MM logo red

Apple MacBook resetten

unknown description

Het resetten van je MacBook is bedoeld om de systeeminstellingen terug naar de fabrieksinstellingen te zetten en tegelijkertijd al je persoonlijke gegevens van de harde schijf te wissen. Dit kan bijzonder nuttig zijn als je tegen softwareproblemen aanloopt die niet op een andere wijze te verhelpen zijn, als je je MacBook wenst te verkopen of als je simpelweg opnieuw met een cleane installatie van je besturingssysteem van start wilt gaan.

Apple MacBook resetten

Apple MacBook resetten

Je reset je Apple MacBook naar de fabrieksinstellingen, wat alle persoonlijke gegevens en geïnstalleerde programma's van je harde schijf wist. Deze stap is vooral nuttig als je prestatieproblemen ervaart, je MacBook wilt verkopen of gewoon met een schone lei wenst te beginnen. Begin met het maken van een back-up van al je belangrijke gegevens, want de herinitialisatie wist alles van je harde schijf. Time Machine of cloudopslag zoals iCloud zijn hier goede opties voor. Daarna meld je jezelf af bij alle diensten verbonden aan je Apple-account, zoals iCloud, iMessage en iTunes. Hiervoor ga je naar 'Systeemvoorkeuren' en dan naar de betreffende secties. Bij het heropstarten van je MacBook, houd je de Command (⌘) en R toetsen ingedrukt om de herstelmodus te activeren.

Eens in deze modus, kies je 'Schijfhulpprogramma' om je harde schijf te wissen. Na deze stap keer je terug naar het hoofdmenu van de Recovery Utility en selecteer je 'Herinstalleer macOS'. Volg de aanwijzingen op het scherm om de herinitialisatie te voltooien. Zodra de reset klaar is, beschik je als het ware over een zo goed als nieuwe MacBook, klaar om te configureren of te verkopen.

2 opties om je MacBook te resetten

2 opties om je MacBook te resetten

Als je je MacBook wilt resetten, kan je uit 2 verschillende opties kiezen, afhankelijk van je specifieke noden.

  • De eerste methode, het herstellen van de SMC, of System Management Controller, is vooral handig als je problemen hebt met de batterij, het energiebeheer of de algemene prestaties van je toestel. Om dat te doen, zet je je MacBook uit, haal je de stroomkabel eruit en hou je de toetsen 'Shift', 'Control', 'Option' en de aan/uit-knop ongeveer 10 seconden lang ingedrukt. Nadat je ze hebt losgelaten, steek je de stroomkabel weer in en zet je je toestel aan.

  • De tweede methode, je MacBook terugzetten naar fabrieksinstellingen, is vooral aangewezen als je van plan bent om je toestel te verkopen of weg te schenken. Deze stap wist al je persoonlijke gegevens en installeert macOS opnieuw. Voordat je aan deze procedure begint, zorg je best voor een back-up van je belangrijke gegevens en meld je je af van al je accounts zoals Apple ID, iCloud en iMessage. Herstart daarna je MacBook in herstelmodus door de 'Command' en 'R' toetsen ingedrukt te houden tijdens het opstarten. Gebruik vervolgens het Schijfhulpprogramma om je harde schijf te wissen, en kies dan voor 'macOS opnieuw installeren'. Volg de aangegeven stappen om de procedure te voltooien.

Het verschil tussen het herinitialiseren van een MacBook Air en een MacBook Pro

Het verschil tussen het herinitialiseren van een MacBook Air en een MacBook Pro

De MacBook Air en de MacBook Pro zijn allebei laptopseries van Apple, maar ze richten zich op verschillende soorten gebruikers. Toch zijn de stappen om deze 2 types MacBooks te resetten grotendeels hetzelfde, dankzij hun gemeenschappelijke macOS-besturingssysteem. Het voornaamste verschil zit in de hardware en de functionaliteiten. Een MacBook Pro biedt bijvoorbeeld meer rekenkracht en betere grafische prestaties dan een MacBook Air. Dus als je tijdens de reset het besturingssysteem moet herinitialiseren, zal dit op een MacBook Pro doorgaans iets sneller verlopen. Nieuwere modellen van de MacBook Pro zijn ook uitgerust met snellere harde schijven of een krachtiger geheugen, wat het resetproces eveneens zal bespoedigen. Het is echter goed om te weten dat deze verschillen meestal vrij klein zijn en doorgaans weinig invloed hebben op het resetten zelf. Of je nu een MacBook Air of een MacBook Pro hebt, in grote lijnen volg je dezelfde stappen om je toestel terug naar de fabrieksinstellingen te zetten of om specifieke problemen aan te pakken, zoals bij een SMC-reset.