MM logo red

Mogen powerbanks mee in het vliegtuig?

Luca9 NOVEMBER 2023
unknown description

Powerbanks welkom zijn aan boord van vliegtuigen, maar het is ook van vitaal belang om bepaalde richtlijnen te volgen om hun veilige aanwezigheid te waarborgen. Ontdek waarom het belangrijk is om powerbanks in je handbagage te bewaren in plaats van in je ruimbagage, en leer meer over de maximale capaciteitslimieten die luchtvaartmaatschappijen hanteren voor deze handige apparaten.

Powerbanks in je handbagage

Powerbanks in je handbagage

Powerbanks zijn handige draagbare apparaten die je kan gebruiken om je elektronische apparaten op te laden als je onderweg bent. Ben je van plan om een powerbank op een vlucht mee te nemen, dien je je powerbank altijd in je handbagage op te bergen. Dit komt omdat powerbanks lithiumbatterijen bevatten, die een potentieel risico op oververhitting of kortsluiting met zich meebrengen.

Luchtvaartmaatschappijen hebben doorgaans regels voor het meenemen van powerbanks aan boord, vaak gebaseerd op hun capaciteit, uitgedrukt in wattuur (Wh) of milliampère-uur (mAh). Luchtvaartmaatschappijen hanteren een maximale capaciteitslimiet voor de powerbanks die je aan boord mag meenemen: 100 Wh of 27.000 mAh. Over het algemeen staan ze maximaal 2 powerbanks per persoon toe, met een totale capaciteit van 100 Wh of 27.000 mAh. Het is ook raadzaam om je powerbank(s) bovenin je handbagage te bewaren, omdat de douane ze mogelijk wil inspecteren.

Mogen powerbanks in je ruimbagage?

Mogen powerbanks in je ruimbagage?

Het is ten strengste verboden om powerbanks tijdens een vlucht in je ruimbagage te plaatsen, en dit heeft alles te maken met de aard van deze draagbare opladers. Powerbanks zijn uitgerust met lithium-ionbatterijen, die gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen en dus brandgevaarlijk kunnen zijn. Het risico van oververhitting of kortsluiting is reëel, vooral als ze zich in de drukcabine van een vliegtuig bevinden, waar de temperatuur- en drukveranderingen aanzienlijk zijn. In het geval van een incident met een powerbank in de ruimbagage is het moeilijker om snel in te grijpen omdat het cabinepersoneel niet onmiddellijk toegang heeft tot het bagagecompartiment.

Daarom eist IATA, de overkoepelende organisatie die wereldwijd luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, dat je je powerbanks altijd in je handbagage bewaart, waar eventuele problemen snel kunnen worden aangepakt. Zorg ervoor dat je powerbank voldoet aan de specifieke voorschriften van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt om eventuele ongemakken tijdens je reis te voorkomen.

Welke powerbank kies je best voor tijdens het vliegen?

Welke powerbank kies je best voor tijdens het vliegen?

Bij het kiezen van een powerbank voor gebruik tijdens het vliegen zijn er aantal belangrijke punten waar je best rekening mee houdt. Allereerst, verifieer of de powerbank aan de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij voldoet. De meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren beperkingen op basis van de capaciteit van de powerbank. Opteer dus voor een powerbank die binnen de toegestane limieten valt, meestal rond de 100 Wh of 27.000 mAh. Powerbanks met een capaciteit van meer dan 43.000 mAh zijn sowieso strikt verboden. Binnen het bereik van 27.000 mAh en 43.000 mAh mogen ze soms wel mee aan boord, maar enkel na overleg met de luchtvaartmaatschappij. Neem daarom van tevoren contact met hen op.

Daarnaast is het handig om te investeren in een powerbank met meerdere oplaadpoorten, zodat je diverse apparaten zoals smartphones, tablets of laptops tegelijkertijd kan laden, vooral tijdens lange vluchten. Ook is het gewicht van de powerbank een belangrijke overweging, aangezien je beperkt bent tot een bepaald gewicht voor je handbagage. Kies dus voor een powerbank die voldoet aan de voorschriften zonder je handbagage te zwaar te maken. Tot slot, zorg ervoor dat de powerbank voldoende capaciteit heeft om je apparaten tijdens de vlucht volledig op te laden.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn