MM logo red

Wat is de beste gaming-tv voor jou?

unknown description

Wie vaak gamet, weet dat een televisie van hoogwaardige kwaliteit een groot verschil maakt voor je game-ervaring. Een goede gaming-tv geeft de graphics van games helder, scherp en vloeiend weer, zodat je volop kunt genieten van je virtuele wereld. Van de beeldfrequentie en input lag tot de beeldkwaliteit van je tv: we leggen je uit op welke specificaties je moet letten als je een game-tv kiest.

Waar let je op bij het kiezen van een game-tv?

Waar let je op bij het kiezen van een game-tv? - Critères d’un bon téléviseur pour le gaming

Een van de belangrijkste specificaties van een gaming-tv is de verversingssnelheid, die wordt aangeduid in hertz. Hoe hoger de verversingssnelheid is, hoe vloeiender de graphics van je game worden weergegeven. Ook de input lag van het toestel is cruciaal. Dat is de vertraging tussen je gamecontroller en het tv-scherm. Voor een snelle reactietijd kies je een gaming-tv met een zo laag mogelijke input lag. Daarnaast ga je best op zoek naar een 4K-tv die HDR ondersteunt. Zo kun je optimaal genieten van games in 4K-resolutie, de hoogwaardige beeldstandaard van Xbox Series X en PlayStation 5.

Input lag: wat is het en hoeveel moet je gaming-tv hebben?

Input lag: wat is het en hoeveel moet je gaming-tv hebben? - Quel input lag maximum pour jouer sur un téléviseur ?

Voor gamers is een tv met een lage input lag onmisbaar. De input lag geeft namelijk aan hoeveel vertraging er is tussen je gamecontroller en het televisiescherm. Die vertraging wordt weergegeven in milliseconden. Eenvoudig gezegd wil je dat het beeldscherm van je game-tv of gamingmonitor onmiddellijk reageert als je op een knop van je controller duwt. Want een snelle reactietijd is belangrijk om je vijanden te verslaan, een race te winnen en net iets sneller te zijn dan je tegenstander. Je gaat dus best voor een gaming-tv met een input lag van 50 milliseconden of minder. Hoe lager, hoe beter!

Kies een gaming-tv met een hoge verversingssnelheid

Kies een gaming-tv met een hoge verversingssnelheid- Quel taux de rafraîchissement pour un téléviseur de gaming ?

Een goeie game-tv heeft een hoge verversingssnelheid of beeldfrequentie. Die term geeft aan hoeveel frames de televisie per seconde toont en hoe vaak het beeld met andere woorden vernieuwd wordt. Hoe hoger de verversingssnelheid van je tv, hoe scherper en vloeiender de beelden die je te zien krijgt. Een tv met 100 hertz (Hz) is een goede minimumstandaard die je als gamer kunt hanteren. Ook een game-tv met nog meer hertz – 120 of 144 Hz, bijvoorbeeld – is een prima keuze als je zeker wilt zijn dat je elke fractie van een seconde in beeld ziet.

Welke resolutie heb je nodig voor je game-tv?

Welke resolutie heb je nodig voor je game-tv? - Quelle résolution pour ta TV de gaming ?

Tegenwoordig kun je met de Xbox Series X en PlayStation 4 Pro en 5 games in 4K-resolutie spelen. Daarvan kun je eigenlijk alleen maar ten volle genieten als ook je gaming-tv 4K-beelden ondersteunt. Daarnaast koop je best een game-tv die is uitgerust met HDR, een beeldschermtechniek die je een groter contrastbereik en een breder kleurengamma biedt. Je geniet daardoor bij elke scène van je game van een optimaal contrast, haarscherpe beelden en genuanceerde kleuren. Dat is zeker een niet te onderschatten voordeel om je goed te kunnen inleven in elke game én je tegenstanders makkelijker te verslaan.

Welke HDMI-poort heb je nodig om te gamen?

Welke HDMI-poort heb je nodig om te gamen? - De quel port HDMI as-tu besoin pour jouer ?

Nog zo’n belangrijk aspect van je gaming-tv is de HDMI-poort, want da’s de poort die je gebruikt om je gameconsole, zoals je NintendoPlayStation of Xbox, met je televisie te laten communiceren. Er zijn 2 soorten HDMI-poorten: HDMI 2.0 en HDMI 2.1. De eerste speelt 4K-games af met een verversingssnelheid van 50 Hz. De graphics van je games worden dus niet altijd even vloeiend weergegeven. De HDMI 2.1-poort is nieuwer. Die ondersteunt games in 4K met een verversingssnelheid van 100 hertz. Als je een PlayStation 5 hebt, kun je met een HDMI 2.1 zelfs games in 8K afspelen met 50 Hz. Voor de beste beeldervaring tijdens het gamen kies je dus best een HDMI 2.1.

