MM logo red

Hoe kies je de juiste printer voor je thuiskantoor?

unknown description

Als je als zovelen nog steeds thuis werkt, heb je een goede en betrouwbare printer nodig. Maar hoe kies je de ideale printer voor jouw thuiskantoor? Wij vertellen je hoe.

Wat ga je printen?

Wat ga je printen? - image

Vraag je eerst af wat voor documenten je wilt afdrukken. Als dat alleen tekst is, ga dan voor een monochrome (zwart-wit) laserprinter. Die zijn snel, betrouwbaar en kosten weinig per afdruk. Maar doorgaans zal je ook documenten met kleur willen printen. PowerPoint-presentaties en Excel-tabellen zijn heel slecht leesbaar als je ze zonder kleur afdrukt. Rapporten met tabellen, huiswerkjes van je kinderen en foto's: zonder kleur zijn ze maar niets. Dan kom je dus bij een kleurenprinter uit.

Kies je voor laser of inkjet?

Kies je voor laser of inkjet?

Als je alleen tekst nodig hebt, kies dan zoals gezegd best voor een monochrome laserprinter. Bij kleur kun je in principe zowel een kleurenlaserprinter als een inkjetprinter gebruiken. Een kleurenlaserprinter is tegenwoordig niet zo duur meer, en de kwaliteit is vergelijkbaar. Het grote verschil tussen beide is waarop je kunt printen. Met een laserprinter kun je alleen gewoon, dun kantoorpapier gebruiken. Met een inkjetprinter kun je ook dikker karton, wenskaarten en fotopapier gebruiken. Een inkjetprinter is dus veel veelzijdiger.
Wil je meer dan printen?

Wil je meer dan printen?

Een eenvoudige printer kan alleen maar printen. In een thuiskantoor kan het handig zijn voor een multifunctional of all-in-one printer te kiezen. Met zo'n toestel kun je documenten inscannen en als PDF- of Word-document bewaren. Handig om een artikel uit een tijdschrift door te sturen naar een collega of in je Google Drive te bewaren. Je kunt ingescande documenten ook meteen laten afprinten: dan heb je thuis je eigen kopieerapparaat.

Ga voor draadloos

Ga voor draadloos

Je kunt een printer aansluiten op de USB-poort van je computer. Maar het is veel handiger om je printer in je draadloos thuisnetwerk te plaatsen. Je hoeft dan niet vlak naast de printer te zitten, en het is makkelijker om de printer te delen met meerdere gebruikers of om te printen van op meerdere computers. Met de juiste apps kun je ook van op smartphones en tablets printen. Vandaag hebben (bijna) alle printers WiFi aan boord.

Let op de kosten

Let op de kosten

Een inkjetprinter is niet zo duur, maar als je veel print, kan de prijs van de inkt wel oplopen. Kies daarom best voor een printer waar direct al veel inkt is bijgeleverd. Deze werken niet met kleine inktpatronen, maar met grote, ingebouwde inkttanks die je kunt bijvullen met inkt uit een flesje. Dit systeem heet MEGATANK (bij Canon), EcoTank (bij Epson) en Smart Tank (bij HP). Bij de printer worden flessen voor elke kleur meegeleverd waar je duizenden pagina's mee kunt printen. Pas daarna moet je inkt bijbestellen.

Een handige manier om kosten te besparen, is dubbelzijdig afdrukken. Voor lange documenten heb je dan maar half zoveel papier nodig. Wil je dat doen, kies dan een printer die automatisch dubbelzijdig kan afdrukken.