MM logo red

Wat is een SSD?

Luca16 OKTOBER 2023
unknown description

Een SSD, of Solid State Drive, is een opslagapparaat dat gebruikmaakt van NAND-gebaseerd flashgeheugen in plaats van de draaiende schijven van een traditionele harde schijf (HDD). Door het ontbreken van bewegende delen zijn SSD's sneller, betrouwbaarder en verbruiken ze minder energie. Ze verbeteren de opstarttijd van computers, zorgen voor snellere gegevensoverdracht en verhogen de algemene prestaties.

Wat is een SSD?

Wat is een SSD?

Een SSD, ofwel Solid State Drive, is een soort opslagschijf die computers en andere toestellen gebruiken. In plaats van de oude Harde Schijf (HDD) met ronddraaiende platen en lees/schrijfkoppen, bewaart een SSD zijn data op NAND-flashgeheugenchips. Dit ontwerp heeft tal van voordelen. Ten eerste, omdat er geen bewegende delen aan te pas komen, zijn SSD's steviger en minder gevoelig voor mechanische defecten. Ze maken ook minder lawaai en worden niet zo warm. Ook laten ze toe om sneller bij je gegevens te kunnen. Computers met een SSD starten sneller op, apps openen vlotter en de algehele systeemprestaties zijn responsiever. Deze snelheid komt doordat SSD's meteen de nodige data kunnen vinden, terwijl HDD's soms even moeten wachten op de juiste positie van een schijf. Verder verbruiken SSD's minder stroom, wat zorgt voor een betere batterijlevensduur bij laptops. Ze zijn er in diverse formaten, zoals 2,5-inch, M.2 en NVMe, afgestemd op diverse noden en met verschillende snelheden. Ondanks dat de prijzen van SSD's gedaald zijn, kosten ze per gigabyte vaak nog wel meer dan de ouderwetse harde schijven.

Hoe installeer je een SSD?

Hoe installeer je een SSD?

Het installeren van een SSD op je pc begint met de nodige voorbereiding. Maak eerst en vooral een back-up van je belangrijke bestanden en schaf een SSD aan die compatibel is met je pc, zoals een 2,5-inch, M.2 of NVMe. Na je pc uitgezet en van de stroom gehaald te hebben, open je de behuizing of het toegangsklepje van je laptop. Bij een 2,5-inch SSD wissel je simpelweg de oude harde schijf in de HDD-bay en koppel je de data- en voedingskabels. Voor M.2 of NVMe SSD's zoek je de M.2 gleuf op je moederbord en steek je de SSD er schuin in, vervolgens schroef je hem vast. Na de installatie koppel je de pc terug aan en start je op. Zorg ervoor dat je het besturingssysteem op de SSD installeert of kloon je oude schijf naar de SSD. Als laatste stel je in de BIOS/UEFI de SSD in als je primaire opstartschijf.

SSD: kies je een interne of externe?

SSD: kies je een interne of externe?

Als je voor je computer een interne SSD kiest, dan wil je eigenlijk de hoofdopslag direct vervangen of groter maken, wat zorgt voor een serieuze snelheidsverhoging als je hem opstart, apps laadt of bestanden overzet. Door je hoofdopslag te vervangen door een interne SSD, profiteer je van directe integratie met je systeem, waardoor je de beste prestaties krijgt. Aan de andere kant heeft een externe SSD dan zo weer zijn eigen voordelen. Die is superhandig voor wie vaak de baan op moet en zijn bestanden makkelijk wil mee kunnen nemen, of voor wie gewoon simpelweg een back-up wil zonder zijn computer of pc open te moeten vijzen. Met een externe SSD zet je snel grote bestanden over tussen verschillende apparaten en heb je het voordeel van plug-and-play gemak. Kortom, de keuze tussen een interne en externe SSD hangt af van je specifieke behoeften: ofwel prestatie-integratie, ofwel flexibiliteit en draagbaarheid.

Wat is het verschil tussen een HDD en een SSD?

Wat is het verschil tussen een HDD en een SSD?

