MM logo red

Wat is VoIP en hoe werkt het?

unknown description

VoIP staat voor ‘Voice over Internet Protocol’. Dat lijkt misschien een hele mond vol, maar het betekent eigenlijk zoveel als via het internet draadloos telefoneren. Hoe werkt VoIP nu precies en wat heb je ervoor nodig? We lijsten de voor- en nadelen op en vertellen je alles wat je over VoIP-bellen zou moeten weten.

Wat is VoIP en hoe gebruik je het?

Wat is VoIP en hoe gebruik je het?

VoIP is een technologie waarmee je telefoongesprekken via internet voert in plaats van via de traditionele telefoonlijn. Deze technologie zet je stemgeluid in digitale signalen om en stuurt die naar de persoon met wie je praat. Je kent VoIP misschien al van WhatsApp of Skype, want beide platformen werken met deze technologie om je toe te laten met mensen van over de hele wereld te communiceren. Je gebruikt VoIP door een speciale VoIP-telefoon aan te schaffen of door middel van software of apps op je mobiele apparaat die deze technologie ondersteunen. Bovendien kun je met VoIP vaak ook multimediabestanden zoals afbeeldingen en filmpjes versturen.

Hoe werkt VoIP-bellen?

Hoe werkt VoIP-bellen?

Als je belt via internet, zet VoIP het analoge geluid van je stem in digitale gegevens om. De technologie splitst die gegevens in pakketten op en verzendt ze naar de ontvanger van het gesprek. VoIP voegt vervolgens alle pakketten opnieuw samen en zet de digitale gegevens terug in analoge signalen om. Zo kan de persoon aan de andere kant van de lijn je stem horen. De kwaliteit van internettelefonie hangt van de internetverbinding af. Zorg dus voor een stabiel signaal. Wil je niet vanaf je smartphone, tablet of computer VoIP-bellen, maar met een vaste telefoon? Dat kan met een VoIP-abonnement. Of ga voor een VoIP-telefoon met een speciaal nummer dat alleen met internettelefonie werkt.

De voor- en nadelen van bellen via het internet

Voice over Internet Protocol stelt je in staat om wereldwijd te bellen. Bovendien zijn er heel wat programma’s en apps, zoals Skype, Zoom en WhatsApp, waarmee je dit ook nog eens gratis doet. Je hebt natuurlijk wel een internetabonnement nodig om te VoIP-bellen. Een ander pluspunt van bellen via het internet is dat je vanaf meerdere apparaten kunt bellen. Daarnaast kun je via VoIP-diensten meestal ook videogesprekken voeren. Er zijn ook enkele nadelen: VoIP is sterk afhankelijk van je internetverbinding en werkt mogelijk niet in het geval van een stroomonderbreking. Omdat VoIP via internet verloopt, dien je bovendien de nodige beveiligingsmaatregelen te nemen om je privacy te garanderen.

Wat heb je nodig voor VoIP?

Wat heb je nodig voor VoIP?

Om Voice over Internet Protocol te gebruiken, heb je een betrouwbare internetverbinding nodig en een toestel dat de VoIP-technologie ondersteunt. Dat kan een speciale VoIP-telefoon zijn, maar evengoed een smartphone of tablet met VoIP-apps of een computer met VoIP-software. Als je met een VoIP-telefoon belt, heb je wel een SIP-account nodig. Dat houdt in dat je een telefoonnummer toegewezen krijgt dat alleen via het internet bereikbaar is. Wil je je bestaande vaste telefoon gebruiken voor internettelefonie? Als je een VoIP-abonnement afsluit, krijg je een modem waarop je je analoge telefoon kunt aansluiten.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips
Computers

Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over
Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?
Tablets

Tablets vergelijken: wat is de beste tablet voor jou?

Lees meer over