MM logo red

Zo bepaal je de ideale hoogte om je tv op te hangen

unknown description

Je kent het wel: je hebt net een spiksplinternieuwe tv gekocht en nu wil je hem natuurlijk op de perfecte plek zetten of hangen. Maar hoe bepaal je nu de ideale kijkhoogte voor je tv? Je wilt namelijk niet te veel omhoog moeten kijken, maar te laag is ook niet fijn. Op deze pagina leggen we daarom uit hoe je bepaalt wat de beste hoogte is om je tv op te hangen.

Wat is de kijkafstand tot je tv?

Wat is de kijkafstand tot je tv?

Niet alleen de kijkhoogte, maar ook de kijkafstand tot je tv speelt een belangrijke rol in je kijkcomfort. De kijkafstand is eigenlijk gewoon de afstand tussen je zitplek en de televisie. Net zoals de ideale kijkhoogte is er ook de ideale kijkafstand, afhankelijk van de tv-afmetingen. Heb je een heel grote televisie? Dan zit je best verder van het scherm, zodat het beeld niet onscherp lijkt. Voor je je tv ophangt, kun je dus best eerst de meest geschikte kijkafstand bepalen.

Welke afmeting heeft je tv?

Welke afmeting heeft je tv?

Heb je een kleine tv, een middelgrote tv of een grote televisie? Het formaat van je toestel bepaalt namelijk niet alleen je kijkafstand, maar ook je ideale kijkhoogte. Om de beste hoogte om je tv op te hangen te berekenen, meet je de hoogte van de televisie (van de onderkant van het scherm tot de bovenkant). Verdeel dan het tv-scherm in 3 gelijke, horizontale vlakken. De ideale kijkhoogte bevindt zich rond het bovenste deel van het scherm. Heb je bijvoorbeeld een tv-scherm van 60 centimeter hoog? Dan hang je de bovenste 20 centimeter dus best op ooghoogte en de overige 40 centimeter daaronder.

Samengevat: hoe hoog moet je jouw tv hangen?

Samengevat: hoe hoog moet je jouw tv hangen?

Om er zeker van te zijn dat je comfortabel tv kunt kijken, zet je je televisie op de juiste afstand van je favoriete zitplek (of je bed, als het gaat over een tv voor de slaapkamer). Die kijkafstand wordt vooral bepaald door het formaat van je tv. De gouden regel: hoe groter je tv-scherm, hoe groter de kijkafstand. De beste kijkhoogte berekenen is dan weer iets moeilijker, omdat je eigen lengte en zitpositie hierbij ook een rol spelen. Als leidraad kun je wel stellen dat de ideale kijkhoogte zich rond het bovenste derde van het tv-scherm bevindt, als je dat horizontaal in 3 gelijke stukken zou delen.

EigendomHoe groot is de tv? De ideale kijkafstandDe ideale kijkhoogte

Extra tip: kies een kantelbare beugel voor tv’s die hoog hangen

Extra tip: kies een kantelbare beugel voor tv’s die hoog hangen

Je kunt je tv ook iets hoger aan de muur hangen. Dat kan handig zijn als je niet veel ruimte hebt (in je slaapkamer of op kot bijvoorbeeld) of om vette vingers van de kinderen op het tv-scherm te vermijden. Kies dan wel voor een kantelbare muurbeugel, zodat je de televisie eenvoudig naar beneden kunt kantelen om de ideale kijkhoek te creëren. Sommige muurbeugels kun je ook draaien, zodat je de positie van de tv ook horizontaal kunt aanpassen. Zo kijk je op elk moment comfortabel tv.

Tijd om je tv op te hangen!

Nu je de ideale kijkafstand en hoogte van je tv kent, is het tijd voor het echte werk. Bevestig het frame van je tv-muurbeugel aan de achterkant van de tv met de meegeleverde bouten. Teken op de muur af waar je televisie moet komen en boor schroefgaten. Monteer dan het ophangsysteem van de muurbeugel aan de wand met de meegeleverde schroeven. Tot slot bevestig je de tv aan de muurbeugel. Ben je toch nog niet helemaal zeker welke tv het beste bij je past? Laat je inspireren door de 10 beste tv’s van het moment voor je een keuze maakt.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?
Televisie

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Lees meer over
5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer - preview
Televisie

5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer

Lees meer over