MM logo red

Downgraden naar Windows 10 vanuit een nieuwere versie

Luca28 NOVEMBER 2023
unknown description

Op deze pagina vind je een gedetailleerde uitleg over hoe je kan downgraden naar Windows 10 vanaf een recentere versie. We behandelen de belangrijkste stappen, de voorzorgsmaatregelen die je dient te treffen voordat je gaat downgraden, alsook oplossingen voor veelvoorkomende problemen die je tijdens dit proces kan tegenkomen.

Essentiële voorbereidingen voor het downgraden naar Windows 10

Voordat je gaat downgraden naar Windows 10 vanuit een latere versie zijn er enkele belangrijke stappen die je moet ondernemen voor een vlot en veilig proces. Zorg eerst en vooral voor een back-up van je belangrijke data. Bij het downgraden kunnen bestanden verloren gaan, dus voorzichtigheid is geboden. Schakel ook de S-modus uit voordat je de overstap maakt; upgraden of downgraden is namelijk niet mogelijk in de veilige modus. Controleer ook of je apps en hardware compatibel zijn met Windows 10. Na een downgrade werken sommige programma's of apparaten misschien niet meer naar behoren. Informeer je ten slotte goed over je Windows 10-licentie om activatieproblemen te vermijden.

Hoe keer ik terug van Windows 11 naar Windows 10?

Hoe keer ik terug van Windows 11 naar Windows 10?

Om te downgraden van Windows 11 naar Windows 10 heb je 2 hoofdopties:

1. Teruggaan via instellingen: dit is de eenvoudigste methode. Ga naar de instellingen van Windows 11 en zoek dan naar het gedeelte dat gewijd is aan 'systeem' en dan 'systeemherstel'. Daar vind je een optie om terug te gaan naar de vorige versie van Windows, mits dit binnen 10 dagen na de upgrade naar Windows 11 gebeurt.

Hoe keer ik terug van Windows 11 naar Windows 10?

2. Voer de downgrade uit via een schone installatie: als er meer dan 10 dagen zijn verstreken of als je een radicalere aanpak verkiest, kun je opteren voor een schone installatie van Windows 10. Dit houdt in dat je het hulpprogramma voor het maken van Windows 10-media downloadt, een installatiemedium (USB-sleutel of dvd) maakt, en dit gebruikt om Windows 10 opnieuw te installeren. Let op: deze methode wist alle data op je systeem, dus zorg ervoor dat je van tevoren een back-up van je belangrijke bestanden maakt.

Waarom is downgraden van Windows 11 naar Windows 10 beperkt tot 10 dagen?

De termijn om terug te schakelen van Windows 11 naar Windows 10 is beperkt tot 10 dagen, voornamelijk vanwege het beheer van schijfruimte en de integriteit van gegevens. Wanneer je je besturingssysteem bijwerkt, maakt Windows een map ‘windows.old’ aan met daarin de bestanden van de oude versie. Hierdoor kun je teruggaan naar de vorige versie als dat nodig is. Het bewaren van deze bestanden van het oude besturingssysteem neemt echter veel schijfruimte in beslag. Om de ruimte te optimaliseren en de systeemprestaties te garanderen, verwijdert Windows deze map automatisch na 10 dagen. Zodra deze map is verwijderd, zijn de bestanden die nodig zijn voor het downgraden niet meer beschikbaar, waardoor downgraden onmogelijk is mits een volledige herinstallatie.

Deze tijdslimiet is ook een veiligheidsmaatregel om te zorgen dat gebruikers een stabiel en betrouwbaar systeem behouden, en minimaliseert de risico's verbonden aan het bewaren van verouderde systeembestanden die mogelijk niet meer nodig of onveilig zijn.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc
Laptops

6. juni

Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc

Ben jij een computer-gaming fanaat en wil je een nieuwe laptop of pc aankopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt, maar zoals je al weet kan dat een grote opgave zijn. Er zijn namelijk heel wat aspecten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel doorlopen we de verschillende factoren en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze.

6. juni

Lees meer over
Wat is een AI-laptop en wat kun je ermee?
Laptops

5. juni

Wat is een Intel AI-laptop en wat kun je ermee?

Wil jij afbeeldingen of muziek genereren op basis van tekst? Een AI-laptop maakt dit en nog veel meer mogelijk met een druk op de knop. In dit artikel duiken we in de wondere wereld van AI-laptops en vertellen we je wat je ermee kan. De Intel Core Ultra processor is er alvast helemaal klaar voor.

5. juni

Lees meer over
Wat je kan doen als je computer niet meer opstart
Laptops

22. mei

Wat je kan doen als je computer niet meer opstart

Als je computer crasht en niet meer wil opstarten of een zwart scherm geeft, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Op deze pagina nemen we je stap voor stap mee door het proces en helpen we je de meest voorkomende oorzaken te identificeren en op te lossen, zodat je je pc weer aan de praat krijgt.

22. mei

Lees meer over