Een HDD, ofwel Hard Disk Drive, en een SSD, ofwel Solid State Drive, dienen allebei als opslag voor computers, maar ze verschillen fundamenteel van elkaar in werking en ontwerp. Een HDD slaat informatie op magnetische wijze op draaiende schijven, de zogenaamde 'platters', en om data te lezen of te schrijven, bewegen lees/schrijf-koppen over deze schijven. Dit mechanisch proces laat HDD's dikwijls trager werken dan SSD's. Een SSD daarentegen steunt op flashgeheugen, wat betekent dat er geen bewegende onderdelen zijn. Deze technologie zorgt ervoor dat data bijna onmiddellijk wordt gelezen of geschreven, waardoor computers sneller opstarten en bestanden vlugger openen. Daarbij blijken SSD's meestal duurzamer en zuiniger in energieverbruik dan HDD's, voornamelijk omdat ze geen bewegende delen hebben die kunnen slijten of beschadigen. Alhoewel de prijzen van SSD's gedaald zijn, kosten ze vaak nog meer per opgeslagen gigabyte dan HDD's.

Welke soorten SSD’s zijn er?

Welke soorten SSD’s zijn er?

Solid State Drives (SSD's) hebben het opslaglandschap grondig door elkaar geschud met hun bliksemsnelle snelheden en betrouwbaarheid. Je kan SSD's in verschillende groepen opdelen op basis van hun vorm en aansluiting.

  • SATA SSD's: dit zijn de gangbaarste en de eersten die we zagen verschijnen. Ze maken gebruik van de SATA-aansluiting, die initieel voor harde schijven werd bedacht. Daardoor zijn ze doorgaans trager dan de nieuwere modellen.
  • NVMe SSD's: deze SSD's maken gebruik van de PCI Express (PCIe) aansluiting, wat zorgt voor veel snellere overdrachtssnelheden in vergelijking met SATA.
  • M.2 SSD's: een fijn en compact model dat zowel SATA als PCIe (NVMe) aansluitingen aankan. Door hun formaat vind je ze dikwijls terug in laptops.
  • U.2 SSD's: deze lijken qua snelheid op M.2's, maar zijn bedoeld voor grotere toestellen zoals werkstations en servers.

De beste keuze hangt af van wat je nodig hebt, je budget, en de compatibiliteit met je toestel.

Welke SSD heb ik nodig?

Welke SSD heb ik nodig?

De keuze voor een SSD hangt af van je specifieke behoeften en je systeem. Voor alledaags gebruik en een beperkt budget zijn SATA SSD’s een goede keuze, maar als je op zoek bent naar hogere snelheden, overweeg dan een NVMe SSD. M.2 SSD’s zijn geschikt voor dunne laptops vanwege hun compactheid. U.2 SSD’s zijn meer voor professionele systemen. Let ook op de capaciteit: voor basisgebruik is 250 GB of 500 GB meestal genoeg, maar voor intensiever gebruik of veel opslag kies je beter voor 1 TB of meer. Check altijd de compatibiliteit met je apparaat voordat je koopt.

Bekijk soortgelijke artikelen
Hoe kies je een nieuwe iMac?
Computers

7. Mayo

Hoe kies je een nieuwe iMac?

Apple pakt de lancering van een nieuwe iMac altijd groots aan. Hun nieuwe toestellen brengen namelijk doorgaans innovatieve eigenschappen met zich mee. Door deze nieuwe functies is het niet altijd vanzelfsprekend om door het bos de bomen nog te zien. Hoe kies je nu de juiste nieuwe iMac voor jouw doelen? We geven je tips om te bepalen welke iMac het beste bij jou past.

7. Mayo

Lees meer over
Alles over DLNA
Computers

29. Abril

Alles over DLNA

Zonder dat je het beseft, maak je waarschijnlijk dagelijks gebruik van DLNA. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van een film van je gsm naar je televisie of het afspelen van muziek via een draadloze speaker. Maar wat is DLNA eigenlijk en hoe werkt het? In dit artikel vertellen we je alles over draadloze communicatie via DLNA.

29. Abril

Lees meer over
Je geschiedenis wissen in Chrome
Computers

23. Abril

Je geschiedenis wissen in Chrome

Heb je iemand anders zijn laptop gebruikt? Ben je een verrassingsreis aan het organiseren op een gezamenlijke laptop? Er zijn verschillende redenen waarom je je geschiedenis in Chrome zou willen wissen. Het is een eenvoudige klus waarvoor je geen IT-expert hoeft te zijn of nodig hebt. Op deze pagina helpen we je met het verwijderen van je geschiedenis in Chrome.

23. Abril

Lees meer over