MM logo red

Mobiele trends voor 2022: duurzamere en zuinigere toestellen

unknown description

Wie zou ooit hebben voorspeld dat mobiele toestellen bijna volledig de zware, logge desktop-pc zou verdrukken? Anno 2022 is dat nochtans wel het geval. Je laptop en smartphone, en misschien wel je tablet, zijn de toestellen waarmee je alles doet. Maar wat kun je nog verwachten qua nieuwe evoluties bij deze alleskunners?

Oled in opmars

Oled in opmars

Bij tv’s, smartphones en tablets zijn OLED-schermen al lang heel gegeerd. Bij laptops daarentegen heeft het wel lang geduurd vooraleer de beeldtechnologie doorbrak. Waarom? Omdat de grote vraag naar OLED bij andere producten maakte dat er niet genoeg (betaalbare) OLED-schermen overbleven om ook in laptops te stoppen, bijvoorbeeld. En in sommige werkomstandigheden is een LCD-scherm ook gewoon handiger, bijvoorbeeld in een felverlichte omgeving. Maar in 2022 verandert dat helemaal. Laptops met OLED-schermen bijvoorbeeld bereiken nu al de winkel, en het worden er alleen maar meer. En dat is fijn nieuws voor video- en fotoliefhebbers: zij genieten nu van het diepe contrast en de levendige kleuren waar de technologie voor bekend staat.

Nieuwe vormen

Van op grote afstand lijkt de evolutie bij laptops en smartphones al jaren te vertragen. Misschien is dat wel zo qua vorm en design, maar dan negeer je wel spectaculaire spitstechnologie zoals plooibare schermen en vingerafdruksensors en camera’s die onder het scherm verstopt zijn. Dankzij deze onopvallende, maar cruciale doorbraken heb je tegenwoordig smartphones met heel grote schermen die toch nauwelijks forser zijn dan de toestellen van enkele jaren geleden. De schermen zijn dan wel gegroeid, de grote randen errond zijn helemaal afgeslankt – en soms zelfs compleet verdwenen. Een win-winsituatie noemen ze dat.

Twee is beter dan één

Twee is beter dan één

Over laptopschermen gesproken: wat is beter dan één scherm? Twee natuurlijk! Althans, dat denken sommige fabrikanten. Er zijn al voorzichtige experimenten geweest met mobiele computers die over een tweede display beschikten. Bijvoorbeeld de Apple's MacBook Pro met Touchbar of de Asus ZenBook-modellen met een tweede scherm net boven het toetsenbord. Recent lekten ook beelden van een Lenovo-laptop met een extra scherm net rechts van het toetsenbord. Dat doet vermoeden dat we in 2022 wel meer laptops gaan zien die de stap naar een tweede scherm maken. Zo’n tweede scherm lijkt je misschien een overbodige toevoeging, maar het is wel iets vernuftig. Het is minder bedoeld als een manier om iets extra te tonen, dan wel een manier om je een virtueel toetsenbord te geven waarop toetsen tonen die passen bij een bepaalde app. In een fotobewerker zie je er bijvoorbeeld speciale effectenfuncties verschijnen. Of in een game toont het snelkoppelingen om je wapen te herladen of een kaart op te roepen.

Het jaar elf

Net voor het jaareinde introduceerde Microsoft Windows 11. Koop je in 2022 een laptop of pc, dan is deze nieuwe versie van het vertrouwde besturingssysteem er gegarandeerd op geïnstalleerd (of mag je gratis upgraden). Windows 11 brengt een aantal interessante verbeteringen. Een van de leukste is bijvoorbeeld de sterke integratie tussen Windows en Android. Koppel je Android-smartphone aan je laptop en opeens zie je Whatsapp-berichten op je bureaublad verschijnen. Tijdens het werken op berichten reageren wordt zo nog makkelijk. Ook fijn is dat je foto’s op je smartphone nu heel eenvoudig overzet en bewerkt op je laptop – wat veel handiger is dan op een klein smartphonescherm. En het gaat nog verder: je kunt elke app op je Android-toestel spiegelen op je Windows 11-toestel. In de toekomst hoef je die koppeling met je smartphone zelfs niet te leggen, want de nieuwe Windows-versie zal Android-apps zelf kunnen draaien.

Nieuwe richting voor tablets

Nieuwe richting voor tablets

Iedereen houdt wel van tablets, maar heel wat mensen blijken genoeg te hebben aan die grotere smartphone die ze net kochten. En toen kwam COVID-19 en bleek zo’n tablet toch nuttiger dan gedacht. Want het is meer dan een toestel om ‘s avonds aan couchsurfing te doen of snel een serie mee te pikken omdat je partner de tv heeft ingepalmd voor het voetbal. Zo blijken krachtigere tablets ook makkelijk om te bouwen tot laptops voor schoolwerk of ideale toestellen voor online meetings. En dat heeft de evolutie van tablets weer nieuw leven ingeblazen. In 2022 zien we verschillende nieuwe modellen verschijnen, zowel betaalbare toestellen met steeds grotere schermen als meer high-end tablets die je kunt uitbreiden met pennen en toetsenborden. En qua rekenkracht doen ze helemaal niet onder voor een laptop.

