MM logo red

In welke volgorde bekijk je de Star Wars-films best?

unknown description

Er zijn films, boeken en tv-series, maar die verschijnen helemaal niet in chronologische volgorde. Twintig jaar na de eerste trilogie bracht George Lucas een trilogie van prequels uit. Je loopt in het Star Wars-universum gemakkelijk verloren. Waar in het rijtje past de nieuwste film, ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’?

Star Wars, verschijningsdata

Star Wars, verschijningsdata

Stel je voor: je beste vriend(in) heeft nooit 'Star Wars' gezien heeft, en vraagt je waar hij/zij moet beginnen. We laten alle boeken en computergames even terzijde, dat zijn er immers erg veel (meer dan 381, zo blijkt). Voor je je waagt aan een degelijk advies is het goed om te vertellen wanneer alle films uitkwamen in de bioscoop.

1977: Star Wars Episode IV: A New Hope

1980: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

1983: Star Wars Episode VI: Return of the Jedi

1999: Star Wars Episode I: The Phantom Menace

2002: Star Wars Episode II: Attack of the Clones

2005: Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

2015: Star Wars Episode VII: The Force Awakens

2016: Rogue One: A Star Wars Story

2017: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

2018: Solo: A Star Wars Story

2019: Star Wars Episode IX: The Rise of SkywalkerZo zie je onmiddellijk dat de oorspronkelijke trilogie (episode 4-6) eigenlijk het midden van een verhaal is dat uit negen episodes bestaat. Dat verklaart ook waarom diezelfde trilogie er ouder uitziet dan films die chronologisch eigenlijk vroeger waren (episode 1-3). De nieuwste film, 'Star Wars: The Rise of Skywalker', sluit het verhaal af. (voorlopig althans, wie weet wat Disney beslist in de toekomst).

Bovendien kun je van de gelegenheid gebruikmaken om uit te leggen dat 'Rogue One' en 'Solo' eigenlijk verhalen zijn die aansluiten bij het hoofdverhaal, maar dat die niet noodzakelijk zijn om het verhaal te begrijpen.

Er zijn ook een aantal tv-series gemaakt, allemaal animatiereeksen, met uitzondering van de recent gestarte reeks 'The Mandalorian'. Ook deze zijn niet essentieel als je een introductie tot 'Star Wars' wilt.

2008 - 2014: The Clone Wars

2014 - 2018: Rebels

2018 - ... : Resistance

2019 - ... : The Mandalorian

Star Wars, chronologisch

Star Wars, chronologisch

De meest voor de hand liggende manier om 'Star Wars' te bekijken, is uiteraard in chronologische volgorde, zodat het verhaal mooi aansluit. Daarvoor kijk je de negen episodes in de juiste volgorde, al raden we absoluut aan om ook 'Rogue One' te bekijken. 'Solo' en de tv-series nemen we mee in het rijtje maar die zijn minder essentieel.

De Star Wars-tijdslijn wordt overigens gerefereerd naar de Slag bij Yavin. Dat is het ruimtegevecht op het einde van 'Star Wars: A New Hope', waarin Luke Skywalker de Death Star opblaast. Jaren voor die datum noteren we BBY (Before Battle of Yavin), en de jaren er na zijn ABY (After Battle of Yavin).

32 BBY: Star Wars Episode I: The Phantom Menace

22 BBY: Star Wars Episode II: Attack of the Clones

22-19 BBY: The Clone Wars

19 BBY: Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

13-10 BBY: Solo: A Star Wars Story

5-1 BBY: Rebels

0 BBY: Rogue One: A Star Wars Story

0 BBY: Star Wars Episode IV: A New Hope

3 ABY: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

4 ABY: Star Wars Episode VI: Return of the Jedi

9 ABY: The Mandalorian

34 ABY: Resistance

34 ABY: Star Wars Episode VII: The Force Awakens

34 ABY: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

35 ABY: Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker

Star Wars, de beste eerst?

Star Wars, de beste eerst?

Ja maar, eeuuhh, dat zijn echt wel heel wat films! Kunnen we niet enkel de beste bekijken? Uiteraard dat kan. Afhankelijk van de bron (IMDB of RottenTomatoes, bijvoorbeeld) kan dat wat verschillen. Maar over de eerste en de laatste is iedereen het eens. De beste Star Wars-film is 'Episode V: The Empire Strikes Back'. En de allerslechtste is 'Episode I: The Phantom Menace'. Persoonlijk rangschikken we ze als volgt: V, IV, VI, Rogue One, VII, VIII, III, II en I.

Star Wars, Machete Order

Star Wars, Machete Order

In volgorde van verschijningsdatum kijken is niet echt ideaal. Omdat er in de oorspronkelijke trilogie een belangrijke plottwist zit, verliezen de prequels op die manier een deel van hun belang. Maar in chronologische volgorde ook niet. Diezelfde plottwist, een van de grootste uit de filmgeschiedenis, is dan al bij voorbaat verraden. En door enkel de beste films te bekijken, krijg je geen mooi, coherent verhaal. Bestaat daar een oplossing voor? Computersoftwareblogger Rod Hilton worstelde in 2011 met hetzelfde probleem en bedacht een oplossing, onder de naam ‘Machete Order’. Je kijkt de films dan in deze volgorde: Episode IV, V, II, III en VI.

Die volgorde heeft alleen maar voordelen. Het hele verhaal focust op Luke Skywalker, en de twee prequelepisodes (II-III) worden als een flashback gebruikt zodat we de verleiding van de Dark Side beter begrijpen. 'Episode VI' is dan een perfecte afsluiter. Bovendien hoef je je niet eindeloos te irriteren aan 'Episode I', die film voegt absoluut niets toe aan het verhaal, en is toch met stip de slechtste. De Machete Order is opgesteld voor het bestaan van Episode VII-IX, maar is nog steeds de beste keuze. De latere episodes bekijk je best erna, in chronologische volgorde (VII-VIII-IX), en de losse films (Rogue One, Solo) bekijk je wanneer je zin hebt.

Zo, nu weet je voldoende. En denk er aan: “The Force will be with you. Always.”