De beste gaming-tv’s in 2023

De beste gaming-tv’s in 2023 - Les meilleures TV gaming disponibles en 2023

Wil je een tv met een goede prijs-kwaliteitverhouding die aan de belangrijkste eisen van een goede gaming-tv voldoet? De onderstaande toestellen hebben allemaal een hoge verversingssnelheid van 100 hertz of meer, 4K-resolutie, HDR-ondersteuning én een HDMI 2.1-aansluiting. In deze selectie zitten bovendien game-tv’s in verschillende prijsklassen, zodat je zeker een televisie vindt die bij je budget past.

De beste gaming-tv voor PS4 en PS5

De beste gaming-tv voor PS4 en PS5 - Les meilleurs téléviseurs pour PS4 et PS5

Als je een PlayStation 4 of 5 in huis hebt, wil je natuurlijk een gaming-tv die het maximum uit je console kan halen. Een van de belangrijkste dingen om op te letten is dat de tv HDR ondersteunt, zodat je levendige kleuren en diepe contrasten te zien krijgt. Een aanrader als je een HDR-tv voor een klein budget zoekt, is de Sony KD-32W800 lcd-tv, die de graphics van games opschaalt naar High Definition. Echt onbeperkt genieten van de 4K-games voor PlayStation 4 Pro en PlayStation 5 doe je dan weer met de Sony XR55A80KAEP oledtelevisie, die 4K en HDR ondersteunt en automatisch het beeld optimaliseert voor de allerbeste gamebeleving.

De beste gaming-tv’s voor minder dan 1.000 euro

Heb je een maximumbedrag van € 1.000,- aan de kant gezet voor je nieuwe gaming-tv? Daarmee kun je al kiezen uit heel wat fijne toestellen met een 4K-beeldresolutie, een hoge verversingssnelheid, een lage input lag en de nieuwste beeldtechnologieën zoals oled en Qled. We maakten alvast een handig overzicht van de beste game-tv’s van minder dan 1.000 euro.

De beste gaming-tv’s tussen 1.000 en 2.000 euro

Als je bereid bent om tot € 2.000,- uit te geven aan je game-tv, dan kun je rekenen op een televisie die je een hoogwaardige game-ervaring in 4K biedt met een beeldfrequentie van minimaal 100 hertz. Binnen dit budget krijg je doorgaans ook een gaming-tv van minstens 55 inch, zodat je je games op een mooi schermformaat kunt spelen.

De beste gaming-tv’s vanaf 2.000 euro

Speelt je budget minder een rol en wil je vooral een lekker groot schermformaat, 4K-resolutie, HDR en tal van andere technologische hoogstandjes die een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit garanderen? Bekijk dan zeker de onderstaande gaming-tv’s, die alles in huis hebben om je ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Kleine game-tv’s tot 43 inch

Wie niet zoveel plaats heeft om een grote tv neer te poten, kan kiezen voor een van deze gaming-tv’s van 43 inch of kleiner. Laat je niet misleiden door het kleinere formaat, want deze 4K-tv’s bieden heel wat handige functies en specificaties voor gamers, zoals VRR (een automatische variabele verversingssnelheid), HDMI 2.1-poorten, HDR en nog veel meer.

Beste gaming-tv’s tussen 50 en 60 inch

Ben je op zoek naar een middelgrote televisie voor in je game- of woonkamer? Deze gaming-tv’s pakken uit met een scherm tussen 50 en 60 inch en hebben heel wat specificaties die belangrijk zijn voor gamers, zoals een hoge beeldfrequentie, een lage input lag, diepe contrasten en heldere kleuren. Je vindt deze middelgrote game-tv’s trouwens in verschillende prijsklassen.

Beste game-tv’s vanaf 60 inch

We zetten hieronder de beste grote gaming-tv’s op een rijtje. Al deze game-tv’s hebben een extra groot scherm van 65 of zelfs 75 inch, zodat je helemaal kunt opgaan in je favoriete virtuele wereld. Omdat de beeldkwaliteit op zo’n groot scherm nog belangrijker is, hebben deze toestellen allemaal een 4K-resolutie voor de beste game-ervaring.