MM logo red

Wat is noise-cancelling?

Anouk18 DECEMBER 2023
unknown description

Achtergrondlawaai kan erg storend zijn. Je kunt je dan niet volledig ontspannen of focussen, bijvoorbeeld wanneer je in de trein zit of probeert te studeren. Maar natuurlijk wil je ook gewoon ten volle van je favoriete muziek genieten. De oplossing? Een koptelefoon met noise-cancelling. Daarmee valt dat vervelende achtergrondgeluid weg, zodat jij je volledig op je taak of favoriete audio kunt focussen.

Hoe werkt noise-cancelling?

Hoe werkt noise-cancelling?

Noise-cancelling onderdrukt tegenwoordig niet alleen de geluiden of ruis om je heen, maar filtert en dempt de omgevingsgeluiden ook dankzij een antigeluid. Dit ontstaat door de geluiden die de microfoons in je hoofdtelefoon opvangen. Zij analyseren het geluid rondom je en sturen een antigeluid door de koptelefoon waardoor omgevingslawaai voor jou lijkt weg te vallen. Een fantastisch staaltje technologie. Toch bestaan er binnen het assortiment noise-cancelling koptelefoons nog een aantal verschillen. Lees dus nog snel even verder.

Welke soorten noise-cancelling zijn er en wat zijn de verschillen?

Er bestaan namelijk verschillende soorten noise-cancelling, elk met hun eigen voordelen en manier van werken. We doen ze graag voor je uit de doeken zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

1) Passive noise-cancelling

1) Passive noise-cancelling

De eerste vorm van noise-cancelling is ook de meest logische. Bij passieve noise-cancelling worden geluiden door je oortjes of de oorschelpen van je koptelefoon van buitenaf afgeblokt. De oorschelpen sluiten zodanig goed af dat ze je als het ware isoleren van het lawaai om je heen. Jij hoeft je muziek dus niet extra hard te zetten om ervan te genieten. En ook mooi meegenomen: deze vorm van noise-cancelling heeft natuurlijk geen extra energie of batterij nodig. Het werkt wel het beste wanneer de oortjes of koptelefoon echt op maat van jouw oren gemaakt zijn.

2) Active noise-cancelling

2) Active noise-cancelling

Active noise-cancelling gaat een stapje verder. Een extra microfoon in je koptelefoon vangt in dat geval de omgevingsgeluiden voor je op. Die geluiden ondergaan een analyse en transformeren in een antigeluid dat achtergrondgeluiden onderdrukt. Je kunt dit soort ruisonderdrukking normaal ook makkelijk aan- of uitzetten, zodat je soms tóch nog het achtergrondgeluid hoort. Dat kan bijvoorbeeld veiliger zijn in het verkeer. Het zorgt echter wel voor een heerlijke geluidservaring in lawaaierige plekken zoals vliegtuigen, treinen, enz.

3) Adaptive noise-cancelling

3) Adaptive noise-cancelling

Tot slot is er ook nog zoiets als adaptive noise-cancelling. Dit zou je de jongste telg uit deze technologische familie kunnen noemen. Adaptieve ruisonderdrukking richt zich op de volledige frequentie van het menselijk gehoor terwijl ‘gewone’ actieve noice-cancelling zich meestal op lagere frequenties focust.Daarnaast werkt de technologie in deze hoofdtelefoons meestal een pak sneller, waarbij het antigeluid zich in realtime aan de omgevingsgeluiden om je heen aanpast. Dit zorgt ook voor minder antigeluid als het plots rustiger om je heen is. En zo geniet jij altijd van de allerbeste geluidservaring.

Bekijk koptelefoons met noise-cancelling en ontdek de beste anc koptelefoons

Bekijk koptelefoons met noise-cancelling en ontdek de beste anc koptelefoons

Verlang jij naar wat minder ruis en een optimale geluidservaring? Kun je niet wachten om op een drukke trein van je favoriete nummer te genieten zonder vervelend omgevingslawaai? Of wil jij op kantoor ongestoord deelnemen aan een videocall zonder om de haverklap afgeleid te geraken door andere geluiden om je heen? Ontdek snel al onze noise-cancelling koptelefoons en geniet van een geruisloos moment.
Ben je geen fan van een hoofdtelefoon en ga je liever voor een kleiner model in je oor? Er bestaan ook heel wat draadloze oordopjes met noise-cancelling.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Sonos Ace: zorgvuldig ontworpen, meesterlijk getuned
Hoofdtelefoons

28. mei

Sonos Ace: zorgvuldig ontworpen, meesterlijk getuned

Sonos Ace is de allereerste Sonos-koptelefoon en sluit perfect aan bij hun high-end audio-assortiment. Je beleeft elke frequentie met maximale precisie en helderheid voor een exceptionele geluidservaring. Maximaliseer de meeslependheid met lossless streaming, ruimtelijke audio, dynamische hoofdtracking en noise-cancelling van topklasse. Meer weten? In dit artikel ontdek je alles over Sonos Ace.

28. mei

Lees meer over
Alles over spatial audio
Hoofdtelefoons

23. april

Alles over spatial audio

Spatial audio dompelt je onder in een muzikale ervaring die aanvoelt alsof je midden in een concertzaal staat. Ben jij een echte muziekfanaat? Dan is deze baanbrekende geluidstechnologie echt iets voor jou. Vind je je favoriete koptelefoon niet terug met de spatial audio-feature? Geen paniek, elk merk gebruikt namelijk een andere benaming. Daar vertellen we je op deze pagina meer over.

23. april

Lees meer over
airpods haperen - preview
Hoofdtelefoons

19. december

De oplossing voor AirPods die haperen

Als de audio van je Apple AirPods hapert of het geluid blikkerig klinkt of kraakt, kan dat verschillende redenen hebben. Hier vind je enkele veelvoorkomende oorzaken van haperende of krakende AirPods en wat je eraan kunt doen.

19. december

Lees meer over