Mediamarkt Logo
Kies een winkel
Toon alle winkels
MM logo red

Ergonomisch werken: tips en voordelen

unknown description

Wil je op een veilige, gezonde en efficiënte manier je werk uitvoeren? Dan stem je best je werkomgeving op je lichaam en activiteit af. Om dit te doen, volg je de basisregels van ergonomisch werken. Op deze pagina zetten we enkele tips op een rij en geven we mee wat de voordelen van ergonomisch werken zijn.

Wat is ergonomisch werken?

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken betekent dat je tijdens het werken een correcte lichaamshouding aanneemt. Hierdoor voorkom je onder meer fysieke klachten en ben je productiever. Er bestaan enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen om ergonomisch te werken. Zo stel je bijvoorbeeld je bureau en bureaustoel op de juiste hoogte in naargelang je zithouding en lichaamsbouw om te voorkomen dat je je schouders, nek en rug belast. Ook als je geen zittend beroep hebt, is het belangrijk om ergonomisch te werk te gaan. Langdurige herhalende bewegingen, zoals bijvoorbeeld bij bandwerk in een fabriek, veroorzaken immers overbelasting van bepaalde spieren en gewrichten. Dit vermijd je door afwisseling in je routine te brengen en korte rustmomenten in te lassen.

Waarom is ergonomisch werken belangrijk?

Waarom is ergonomisch werken belangrijk?

Een job die je in een comfortabele werkomgeving uitvoert, doe je simpelweg beter. Meer comfort en betere prestaties zijn dan ook meteen de 2 voornaamste voordelen van ergonomisch werken.

Natuurlijk is het net iets genuanceerder dan dat. Door een ergonomische houding aan te nemen, verklein je het risico op lichamelijke klachten, zoals nek-, schouder- en rugpijn. Een correcte lichaamshouding vermindert ook de kans op blessures. Ergonomisch werken verhoogt dus niet alleen je comfort; het is ook positief voor je gezondheid.

Een ergonomische werkplek leidt bovendien tot een hogere productiviteit. Doordat je comfortabel kunt werken, word je minder snel moe en kun je je langer op je taak focussen.

Welke ergonomische producten zijn er?

Als je elke dag urenlang achter je computer zit, loont het de moeite om voor ergonomische pc-accessoires te opteren. Die zijn ontworpen om je zithouding te verbeteren en bepaalde fysieke klachten te voorkomen.

Welke ergonomische producten zijn er?

Zo heb je ergonomische muizen die de belasting op je pols, arm en schouder verminderen en zo het risico op Repetitive Strain Injury (RSI) verkleinen. Een ergonomische muis heeft een rond, comfortabel ontwerp, waardoor je de muis op een natuurlijke manier vasthoudt. Sommige ergonomische computermuizen zijn met een trackball uitgerust. Dat is een balletje onderaan de muis dat ervoor zorgt dat je je arm en pols minder hoeft te bewegen om de cursor te verplaatsen.

Verder bestaan er ook ergonomische toetsenborden. Die laten je dankzij hun aangename design toe om je polsen en armen in een neutrale positie te houden terwijl je werkt. Vele ergonomische toetsenborden hebben een gebogen ontwerp en een ingebouwde polssteun om de druk op je polsen te verminderen.

5 tips om ergonomisch te werken

Ben je op zoek naar praktisch advies dat je vandaag nog kunt toepassen om een veiligere, gezondere werkhouding aan te nemen en je werkomgeving efficiënter te maken? Volg dan de volgende 5 tips om ergonomisch te werken.

5 tips om ergonomisch te werken
  1. Lang in dezelfde houding werken heeft een vermoeiend effect op het lichaam. Zorg er daarom voor dat je tussendoor op regelmatige tijdstippen beweegt. Ga bijvoorbeeld even naar buiten, duik de keuken in voor een verse kop koffie, of doe een korte, eenvoudige work-out.
  2. Ga rechtop in je bureaustoel zitten en zet beide voeten stevig op de grond. Zo vermijd je dat je onbewust naar voren schuift op het zitvlak van je stoel en zo te veel druk op je wervelkolom uitoefent.
  3. Opteer voor een verstelbaar bureau, zoals een zit-stabureau. Dat motiveert je om tussen zittend en staand werken af te wisselen, zodat je niet langdurig in dezelfde houding blijft zitten. Door af en toe te gaan staan, stimuleer je ook je bloedsomloop.

5 tips om ergonomisch te werken

4. Zet je beeldscherm in het midden van je bureau, zodat je recht voor je kunt kijken en je nekspieren niet overbelast. De bovenkant van het scherm staat idealiter op ooghoogte. Je kunt eventueel een computerstandaard gebruiken om je pc hoger te plaatsen.

5. Moet jij voor je werk vaak voorwerpen tillen? Gebruik zoveel mogelijk je benen om zware objecten op te heffen en ga altijd door je knieën. Zo voorkom je dat al het gewicht op je rug en wervelkolom terechtkomt.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips
Computers

Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?
Tablets

Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?

Lees meer over