MM logo red

De verschillen tussen een QWERTY- en AZERTY-toetsenbord

unknown description

QWERTY en AZERTY heeft alles te maken met de toetsenbordindeling, oftewel de volgorde waarop de letters zich op je toetsenbord bevinden. In België hanteren we praktisch enkel een AZERTY-indeling. Op deze pagina gaan we dieper in op de verschillen tussen QWERTY- en AZERTY-toetsenborden.

Wat is het verschil tussen AZERTY en QWERTY?

Wat is het verschil tussen AZERTY en QWERTY?

Een toetsenbord volgt een specifieke indeling, waarbij de plaatsing van de toetsen en letters van land tot land verschilt. De indeling is te herkennen aan de eerste 6 letters linksboven, waar ‘AZERTY’ of ‘QWERTY’ staat. Als je de SHIFT-toets bij een AZERTY-toetsenbord indrukt, dan typ je cijfers in plaats van leestekens. Bij een QWERTY is dit juist andersom. Nog een opmerkelijk onderscheid is het feit dat een QWERTY-toetsenbord oorspronkelijk voor de Engelse taal is ontworpen, terwijl AZERTY is afgestemd op het Frans.

Hoe ziet de indeling van een AZERTY-toetsenbord eruit?

Hoe ziet de indeling van een AZERTY-toetsenbord eruit?

Een AZERTY-toetsenbord dankt zijn naam aan de volgorde van de eerste 6 toetsen in de linkerbovenhoek. Dit toetsenbord gebruikt men voornamelijk in België en Frankrijk. Het is ontworpen om het typen van Franse teksten, waarin letters zoals ‘é’ en ‘ù’ vaak voorkomen, te vereenvoudigen. In vergelijking met een QWERTY-toetsenbord zijn de ‘Q’ en de ‘A’ omgewisseld en is de ‘M’ een rij naar omhoog verplaatst. Daarnaast zijn de ‘W’ en de ‘Z’ ook omgewisseld. Verder bevinden zich speciale tekens zoals het uitroepteken, het vraagteken en het euroteken op andere locaties.

Hoe is een QWERTY-toetsenbord ingedeeld?

Hoe is een QWERTY-toetsenbord ingedeeld?

In de meeste westerse landen gebruikt men het QWERTY-toetsenbord, genoemd naar de letters in de linkerbovenhoek. In tegenstelling tot een AZERTY-toetsenbord zijn speciale tekens zoals ‘à’ en ‘è’ niet rechtstreeks beschikbaar, maar vereisen ze toetsencombinaties. In Nederland en Engelstalige regio's is dit geen probleem, maar in België en Frankrijk gebruikt men deze tekens vaker, wat een QWERTY-toetsenbord voor Belgen en Fransen minder geschikt maakt.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Wat is de beste gaming-pc van 2024?
Computers

8. maart

Wat is de beste gaming-pc van 2024?

Zot van gamen? Dan is een gaming-desktop zeker iets voor jou. Een gaming-pc tilt je game-ervaring naar een ander niveau: hogere framerates en een stevige grafische kaart zorgen voor een pak realistischer spelplezier. Benieuwd naar de beste gaming-pc's van 2024? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van gaming-desktops en geven we je handige tips waar je op moet letten bij de aankoop.

8. maart

Lees meer over
Dit zijn de beste desktop pc’s van 2024
Computers

7. maart

Dit zijn de beste desktop pc’s van 2024

Desktop pc's bestaan in allerlei formaten en stijlen. Een groot voordeel van een desktopcomputer, vergeleken met bijvoorbeeld een laptop, is dat hij vaak sneller en krachtiger is voor dezelfde prijs. Maar welke desktop spant de kroon in 2024? En welk model is nu het best geschikt voor thuisgebruik en voor de veeleisende gamer? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de desktop pc's.

7. maart

Lees meer over
ebook downloaden - preview
Computers

20. februari

Hoe en waar download je e-books?

E-books download je eenvoudig via online platforms zoals Amazon Kindle, Google Play Books of lokale bibliotheekwebsites. Kies en betaal voor je boek, waarna het direct beschikbaar is op je e-reader, tablet of smartphone. Sommige bibliotheken bieden gratis downloads aan. In dit artikel gaan we hier uitgebreider op in.

20. februari

Lees meer over