MM logo red

Wat is een Apple Pencil?

unknown description

De Apple Pencil is een stylus die Apple speciaal voor de iPad heeft ontworpen. Je kunt met deze tekenpen het beeldscherm bedienen, maar er ook notities op maken en tekenen. Hoe werkt een Apple Pencil precies, wat kun je er allemaal mee doen en hoe koppel je dit handige accessoire aan je iPad? Je leest er hier meer over.

Dit kun je doen met een Apple Pencil

Dit kun je doen met een Apple Pencil

De Apple Pencil kun je in plaats van je vinger gebruiken om je iPad te bedienen. De grootste troef van de Apple Pencil is dat je er ook comfortabel mee op het scherm van je tablet tekent en schrijft. Zo neem je eenvoudig handgeschreven notities op de iPad in een vergadering of tijdens de les en maak je tekeningen, illustraties en schilderijen. De stylus van Apple is drukgevoelig: hoe meer druk je op het beeldscherm uitoefent, hoe dikker de lijnen die je tekent. Deze pen voelt dus aan als een echt potlood en is heel nauwkeurig.

Wat onderscheidt een Apple Pencil van een Apple Pencil 2?

Apple Pencil en Apple Pencil 2

De eerste generatie van de Apple Pencil is volledig rond. Je laadt de Pencil 1 op door de dop aan de bovenkant te verwijderen en de pen in de Lightning-poort van je iPad te steken. Dat is anders bij een Apple Pencil van de 2e generatie: die laadt draadloos op als je hem aan de iPad bevestigt. Qua ontwerp is de Apple Pencil 2 niet meer volledig rond, zodat hij meer op een echt potlood lijkt. Het grootste verschil? Met een dubbele tik op de Pencil 2 wissel je tussen verschillende gereedschappen, zoals een pen en een gom. Controleer goed met welke Pencil je iPad compatibel is voor je er eentje koopt.

Met welke Pencil is je iPad compatibel

EigendomCompatibel met Apple Pencil 1Compatibel met Apple Pencil 2
iPad mini (6e generatie en nieuwer)

Nee

Ja

iPad mini (5e generatie)

Ja

Nee

iPad Air (4e generatie en nieuwer)

Nee

Ja

iPad Air (3e generatie)

Ja

Nee

iPad (10e generatie en nieuwer)

Ja

Nee

iPad (6e, 7e, 8e en 9e generatie)

Ja

Nee

iPad Pro 12,9 inch (3e generatie en nieuwer)

Nee

Ja

iPad Pro 12,9 inch (1e en 2e generatie)

Ja

Nee

iPad Pro 11 inch (1e generatie en nieuwer)

Nee

Ja

iPad Pro 10,5 inch

Ja

Nee

iPad Pro 9,7 inch

Ja

Nee

Hoe laad je een Apple Pencil op?

Hoe laad je een Apple Pencil op?

Een Apple Pencil 1 laad je op door de dop eraf te halen en de Pencil in de Lightning-poort van de iPad te steken. Je Pencil laadt dan automatisch op via de tablet. Of gebruik een USB-lichtnetadapter als je dat handiger vindt. Ook de Apple Pencil 2 kun je opladen met een USB-lichtnetadapter. Heb je er niet direct een bij de hand? Geen probleem, de Pencil 2 is ook draadloos op te laden. Plaats de tekenpen aan de rechterzijde van je iPad, en hij laadt vanzelf op. Een magnetisch veld houdt de Apple Pencil netjes op zijn plek.

Hoe koppel ik mijn Apple Pencil aan mijn iPad?

Hoe koppel ik mijn Apple Pencil aan mijn iPad?

De Apple Pencil maakt gebruik van bluetooth om zich met je iPad te verbinden. Activeer bluetooth dus zeker voor je begint. Om de Apple Pencil 1 aan de tablet te koppelen, verwijder je de dop van de pen en steek je hem in de Lightning-connector van de iPad. Ontgrendel de iPad en tik op de knop ‘Koppel’ die op het scherm verschijnt. Een Apple Pencil van de 2e generatie met een iPad verbinden, is zelfs nog eenvoudiger. Leg de stylus op de magnetische rechterzijkant van de tablet. Op het scherm krijg je automatisch een melding te zien met de vraag of je deze Apple Pencil wilt verbinden met de iPad. Klik op ‘Koppel’ om te bevestigen.