MM logo red

Dit zijn de beste tv-series van de jaren ’70, ’80, ’90, ’00 en ’10

unknown description

Vandaag wordt er meer over tv-series dan over films gepraat, maar goeie series zijn van alle tijden. Van 'Colombo' via 'The Sopranos' tot 'Game of Thrones', dit zijn beste tv-series van de voorbije halve eeuw.

De jaren '70

Charlie’s angels

Natuurlijk zijn er de films, maar die waren er nooit geweest zonder de originele reeks rond de drie iconische, moderne actieheldinnen. 'Charlie's Angels' bepaalde wanneer je voor tv zou zitten en welk kapsel in was. Sterke, vindingrijke dames die taaie missies van een mysterieuze opdrachtgever volbrachten. Girlpower voor dat woord bestond.

Columbo

Politiedetective Moordzaken Columbo zag eruit als een landloper, reed met een schroothoop op vier wielen en leek altijd ietwat verward. In de jaren '70 en lang daarna een uniek verschijnsel in misdaadseries. Maar het was precies die misleidende indruk waarmee hij wekelijks een moordenaar op het verkeerde been zette en ontmaskerde.

Andere topseries uit de jaren '70

'Fawlty Towers', 'Dallas', 'M.A.S.H.', 'Happy Days', 'All in the Family', 'Taxi', 'The Love Boat', 'Mork & Mindy', 'CHiPS', 'Streets of San Francisco', 'Kojak', 'The Dukes of Hazzard', 'The Fall Guy' en 'Man from Atlantis'.

De jaren '80

Hill street blues

"Te gewelddadig, te sexy, te grimmig." Zo oordeelde de tv-zender toen ze de eerste afleveringen van de politiereeks 'Hill Street Blues' te zien kregen. De makers liepen ver voor op hun tijd en de serie is nog altijd de blauwdruk voor realistische scenario's, sterk politiedrama en verhaallijnen die over meerdere episodes liepen.

The Simpsons

Time noemde het de beste tv-serie van de twintigste eeuw en wanneer we dit schrijven, telt deze volwassen animatiereeks maar liefst 684 episodes! 'The Simpsons' is een parodie op de Amerikaanse cultuur, maar vooral een verzameling van hilarische figuren en totaal van de pot gerukte scenario's.

Andere topseries uit de jaren '80

'Star Trek - Next Generation', 'North and South', 'Alf', 'Miami Vice', 'The Wonder Years', 'The A-Team', 'Knight Rider', 'Married with Children', 'Magnum P.I.', 'Who’s the Boss', 'MacGyver', 'Full House', '21 Jump Street', 'Cheers' en 'Tour of Duty'.

De jaren '90

The X-FILES

Een mix van 'het monster van de week', een verschillende seizoenen overkoepelende samenzweringstheorie en een ongeziene chemie tussen de twee hoofdrolspelers. In 'The X-Files' werden de rationele Dana Scully en de minder sceptische Fox Mulder belast met het onderzoek naar vreemde, mogelijk bovennatuurlijke fenomenen.

The Sopranos

Dankzij 'The Sopranos' denken we bij gangsters niet langer aan de berekende, ijskoude criminelen uit 'The Godfather', maar aan schokkend alledaagse kerels met een buikje in een trainingspak. Tijdens zijn therapiesessies na een paniekaanval leren we hoe familiehoofd Tony Soprano zijn gezin en illegale activiteiten in evenwicht tracht te houden.

Andere topseries uit de jaren '90

'NYPD Blue', 'The Fresh Prince of Bel-Air', 'Buffy The Vampire Slayer', 'Beverly Hills 90210', 'Twin Peaks', '3rd Rock from the Sun', 'Friends', 'The West Wing' en 'South Park'.

De jaren '00

Breaking Bad

Walter White is een gedeprimeerde chemieleraar die voor zijn uitzichtloze situatie maar één oplossing ziet: drugs brouwen. In de vijf onvergetelijke seizoen van 'Breaking Bad' zien we hem transformeren van een getalenteerd, maar interim-methamfetaminekok tot een meedogenloze speler in de criminele drugswereld.

The Wire

'The Wire' verkent de onderbuik van Baltimore langs de kant van criminelen en politiedetectives. Oncomfortabel geloofwaardig en niet te beroerd om de moeilijke vragen te stellen, noch om toe te geven dat er geen kant-en-klaar antwoord bestaat. Destijds vielen de kijkcijfers tegen, maar vandaag geldt 'The Wire' als een van de beste tv-series ooit gemaakt.

Andere topseries uit de jaren '00

'The Big Bang Theory', 'Mad Men', '24', 'Lost', 'The Office', 'Deadwood', 'Gillmore Girls', 'Weeds', 'Modern Family', 'Dexter', 'Californication', 'True Blood', 'Sons of Anarchy', 'Desperate Housewives', 'House M.D.', 'Band of Brothers' en 'Oz'.

De jaren '10

Game of Thrones

Zelfs als je 'Game of Thrones' niet gezien zou hebben, dan heb je er zeker van gehoord. Een complexe, brutale en spectaculaire mix van politieke machtsspelletjes, apocalyptische dreigingen en een haast bescheiden dosis fantasy. Een serie ook die er niet voor terugschrok om meedogenloos te 'snoeien' in zijn twee dozijn hoofdrolspelers.

True Detective

Oké, sommigen vonden het tweede seizoen van 'True Detective' iets minder, maar nummer 1 en 3 steken met kop en schouders boven elke concurrentie uit. Met telkens een nieuwe setting, hoofdrolspelers en verhaal is de enige constante kwaliteit. Kwaliteit in acteerprestaties, in slimme scenario’s en in een sfeertje dat je achteraf zo snel mogelijk wilt weg douchen.

Andere topseries uit de jaren '10

'House of Cards', 'The Newsroom', 'Big Little Lies', 'The Walking Dead', 'Homeland', 'Sherlock', 'The Killing', 'Orange is the New Black', 'Better Call Saul', 'The Leftovers', 'The Crown', 'The Bridge', 'Fargo', '30 Rock', 'Mr. Robot', 'The Handmaid's Tale', 'Peaky Blinders', 'Boardwalk Empire', 'The Americans' en 'Daredevil'.