MM logo red

Hoe kies je de beste luchtontvochtiger voor je huis?

Laura23 APRIL 2024
unknown description

Een luchtontvochtiger verwijdert overtollig vocht uit de lucht. Zo voorkom je vochtgerelateerde problemen, zoals schimmel, meeldauw en vochtvlekken. Dit is vooral belangrijk in vochtige ruimtes, zoals kelders, badkamers en kruipruimtes. Merk je op dat de luchtvochtigheid in je woning te hoog is? Lees dan zeker verder om te ontdekken welke luchtontvochtiger jij nodig hebt.

Hoe werkt een condensatie-luchtontvochtiger?

Een condensatie-luchtontvochtiger of compressor werkt door vocht uit de lucht te halen en deze in een reservoir of afvoersysteem te verzamelen. Simpel samengevat werkt dit zo:

Hoe werkt een condensatie-luchtontvochtiger?
  1. De luchtontvochtiger trekt via een ventilator vochtige lucht aan. Deze lucht is afkomstig van een vochtige kamer, zoals een kelder, badkamer of andere ruimte waar overtollig vocht aanwezig is.
  2. De vochtige lucht passeert een koelspiraal of verdamper in de luchtontvochtiger. Deze koelspiraal is kouder dan de lucht eromheen, waardoor het vocht in de lucht condenseert en in waterdruppels verandert.
  3. De gecondenseerde waterdruppels druppelen naar een opvangreservoir in de luchtontvochtiger. Sommige modellen hebben een ingebouwde pomp om het verzamelde water via een slang naar de afvoer te leiden, terwijl andere een afneembaar reservoir hebben dat je handmatig dient te legen.
  4. Wanneer de luchtontvochtiger het vocht uit de lucht heeft verwijderd, geeft hij de droge lucht opnieuw vrij in de ruimte. Deze droge lucht helpt bij het reguleren van de luchtvochtigheid en het creëren van een comfortabeler binnenklimaat.

Hoe werkt een adsorptie-luchtontvochtiger?

Een adsorptie-luchtontvochtiger werkt op een heel andere manier dan een compressor- of condensatie-luchtontvochtiger. In plaats van een compressor te gebruiken om lucht te koelen, maakt een adsorptie-luchtontvochtiger gebruik van een chemisch proces om vocht uit de lucht te absorberen. Dat werkt als volgt:

Hoe werkt een absorptie-luchtontvochtiger?
  1. Een adsorptie-luchtontvochtiger absorbeert vocht uit de lucht met behulp van een hygroscopisch materiaal, meestal een zoutoplossing zoals lithiumchloride. Dit materiaal heeft de eigenschap om waterdamp uit de lucht te trekken en vast te houden.
  2. In een rooster of filter komt de lucht in contactmet het hygroscopische materiaal. Het materiaal absorbeert de lucht en maakt deze droger.
  3. Nadat het hygroscopische materiaal met vocht is verzadigd, loopt het naar een regeneratiekamer. Hier verhit het materiaal, waardoor het vocht verdampt en scheidt van het zout. De absorptiecyclus hergebruikt vervolgens het zout.
  4. Het vrijgekomen vocht loopt door naar een reservoir of afvoersysteem, terwijl de droge lucht terug de ruimte ingaat.

Beste luchtontvochtigers

Luchtontvochtiger per ruimte

Welke luchtontvochtiger je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Het belangrijkste is de ruimte waarin je de luchtontvochtiger gaat plaatsen.

Luchtontvochtiger per ruimte

Luchtontvochtigers voor binnenshuis
Plaats je een luchtontvochtiger binnenshuis, zoals in je slaapkamer, woonkamer of badkamer,of in een andere ruimte waarin het warmer dan 15 graden Celsius? Dan kies je best voor een compressor of condensatie-luchtontvochtiger.

Luchtontvochtigers voor andere ruimtes
Zoek je een luchtontvochtiger voor in een stacaravan, garage of kelder waar het gemiddeld kouder dan 15 graden Celsius? Opteer dan voor een absorptie-luchtontvochtiger. Deze functioneert beter bij lage temperaturen dan een compressor of condensatie-luchtontvochtiger.

Grootte van de ruimte
Het is ook belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van de ruimte. Een luchtontvochtiger heeft namelijk een vooraf bepaalde maximale inhoud. Kies je een te kleine luchtontvochtiger? Dan zal deze je vochtproblemen niet oplossen. Bereken de grootte van de kamer door de lengte, breedte en hoogte te vermenigvuldigen en ga voor een luchtontvochtiger waarvan de capaciteit nauw bij deze grootte aansluit.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Luchtreinigers met ionisator
Klimaatbeheersing

14. maart

Luchtreinigers met ionisator: alles wat je wilt weten

Om op elk moment van de allerbeste luchtkwaliteit te genieten, haal je een luchtreiniger met ionisator in huis. Die haalt schadelijke stoffen uit de lucht nog voordat ze een impact op je gezondheid kunnen hebben. In dit artikel vertellen we hoe ionisatie bijdraagt aan zuivere lucht bij je thuis en delen we de voordelen van een luchtreiniger met ionisator.

14. maart

Lees meer over
Dyson luchtreinigers
Klimaatbeheersing

28. februari

Dyson luchtreinigers

Vervuiling kan binnenshuis voorkomen. Van stof, pollen, huidschilfers van huisdieren, tot onzichtbare gassen, geuren, bacteriën en virussen. Deze kunnen afkomstig zijn van onze dagelijkse activiteiten of van nietsvermoedende voorwerpen in ons huis. Ze kunnen zich ophopen in de lucht die we inademen, daarom is het belangrijk ze eruit te filteren. We kunnen een betere luchtkwaliteit bereiken door deze onzichtbare deeltjes uit ons dagelijks leven te filteren.

28. februari

Lees meer over
Hoe maak je optimaal gebruik van je mobiele airco?-overview
Klimaatbeheersing

19. februari

Hoe maak je optimaal gebruik van je mobiele airco?

Ontdek de pluspunten van mobiele airco's: eenvoudige installatie, flexibel in gebruik en praktische overal inzetbaar. Essentieel is de correcte plaatsing van de afvoerslang naar buiten. Wil je weten hoe je optimaal profiteert van een mobiele airco? Lees verder voor alle details.

19. februari

Lees meer over