Polsdokter

De grens tussen smartwatches en activiteitentrackers is soms heel vaag. Een fitnessarmband lijkt vooral de goede keuze voor mensen die zich willen richten op sportieve prestaties. Ook op de meeste sportwatches vind je heel wat sportieve functies, maar daar stopt het vaak niet. De betere smartwatch krijgt steeds meer sensors en meetfuncties, waardoor deze slimme horloges zich opwerpen als bewaker van je gezondheid. En dat is veel ruimer dan je sportprestaties in kaart brengen of je coachen bij het trainen voor de 20 km van Brussel. Zo zijn er verschillende smartwatches met ingebouwde elektrocardiogramfunctie of een bloedsaturatiemeter. In 2022 wordt dat verruimd met nog meer gezondheidsfuncties, zoals een glucosemeter om je suikerspiegel te bepalen. En dat zou goed nieuws zijn voor de vele diabetespatiënten. Voeg daarbij eSIM-capaciteit zodat je kunt bellen vanaf je pols, en die smartwatch wordt echt een redder in nood.

Meer kleurrijke designs

Meer kleurrijke designs

We weten het niet zeker, maar in 2022 zien we misschien wel gedurfdere designs bij smartphones en andere mobiele toestellen. Zo zie je nu al dat fabrikanten meer kleuropties aanbieden dan vroeger. Enkel wit of zwart volstaat niet meer om mensen te verleiden, je moet ook hippere kleurversies aanbieden. Opvallend is dat sommige merken ook echt hun best doen om je modieuze kleurtjes te bieden. En dat is best gewaagd, want zo’n fabrikant moet gokken dat het de juiste modekleur kiest, vele maanden voor het toestel in de winkels ligt.

Geen laadkabel nodig

Draadloos laden bestaat al even, maar het is nu echt aan een opmars bezig. Zo zullen in 2022 de meeste smartphones en zelfs sommige laptops over deze handige eigenschap beschikken. Ook oortjes, hoofdtelefoons en smartwatches ga je steeds vaker kunnen opladen door ze op een draadloze lader te leggen. Waarom komt die grote doorbraak nu pas? Aanvankelijk was draadloos laden veel trager dan via een kabel, en al helemaal in vergelijking met de snellaadfuncties via USB. In het ene geval moest je vijf uur wachten op een volle batterij, terwijl je bij snelladen misschien na een uur of minder verder kon. Gelukkig is de draadloze laadtechnologie verder ontwikkeld en gaat het nu veel sneller. Als je echt gehaast bent, doe je het wel via een kabel. Maar vaak is het gewoon veel handiger om je smartphone op je bureau of nachtkastje neer te leggen op zo'n lader. Dat je een smartphone moet opladen is onvermijdelijk. Maar het hoeft minder vaak. Nieuwe smartphones zijn immers zuiniger dan voorheen, onder andere dankzij slimme stroombesparingsfuncties. Zien we in 2022 een smartphone die je echt drie dagen lang kunt gebruiken zonder te laden? Uitdagend, maar wie weet …

Andere vormen

Andere vormen

De meeste mobiele toestellen zullen in het nieuwe jaar ongeveer dezelfde vorm hebben als in 2021. Toch ga je wat meer keuze hebben als je iets anders zoekt. Plooibare schermen zijn bijvoorbeeld helemaal volwassen geworden. Een doorbraak die vooral door Samsung geforceerd is met de Galaxy Z Flip- en Z Fold-modellen. Vooralsnog vind je schermen die je kunt plooien enkel in het topsegment, maar het zou ons niet verbazen als je in 2022 ook plooibare smartphones vindt in de middenklasse. Nog nieuwe vormen en ontwerpen? Dat wordt afwachten!

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Hoeveel opslagruimte heb je nodig voor je desktop-pc?
Laptops

17. Mayo

Hoeveel opslagruimte heb je nodig voor je desktop-pc?

Hoeveel opslagruimte je desktop-pc vereist, is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het gebruiksdoel van je pc speelt een grote rol, net als het soort bestanden dat je vaak gebruikt en bewaart. Om te weten hoeveel opslagruimte je nodig hebt, is het natuurlijk belangrijk om te begrijpen hoeveel plaats bepaalde bestanden innemen. Lees er meer over in dit artikel.

17. Mayo

Lees meer over
Kies je voor een SSD of harde schijf?
Computer & Multimedia

10. Mayo

Kies je voor een SSD of harde schijf?

De SSD of HDD is het interne geheugen van je desktop, laptop of NAS. Het bepaalt hoeveel gegevens je kan opslaan zonder de nood aan extern geheugen. Bovendien heeft het ook invloed op de opstarttijd van je pc, het tempo van de gegevensoverdracht en de algemene presentaties van je toestel. Maar wat is juist het verschil en kies je in jouw situatie beter voor SSD, of toch voor HDD?

10. Mayo

Lees meer over
iPad vs. Samsung-tablet
Tablets

7. Mayo

iPad vs. Samsung-tablet

iPads en Samsung-tablets zijn en blijven razend populair. Ze bieden je de vrijheid om overal te werken en ontspannen, zonder dat je een bureau of toetsenbord nodig hebt. Dat is handig voor onderweg. Deze tablets hebben overeenkomstige kwaliteiten en functies die goed op elkaar zijn afgestemd. Welke tablet is nu het meest geschikt voor jou? In dit artikel maken we een uitgebreide vergelijking.

7. Mayo

Lees meer over