Ook toiletpapier of tissues zijn niet geschikt, omdat ze te ruw zijn en krassen teweeg kunnen brengen. Ga liever voor een speciale reinigingsspray voor beeldschermen of een droog tot licht vochtig microvezeldoekje, liefst niet te nat om waterschade te vermijden. Ook reinigingsschuim speciaal voor elektronica is een goede optie. Voor een zachte, natuurlijke reiniging kan je ook een mengsel van water en azijn gebruiken.

Tips om strepen op het beeldscherm van je tv te voorkomen

Tips om strepen op het beeldscherm van je tv te voorkomen

Om strepen op het beeldscherm van je televisie te voorkomen, is het essentieel om je tv-scherm met zorg te behandelen. Dit geldt voor zowel kleine tv’s, middelgrote tv’s als grote tv’s. Vooral tv-schermen uitgerust met HDR zijn extra gevoelig voor strepen, en vereisen daarom een zachtere aanpak. Je gebruikt dus best een droog microvezeldoekje om stof en vuil voorzichtig weg te vegen. Vermijd reinigingsmiddelen die alcohol bevatten, want die kunnen juist strepen veroorzaken. Bij hardnekkig vuil ga je best voor een speciaal schermreinigingsmiddel om je tv-scherm te kuisen.

Let op: niet elk soort tv-scherm reinig je op dezelfde manier

Let op: niet elk soort tv-scherm reinig je op dezelfde manier

Omdat tv-schermen in allerlei soorten komen, van smart-tv's tot led-, oled- en Qled-tv's, is het essentieel om het juiste schoonmaakmiddel voor je specifieke schermtype te kiezen. Een smart-tv is bijvoorbeeld vatbaarder voor krassen, terwijl schermen van een oled-tv sneller vochtvlekken vertonen. Het is dus cruciaal om te verifiëren welk type tv-scherm je hebt voordat je een reinigingsproduct aanschaft, om beschadigingen te voorkomen en de levensduur van je televisie te verlengen.

Een led-tv schoonmaken

Een led-tv schoonmaken

Tv-schermen van led-tv's staan bekend om hun helderheid en energie-efficiëntie. Voor het reinigen van het beeldscherm van een led-televisie gebruik je best een microvezeldoekje en een speciaal reinigingsproduct voor beeldschermen, zoals een spray of schuim. Spuit het product niet rechtstreeks op het tv-scherm, maar breng het aan op de microvezeldoek en wrijf dan voorzichtig over het scherm. Herhaal dit liever enkele keren in plaats van ineens te hard te wrijven bij een enkele schoonmaakbeurt.

Een oled-tv schoonmaken

Een oled-tv schoonmaken

Een oled-tv beschikt over een delicate laag op het beeldscherm die gemakkelijk beschadigd kan raken. Wees daarom altijd voorzichtig en gebruik een zachte microvezeldoek zonder schoonmaakmiddel met alcohol of ammoniak. Kies bij voorkeur voor een speciaal reinigingsmiddel voor beeldschermen en wrijf heel zachtjes over het scherm met de doek. Zo vermijd je strepen op het scherm en behoud je het plezier van je oled-tv.

Een Qled-tv schoonmaken

Een Qled-tv schoonmaken

Een Qled-tv beschikt over een speciale laag die zorgt voor een scherper en helderder beeld, zoals je ziet bij schilderij-tv's. Om dit scherpe beeld te behouden, is het essentieel om het scherm van je Qled-tv regelmatig te kuisen. Gebruik daarvoor een microvezeldoekje en een mengsel van water en azijn. Zorg ervoor dat je het doekje goed uitwringt vooraleer je het scherm ermee schoonmaakt, om zo de kwaliteit van je Qled-scherm te beschermen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?
Televisie

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Lees meer over
5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer - preview
Televisie

5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer

Lees meer over